Uniunea Europeană trebuie să accelereze livrarea de muniţii pentru Ucraina, care are nevoie de 1.000 de proiectile de artilerie numai în regiunea Bahmut, a susţinut sâmbătă înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, citat de Reuters.

Josep BorrellFoto: Russian Ministry of Foreign Affairs / TASS / Profimedia

Oficialul european se află la Stockholm, unde găzduieşte alături de ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, Forumul ministerial UE-Indo-Pacific, în contextul preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene.

Potrivit lui Borrell, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a afirmat în faţa omologilor săi europeni, cu care s-a întâlnit la Stockholm, că Ucraina are nevoie de mai multă susţinere pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, notează Agerpres.

Întrebat cum ar putea acţiona europenii pentru aprovizionarea mai rapidă cu muniţii a Ucrainei, Borrell arătat că statele membre ale Uniunii ar putea recurge la rezervele naţionale şi trebuie să depăşească obstacolele logistice.

El a precizat că Ucraina are nevoie în special de muniţie cu rază lungă de acţiune, deoarece „ruşii bombardează de la distanţe mari", iar „ucrainenii trebuie să aibă capacitatea de a ajunge (...) la aceleaşi distanţe".

Înainte de întâlnirea cu miniştrii europeni de externe, Kuleba a susţinut acelaşi lucru - prioritatea trebuie să fie muniţia de artilerie cu rază lungă de acţiune.

UE a aprobat la nivel ministerial, în martie, un plan în valoare de cel puţin două miliarde de dolari pentru a asigura Ucrainei un milion de proiectile de artilerie şi rachete într-un interval de 12 luni.

Planul se bazează pe disponibilitatea ţărilor europene de a trimite muniţie din stocurile existente şi pe comenzile viitoare făcute în comun.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.