Tăierea miezului unei centrale nucleare este „o procedură chirurgicală” pe care doar câteva companii specializate sunt capabile să o execute, printre acestea fiind şi firma germană Nukem Technologies Engineering Services GmbH. Problema este că această companie este deţinută în totalitate de Rosatom Corp., gigantul nuclear controlat de Kremlin, ceea ce creează un impas dificil, transmite Bloomberg.

Centrala nucleara de la Oskarshamn, SuediaFoto: Adam Ihse / Associated Press / Profimedia Images

De peste două decenii Nukem şi-a oferit serviciile sale unice în Asia, Africa şi Europa. Inginerii acestei companii au ajutat la controlul radiaţiei de la reactoarele distruse de la Cernobâl şi Fukushima, la curăţarea unei fabrici care produce combustibil nuclear în Belgia şi, de asemenea, au pus la punct o modalitate pentru a trata deşeurile de la cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume, International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), amplasat în Franţa, notează Agerpres.

În condiţiile în care analiştii prognozează că procedurile de curăţare a vechilor centrale nucleare vor deveni în viitorul apropiat o afacere mondială în valoare de 125 de miliarde de dolari, Nukem ar trebui să fie într-o poziţie ideală pentru a profita de acest elan. Problema este că este deţinută de Rosatom.

Chiar dacă Germania a fost foarte vocală când a îndemnat ţările UE să înceteze să mai importe combustibil nuclear de la Rosatom, autorităţile de la Berlin nu vor să împiedice Nukem să facă afaceri în Germania, susţin mai mulţi oficiali guvernamentali consultaţi de Bloomberg. În condiţiile în care nu au fost implementate încă sancţiuni împotriva Nukem, o decizie contrară ar viola legislaţia UE în domeniul concurenţei, susţin oficialii care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Compania scoate în evidență deficiențele din UE

Cu sediul central în apropiere de Frankfurt, Nukem este un jucător de nişă din imperiul global al Rosatom. În acelaşi timp, această firmă scoate în evidenţă deficienţele care există în abordarea UE în domeniul energiei nucleare.

Spre deosebire de Rusia, care şi-a pus la punct o expertiză de-a lungul întregului proces industrial necesar pentru a converti atomi de uraniu îmbogăţit într-un format care poate fi utilizat pentru a produce energie electrică, abordarea fragmentată a Europei în domeniul tehnologiilor nucleare lasă statele membre dependente de furnizorii dinafară pentru a acoperi golurile existente în producţie şi servicii.

Experţii estimează că va dura cel puţin cinci ani până când UE va putea să concureze cu capacitatea Rosatom de producţie a combustibilului pentru centralele nucleare dar, chiar dacă procesul ar fi accelerat, va avea nevoie de mai mult timp pentru a copia oferta sa globală de servicii.

Presiunile vizând eliminarea Rosatom din lanţurile de aprovizionare europene s-au înmulţit după ce armata rusă a preluat cea mai mare centrală nucleară din Europa, amplasată la în apropiere de oraşul ucrainean Zaporojie şi au fost trimişi ingineri de la Rosatom pentru a gestiona această centrală.

Nukem nu a fost sancționată

Faptul că nici Rosatom nici Nukem, o subsidiară a gigantului rus, nu au fost sancţionate „ar trebui să ridice semne serioase de întrebare", susţine Darya Dolzikova, cercetător Royal United Services Institute. La mai mult de un an de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, este în continuare la latitudinea fiecărei companii să decidă dacă face în continuare afaceri cu Rosatom.

Până acum, multe companii au decis să continue ca şi până acum, astfel că exporturile Rosatom au înregistrat o creştere de peste 20% în anul care a trecut de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina.

O problemă este că, spre deosebire de decizia Germaniei de a prelua activele ruseşti de stocare şi rafinare a petrolului, Nukem nu are prea multă infrastructură fixă care ar putea fi vizată. Dacă ar fi impuse sancţiuni, Rosatom ar putea decide pur şi simplu să închidă sau să mute cartierul general al Nukem în ţări cu o jurisdicţie mai prietenoasă.

Această situaţie a creat o stare de impas pentru Nukem în condiţiile în care clienţii care ar fi interesaţi să profite de expertiza firmei trebuie să decidă acum dacă vor lucra cu o companie controlată de Kremlin.

Pe de altă parte, expertiza Nukem este deosebit de valoroasă, iar cei aproximativ 120 de ingineri ai săi, majoritatea germani, pot să lucreze de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare a unei centrale nucleare, un avantaj important având în vedere că există mai mulţi tineri ingineri care studiază cum să construiască noi centrale nucleare decât cei care studiază cum să le dărâme pe cele care se închid.

Lipsa de specialiști în domeniul energiei nucleare

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a avertizat că există o lipsă acută de muncitori specializaţi în lichidarea centralelor nucleare.

Însă, chiar şi fără sancţiuni, pieţele tradiţionale precum Lituania şi Finlanda au încetat să mai lucreze cu Nukem şi Rosatom. Alte părţi, precum Cehia, Slovacia şi Bulgaria au început să îşi diversifice furnizorii pentru a-i înlocui pe ruşi.

La nivelul operaţiunilor de zi cu zi a devenit mai dificil să faci afaceri după invazia rusească din Ucraina, spune directorul general de la Nukem, Thomas Seipolt. Potrivit acestuia, transferurile de fonduri durează mai mult timp şi la fel este cazul pentru obţinerea autorizaţiilor necesare pentru transferul de tehnologie peste graniţă. În plus, unii clienţi ezită să semneze noi contracte.

Pentru a evita un declin continuu, „proprietarul încearcă să vândă Nukem unui investitor strategic până la mijlocul anului", spune Seipolt.

„Discutăm deja cu o serie de părţi interesate", a adăugat Seipolt, fără a oferi detalii cu privire la modul în care un potenţial cumpărător ar putea evita sancţiunile financiare impuse de UE pentru a prelua o participaţie la firma Nukem.

Rosatom construiește noi centrale

Dacă această variantă nu se va materializa, viitorul companiei Nukem ar putea să fie în afara Europei. Dacă sancţiunile impuse Rosatom şi Nukem ar putea bloca aprovizionarea imediată cu combustibil şi servicii în blocul comunitar, ar fi mai greu ca aceste sancţiuni să fie puse în aplicare pe cele mai mari pieţe de creştere ale companiei ruseşti.

Rosatom construieşte deja noi centrale nucleare în Bangladesh, China, Egipt şi Turcia şi alte câteva zeci de contracte de aprovizionare sunt în faza de negociere.

Aceste contracte ar putea genera flux de numerar şi influenţă politică timp de mai multe decenii.