Patru aeronave rusești s-au prăbușit într-un interval scurt de timp în regiunea rusă Briansk, aflată la granița cu Ucraina. Trupele ucrainene avansează în unele zone ale frontului în direcţia Bahmut, în timp ce ruşii pierd echipamente şi soldaţi, susține comandantul forţelor terestre ucrainene. Între timp, Rusia spune că Ucraina a folosit rachete de croazieră Storm Shadow pentru a lovi zone din Lugansk.

Soldați ucraineni lângă Bahmut, un oraș din estul Ucrainei unde au loc lupte aprige împotriva forțelor ruseFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 444, LIVETEXT:

23:47Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a vorbit sâmbătă cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa și l-a îndemnat să contribuie la implementarea planului de pace al Kievului de a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Reuters.

Zelenski a făcut aceste remarci într-o adresă video de la Roma, la o zi după ce Ramaphosa a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin. Africa de Sud s-a poziționat drept neutră în conflict.

23:08Preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a declarat sâmbătă la Roma că rezultatele iminentei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor invadate de Rusia se vor vedea în curând, însă nu a dorit să dea detalii despre operaţiune pentru că acest lucru "nu ar ajuta Ucraina", transmite EFE, potrivit Agerpres.

22:30Recrutătorii militari ruși ar fi îndemnat elevi de 15 ani din orașul Vladimir, la aproximativ 200 de kilometri de Moscova, să semneze contracte pentru a se alătura armatei ruse, astfel încât să poată să meargă să "îi f..ă pe ucraineni", situație sesizată de analistul cercetătorul independent Chris Owen pe Twitter.

21:50Reprezentanții Comitetului de Investigații al Federației Ruse efectuează interogatorii umilitoare și abuzive ale civililor în orașul Mariupol, din sudul ocupat de ruși, relatează Ukrainska Pravda, citând Statul Major.

21:38Cel puțin 21 de persoane au fost rănite și alte două au fost spitalizate în regiunea de vest Hmelnițki a Ucrainei, după atacurile rusești de sâmbătă dimineața devreme, potrivit șefului adjunct al administrației militare regionale, relatează CNN.

Patru aeronave militare rusești au fost doborâte pe teritoriul rus, la granița cu Ucraina

20:33Două avioane de luptă rusești și două elicoptere militare au fost doborâte sâmbătă, aproape de granița cu Ucraina, a relatat Kommersant, în ceea ce ar fi o lovitură spectaculoasă în sprijinul Kiev, dacă ar fi confirmat, relatează Reuters.

20:11 Trupele ucrainene avansează în două direcții în orașul Bahmut, dar situația din centrul orașului este mai complicată, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar.

„Inamicul nu este capabil să preia controlul asupra orașului”, a scris ea pe aplicația de mesagerie Telegram.

20:03Cadoul inediat al președintelui ucrainean pentru Papa Francis. Zelenski, care vizita Roma pentru prima dată de la începutul războiului, a vorbit cu papa timp de 40 de minute și i-a oferit o vestă antiglonț care fusese folosită de un soldat ucrainean și pictată ulterior cu imaginea Fecioarei Maria.

18:59Șeful agenției federale de criminalitate din Rusia a sugerat sâmbătă că sectoarele cheie ale economiei ar trebui readuse în proprietatea statului pentru a sprijini războiul de la Moscova în Ucraina, relatează Reuters.

Tancuri, drone și sisteme antiaeriene germane în cel mai mare pachet militar acordat până acum de Germania Ucrainei

18:31Ce arme conține cel mai mare pachet militar anunțat până acum de Germania pentru Ucraina, chiar în ajunul zilei în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat la Berlin.

17:43Cel puțin două persoane au fost ucise sâmbătă și alte 10 au fost rănite, inclusiv copii, într-un atac rusesc în Kosteantînivka, un oraș la 25 km sud-vest de Bahmut, pe frontul de est al Ucrainei, au declarat procurorii, relatează AFP.

17:33Volodimir Zelenski a sosit la Vatican pentru o audiență privată cu Papa Francisc.

17:10 Premierul Giorgia Meloni a promis sâmbătă Ucrainei sprijinul deplin al Italiei în eforturile sale de a respinge „agresiunea brutală și nedreaptă” a Rusiei, relatează Reuters.

Vorbind alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Meloni a spus că Italia va continua să furnizeze Ucrainei arme și să sprijine țara atât timp cât va fi necesar.

„Pariem pe victoria Ucrainei”, a spus Meloni.

Mai devreme, Zelenski s-a întâlnit cu șeful statului al Italiei, Sergio Matttarella, în palatul președintelui Quirinal, iar în curând se va îndrepta la Vatican pentru discuții cu Papa Francisc

17:00Forțele rusești au bombardat de 15 ori centrul orașului Huliaipole din regiunea Zaporojie, rănind un civil, a raportat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, potrivit The Kyiv Independent.

