Două avioane de luptă rusești și două elicoptere militare au fost doborâte sâmbătă, aproape de granița cu Ucraina, a relatat Kommersant, în ceea ce ar fi o lovitură spectaculoasă în sprijinul Kiev, dacă ar fi confirmat, relatează Reuters.

Su-34Foto: Shutterstock

Kommersant, un cotidian respectat, independent, axat pe afaceri, a scris pe site-ul său că avionul de vânătoare Su-34, avionul de vânătoare Su-35 și două elicoptere Mi-8 formaseră un grup de raid și au fost „doborâte aproape simultan” într-o ambuscadă în regiunea Breansk, învecinată cu nord-estul Ucrainei.

„Conform datelor preliminare... luptătorii trebuiau să lanseze un atac cu rachete și bombă asupra țintelor din regiunea Cernihiv din Ucraina, iar elicopterele erau acolo pentru a le susține - printre altele pentru a ridica echipajele „Su” dacă ar fost doborâți”.

Agenția de știri de stat rusă TASS a declarat că un avion de război rusesc Su-34 s-a prăbușit în acea regiune, dar nu a precizat cauza.

TASS a citat, de asemenea, un oficial al serviciilor de urgență care a spus că un incendiu al motorului unui elicopter a provocat prăbușirea acestuia în apropiere de Klințî, care se află la aproximativ 40 km de graniță.

Nu menționa nici Su-35, nici un al doilea elicopter.

Cu toate acestea, un videoclip postat pe canalul rus Telegram pro-război Voyenniy Osvedomitel, care are aproximativ jumătate de milion de urmăritori, arăta un elicopter pe cer în timp ce a suferit o explozie, și aruncat apoi spre pământ în flăcări.

Comentariile care însoțesc videoclipul, pe care Reuters nu l-a putut verifica imediat, au spus că arată un Mi-8 doborât de o rachetă. Alte imagini postate de canal au arătat epave într-un câmp agricol.

Kommersant nu a oferit nicio dovadă pentru raportul său că patru aeronave au fost doborâte, dar aceeași afirmație a fost făcută și de mai mulți bloggeri militari pro-război foarte urmăriți.

Ministerul Apărării din Moscova nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Voyenniy Osvedomitel a spus că se pare că „cel mai probabil, inamicul a organizat o ambuscadă cu apărări antiaeriene transferate anterior într-o zonă de frontieră suficient de aproape pentru a lovi grupul nostru”.

Se spunea că elicopterele doborâte păreau a fi Mi-8MTPR-1 capabile să blocheze semnalele radio inamice și de țintire.

Kommersant a spus că toate cele patru echipaje au fost ucise.

Nu a existat niciun răspuns oficial din partea Ucrainei, care de obicei refuză să comenteze rapoartele despre atacuri în interiorul Rusiei.

Cu toate acestea, într-un tweet, Mikhailo Podoliak, un consilier principal al președintelui ucrainean Volodimyr Zelenski, a numit incidentul „Justiție... și karma”.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.