Rusia a încercat săptămâna trecută să distrugă un sistem de apărare antiaeriană Patriot, pe care Occidentul l-a furnizat Ucrainei, cu o rachetă hipersonică Kinjal, considerată de ruși „invincibilă”, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

sistem PatriotFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Atacul a eșuat, iar armata ucraineană a interceptat în schimb racheta cu ajutorul sistemului Patriot, au declarat oficialii, marcând prima utilizare ucraineană de succes cunoscută a sistemului avansat de apărare antiaeriană la doar câteva săptămâni după ce acesta a ajuns în Ucraina.

Apărătorii aerieni ucraineni au tras mai multe rachete de pe sistemul Patriot din unghiuri diferite pentru a intercepta racheta rusă, demonstrând cât de repede au devenit experți în utilizarea puternicului sistem, a declarat un oficial.

Oficialii americani cred că rușii au recepționat semnalele emise de Patriot, ceea ce le-a permis să țintească sistemul cu ajutorul rachetei hipersonice, cunoscută sub numele de Kinjal sau Killjoy.

Sistemul de rachete Patriot are un radar puternic pentru a detecta țintele care se apropie la distanță mare, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană capabilă să intercepteze rachete balistice și nu numai.

Dar emisia radarului necesară pentru a repera amenințările la distanță face, de asemenea, posibil ca inamicul să detecteze bateria Patriot și să își dea seama unde se află.

Și, spre deosebire de unele sisteme de apărare antiaeriană cu rază de acțiune mai scurtă furnizate Ucrainei, care sunt mobile și mai greu de țintit, marea baterie Patriot este un sistem staționar, ceea ce face posibilă pentru ruși determinarea locației în timp.

Există modalități de a camufla aceste semnale într-o anumită măsură, au declarat oficialii, dar armata rusă a fost în mod evident capabilă să își dea seama de locația aproximativă a sistemului Patriot staționat în afara Kievului.

Interceptarea a avut loc acolo în noaptea de 4 mai, a declarat Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, la sfârșitul săptămânii trecute.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sistemul Patriot este „cu siguranță" o țintă legitimă pentru forțele rusești.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a confirmat la începutul acestei săptămâni că ucrainenii au folosit sistemul Patriot pentru a intercepta Kinjal, care poate atinge viteze hipersonice.

Ucraina a primit cel puțin două sisteme Patriot, unul din Statele Unite și unul din Germania, pentru a-și îmbunătăți apărarea antiaeriană, care până acum nu a reușit să intercepteze rachete rusești mai moderne, precum Kinjal.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.