Doi civili au fost răniți în Chornobaivka, o suburbie din nordul orașului Herson care găzduiește un aerodrom distrus, a declarat Daria Zarivna, consilier de comunicare al lui Yermak.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Iurii Malașko, a anunțat că sâmbătă dimineață forțele ruse au atacat regiunea de 87 de ori, vizând zeeci de așezări, inclusiv Huliaipole, cu artilerie, drone și lovituri aeriene.

Huliaipole a fost supus constant bombardamentelor rusești, întrucât se află la doar câțiva kilometri de pozițiile rusești din sud. În jur de 1.000 de persoane au rămas în oraș, care avea aproximativ 14.000 de locuitori înainte de invazie.

16:30Ministrul Bogdan Aurescu a participat sâmbătă la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba, în cadrul reuniunii de tip Gymnich, desfăşurată la Stockholm, unde a evidenţiat necesitatea găsirii unei baze juridice solide pentru înfiinţarea cât mai curând posibil a unui Tribunal special pentru sancţionarea crimei de agresiune săvârşite în Ucraina, România făcând parte din Grupul Nucleu pentru crearea acestuia.

16:27Uniunea Europeană trebuie să accelereze livrarea de muniţii pentru Ucraina, care are nevoie de 1.000 de proiectile de artilerie numai în regiunea Bahmut, a susţinut sâmbătă înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, citat de Reuters.

15:48Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va face duminică o vizită în Germania, potrivit Reuters, care citează o sursă din guvernul de la Berlin.

15:43Soldaţii ucraineni avansează în unele zone ale frontului în direcţia Bahmut, în timp ce ruşii pierd echipamente şi soldaţi, a informat sâmbătă Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, citat de EFE.

Două aeronave rusești s-au prăbușit în Briansk

15:28Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că avioanele ucrainene au lovit două situri industriale din orașul Lugansk din estul Ucrainei, controlat de Rusia, cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, transmite Reuters.

14:45 Autoritățile pro-ruse din Lugansk au suspendat serviciile de internet mobil din cauza intensificării bombardamentelor, scrie agenția rusă de presă TASS.

„Sarcina noastră este de a asigura siguranța oamenilor. În legătură cu intensificarea bombardamentelor în Republica Populară Lugansk, s-a decis suspendarea temporară a activității internetului mobil în republică", a scris Leonid Pasechnik, șeful interimar al autoproclamatei republici populare Lugansk.

14:30Un avion de luptă rusesc SU-34 s-a prăbușit în regiunea Briansk, la granița cu Ucraina, a anunțat agenția de presă TASS, citând serviciile de urgență, în al doilea incident de acest fel sâmbătă, după ce un elicopter ar fi fost doborât în aceeași regiune, transmite Reuters.

14:03Italia sprijină pe deplin Ucraina în rezistența sa împotriva invaziei Rusiei, a declarat șeful statului italian, primindu-l sâmbătă la reședința sa de la Roma pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters.

„Este o onoare să vă avem aici, la Roma", i-a spus președintele Sergio Mattarella lui Zelenski în declarații difuzate de televiziunea italiană.

„Am cerut să vă întâlnesc din nou după conversația noastră de acum câțiva ani, deși în această situație diferită, suntem pe deplin alături de dumneavoastră", a spus Mattarella.

Moscova a eșuat să distrugă Patriot cu Kinjal

13:33Rusia a încercat săptămâna trecută să distrugă un sistem de apărare antiaeriană Patriot, pe care Occidentul l-a furnizat Ucrainei, cu o rachetă hipersonică Kinjal, considerată de ruși „invincibilă”, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

13:12Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Palatul Quirinal pentru a se întâlni cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, transmite ANSA.

13:10Rusia susține că Ucraina lansează sâmbătă rachete Storm Shadow asupra Luganskului.

Locotenent-colonelul în retragere Andrei Marochko din Miliția Populară a autoproclamatei Republici Populare Lugansk a declarat că, potrivit rapoartelor preliminare, trupele ucrainene „au folosit din nou rachete de croazieră Storm Shadow” în atacul asupra Luganskului, potrivit TASS.

Acesta susține că același tip de rachete de croazieră au folosit și vineri.

13:00Un elicopter s-a prăbușit în regiunea Briansk din Rusia, la granița cu Ucraina, potrivit serviciilor de urgență citate de TASS, informează Reuters.

12:54Tăierea miezului unei centrale nucleare este „o procedură chirurgicală” pe care doar câteva companii specializate sunt capabile să o execute, printre acestea fiind şi firma germană Nukem Technologies Engineering Services GmbH. Problema este că această companie este deţinută în totalitate de Rosatom Corp., gigantul nuclear controlat de Kremlin, ceea ce creează un impas dificil, transmite Bloomberg.

