Șeful agenției federale de criminalitate din Rusia a sugerat sâmbătă că sectoarele cheie ale economiei ar trebui readuse în proprietatea statului pentru a sprijini războiul de la Moscova în Ucraina, relatează Reuters.

Alexander BastrykinFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Moscova a confiscat deja active sau le-a achiziționat cu o reducere mare de la unele firme occidentale care au părăsit Rusia sau și-au redus activitățile de la invazie.

„Vorbim în esență despre securitatea economică într-un război”, a declarat Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigație, la o conferință care a fost transmisă online. „Să mergem pe calea naționalizării principalelor sectoare ale economiei noastre”.

A fost o incursiune neobișnuită în politica economică pentru Bastrykin, care îi raportează direct președintelui Vladimir Putin.

Rusia a efectuat privatizări ample și adesea haotice în anii 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice comuniste.

Unele dintre cele mai valoroase active ale statului au ajuns în mâinile așa-numiților oligarhi, mulți dintre aceștia și-au vândut ulterior firmele sau au fost forțați să cedeze controlul înapoi statului sub Putin.

Economia Rusiei și cuferele guvernamentale se bazează în mare măsură pe producția de petrol, gaze și metale.

Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din Rusia, este deja controlată de stat. Cea mai mare companie petrolieră a sa, Rosneft, nu se află în mod oficial sub control guvernamental, dar este condusă de Igor Sechin, un aliat vechi al lui Putin.

Moscova nu numește intervenția sa în Ucraina o invazie și spune că a trebuit să acționeze pentru a-i apăra pe vorbitorii de limbă rusă a Ucrainei și pentru a evita o amenințare din partea NATO - argumente respinse de Kiev și Occident ca fiind pretexte fără temei pentru un război de cucerire.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.