Obiect neidentificat a intrat în spațiul aerian al Poloniei dinspre Belarus

12:34Un obiect neidentificat care a intrat în spațiul aerian polonez din direcția Belarus a fost probabil un balon de observație, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării de la Varșovia, potrivit Reuters.

12:06Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la un cunoscut hotel din Roma, înainte de a merge la Quirinale pentru a se întâlni cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, potrivit agenției italiene ANSA.

„O vizită importantă pentru apropiata victorie a Ucrainei!”, spune Zelenski.

11:31 Naţionaliştii ruşi pro-război, conduşi de Igor Ghirkin, un fost agent FSB condamnat la Haga pentru doborârea zborului MH17 în 2014, au anunţat vineri că un nou grup pe care l-au înfiinţat, Clubul Patrioţilor Furioşi, intră în politică pentru „a salva" Rusia, avertizând că ţara este în pericol de tulburări sau chiar de colaps din cauza eşecurilor militare în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

11:20Noul pachet arată că Berlinul este și va rămâne serios în ceea ce privește susținerea Kievului în urma invaziei Rusiei, a declarat sâmbătă ministrul german al apărării, informează Reuters.

„Ne dorim cu toții un sfârșit rapid al acestui război teribil și ilegal.... Din păcate, acest lucru nu este încă previzibil. Prin urmare, Germania va oferi tot ajutorul pe care îl poate oferi - atât timp cât va fi nevoie", a declarat Boris Pistorius într-un comunicat de presă.

Pachetul este cel mai mare de până acum al Germaniei pentru Ucraina.

Zelenski, vizită oficială la Roma

11:13 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns la Roma, potrivit Reuters, care citează o sursă politică.

10:55Șeful de cabinet al președintelui ucrainean confirmă că Germania va oferi Kievului un nou pachet militar pentru apărăre în valoare de 2.7 miliarde de euro, potrivit Reuters.

10:51Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat sâmbătă în Italia pentru discuții cu oficiali guvernamentali și cu Papa Francisc, care la sfârșitul lunii aprilie a declarat că Sfântul Scaun este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

Călătoria, prima pe care Zelenski o face în Italia de la invadarea Rusiei la 24 februarie 2022, nu a fost confirmată oficial din motive de securitate, relatează Reuters.

Dar mai multe surse se așteaptă ca acesta să se întâlnească separat cu președintele Sergio Mattarella și cu premierul Giorgia Meloni înainte de a se îndrepta spre Vatican.

De asemenea, se așteaptă ca el să fie invitatul unui popular talk-show al televiziunii italiene înainte de a se îndrepta spre Germania.

Meloni l-a vizitat pe Zelenski la Kiev în februarie pentru a-l asigura de sprijinul continuu al Italiei pentru Ucraina, în ciuda faptului că unii dintre aliații săi, în special fostul premier Silvio Berlusconi, au legături strânse și de lungă durată cu Moscova, scrie The Guardian.

10:15 Germania a pregătit un nou pachet de echipamente militare pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro, cel mai mare de la invazia Rusiei, a relatat sâmbătă Der Spiegel, potrivit Reuters.

09:48Forţele ruse s-au retras în dezordine de pe poziţii la sud de oraşul ucrainean Bahmut, arată informaţiile serviciilor militare britanice, în timp ce forţele ucrainene au avansat cu cel puţin un kilometru.

Nou atac rusesc asupra unor regiuni ucrainene

09:12O instalație de infrastructură critică a fost lovită sâmbătă în regiunea Hmelniţki în timpul ultimului atac al Rusiei asupra Ucrainei, a anunțat administrația militară locală pe Telegram, transmite The Kyiv Independent.

Administrația nu a precizat amploarea pagubelor și nu a raportat nicio victimă.

Alerte de raid aerian au fost declanșate în mai multe regiuni ucrainene, inclusiv în regiunea Hmelniţki, în jurul orei locale 3 dimineața.

Trei persoane au fost rănite în urma loviturii rusești asupra orașului Nikoale de sâmbătă dimineață, a anunțat primarul orașului, Oleksandr Sienkevych.

08:39 Administrația militară a orașului Kiev a raportat că nu au existat distrugeri sau victime în capitală în timpul atacului aerian nocturn cu drone al rușilor. Toate dronele au fost doborâte.

08:30Trupele ruse au atacat Mykolaiv cu drone de atac Shahed-136/131 de fabricație iraniană, în urma cărora trei civili au fost răniți, scrie presa locală.

07:16Rusia a înăsprit regulile privind lansarea de drone private după atacul asupra Kremlinului, scrie Pravda.ru. Într-o serie de regiuni rusești, lansarea oricărui tip de dronă este interzisă, în timp ce în alte regiuni s-a introdus o „interdicție inteligentă”, care implică lansarea pe baza unor permise speciale.

07:11După cum relatează postul local de televiziune Espresso, s-au auzit două explozii în regiunea Lviv în jurul orei 04:25. O alertă aeriană a fost declarată în regiune abia mai târziu, în jurul orei 05:05. S-au mai auzit câteva explozii în diferite părți ale regiunii în jurul orei 05:20. Locuitorii sunt îndemnați să rămână în adăposturi.

00:17Șase copii ar fi fost răniți în lovituri cu rachete în orașul Lugansk, ocupat de ruși, au declarat vineri oficialii puși de Rusia, relatează CNN.

„Patru au primit asistență completă, iar doi adolescenți cu răni de severitate moderată au fost internați în Spitalul Clinic Republican pentru Copii”, a declarat Leonid Pasechnik, șeful auto-declaratei Republici Populare Lugansk.

23:10 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, intenționează să prezinte luna aceasta Consiliului de securitate al ONU un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojia, indicând că un acord este aproape, au declarat patru diplomați pentru Reuters.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Grossi a încercat de luni de zile să obțină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal din activitatea militară, cum ar fi bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, care se află în Ucraina și a fost ocupată de Rusia de peste un an.

22:06Oficiali instalați de ruși în regiunea Lugansk din estul Ucrainei au acuzat vineri Kievul că a tras cu rachete într-un complex industrial din principalul oraș al regiunii, la aproximativ 100 km în spatele frontului, relatează Reuters. Canalele rusești se plâng că Luganskul a fost lovit de o rachetă tăcută în comparație cu HIMARS și spun că Ucraina a folosit racheta-momeală ADM-160 MALD în atac.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Oficialii ruși spun că unele dintre trupele sale s-au repoziționat pe „poziții defensive mai avantajoase” la nord-vest de Bahmut. Declarația de vineri a ministerului apărării a fost primul semn că rușii admit că Ucraina a recâștigat teren în jurul orașului ucrainean, pe care Rusia încearcă să-l cucerească de mai bine de 10 luni.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski i-a mulțumit premierului britanic, Rishi Sunak, pentru furnizarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Secretarul apărării britanic, Ben Wallace, a confirmat anterior că Marea Britanie va trimite rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.
  • Contraofensiva Ucrainei ar putea avea șanse mari de succes, dar poate aduce pierderi mari dacă Rusia își folosește bine forța defensivă, a declarat președintele ceh Petr Pavel. Fostul general al NATO a declarat vineri într-un interviu că Ucraina are nevoie de sprijin pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, dar acesta ar fi un proces lung, chiar dacă discuțiile privind aderarea la UE ar putea începe anul acesta.
  • Poliția din orașul rus Sankt Petersburg a creat o unitate anti-drone după un atac suspect asupra Kremlinului săptămâna trecută. Unitatea a devenit funcțională marți în timpul celebrării anuale a zilei victoriei celui de-al Doilea Război Mondial în Piața Palatului din Sankt Petersburg, a anunțat Ministerul de Interne al orașului.
  • Ministerul de Externe al Africii de Sud l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru acuzațiile pe care le-a făcut, cum că țara sa a furnizat Rusiei arme și muniție pentru războiul din Ucraina. Reuben Brigety a declarat joi că Africa de Sud a încărcat arme și muniții pe o navă rusă aflată la o bază navală de lângă Cape Town în decembrie anul trecut și că armele au fost apoi transportate în Rusia.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene au desfășurat „operațiuni ofensive” în apropiere de Soledar, a raportat oficiul de știri oficial al ministerului Zvezda. Peste o mie de militari și până la 40 de tancuri au fost folosite în asaltul de joi, a spus vineri, adăugând că atacurile au fost „respinse”.
  • O înfrângere a Rusiei în Ucraina nu va afecta ascensiunea Chinei, în timp ce relațiile dintre Beijing și Uniunea Europeană vor fi „afectate critic” dacă Xi Jinping nu îl convinge pe Vladimir Putin să-și retragă forțele. Mesajul apare într-un document întocmit de șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, care s-a întâlnit vineri cu cei 27 de miniștri de externe ai UE la Stockholm pentru a discuta despre modul în care blocul ar trebui să-și „recalibreze” politica față de Beijing.
  • Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, și-a exprimat dezamăgirea față de decizia de a refuza cererea lui Volodimir Zelenski de a se adresa prin mesaje video la marea finală Eurovision de sâmbătă. Uniunea Europeană de Radiodifuziune, care produce evenimentul, a declarat că președintele ucrainean a avut intenții „laudabile”, dar a respins solicitarea din cauza temerilor că ar putea politiza evenimentul.

----------------

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro