Germania a anunțat sâmbătă 2,7 miliarde de euro ajutor militar pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de până acum de la invazia Rusiei, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât este necesar, relatează Reuters.

Tanc Leopard 1Foto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

"Cu toții ne dorim încheierea rapidă a acestui război teribil și ilegal... Din păcate, acest lucru nu este încă previzibil. Prin urmare, Germania va oferi orice ajutor poate - atâta timp cât este nevoie", a spus ministrul german al Apărării Boris Pistorius.

„Mulțumim aliaților noștri”, a scris Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram în care confirmă pachetul militar.

Tancuri Leopard, Marder și Gepard

Pachetul va include 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri Gepard, peste 200 de drone de recunoaștere și patru sisteme antiaeriene Iris-T, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării. Pachetul german de sâmbătă a inclus și 18 obuziere. De asemenea, potrivit AFP, pachetul include și 20 de blindate suplimentare Marder, precum și peste 100 de alte vehicule blindate mai mici.

Acesta este, potrivit săptămânalului Der Spiegel, cel mai mare pachet de arme trimis de Berlin Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Anul trecut, guvernul a trimis Ucrainei sprijin militar în valoare 2 miliarde de euro.

În special, Berlinul a promis deja 14 Leopard-2 A6 din stocurile armatei sale, Bundeswehr, care sunt mai eficiente decât Leopard-1 menționate în noul pachet de ajutor. Ea a început să antreneze soldați ucraineni în aceste tancuri.

Kyiv Independent, citând Tagesspiegel, scrie că până la sfârșitul lunii martie, Ucraina primise deja 18 tancuri de luptă Leopard 2A6 cu muniție din Germania.

Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi pentru a cere arme cu rază lungă de acțiune, avioane și muniție înainte de o contraofensivă așteptată în săptămânile sau lunile următoare.

Germania a fost inițial reticentă în a furniza Ucrainei arme grele pentru a o ajuta să contracareze invazia Rusiei, temându-se că ar putea escalada lupta. Dar, în ianuarie, Berlinul a fost de acord să trimită tancuri Leopard și a spus că va colabora cu aliații pentru a trimite mai multe.

Zelenski va vizita Berlinul duminică

Acest anunț vine în ajunul unei vizite în Germania a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declarat sâmbătă pentru Reuters surse guvernamentale germane, în timp ce liderul încearcă să își asigure sprijinul aliaților cheie împotriva invaziei Rusiei.

Zelenski se află sâmbătă în Italia, unde s-a întâlnit cu președintele țării, cu premierul și cu papa Francisc.

Premierul Giorgia Meloni a promis sâmbătă Ucrainei sprijinul deplin al Italiei în eforturile sale de a respinge „agresiunea brutală și nedreaptă” a Rusiei, relatează Reuters.

Vorbind alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Meloni a spus că Italia va continua să furnizeze Ucrainei arme și să sprijine țara atât timp cât va fi necesar.

Italia sprijină pe deplin Ucraina în rezistența sa împotriva invaziei Rusiei, a declarat la rândul său șeful statului italian, primindu-l sâmbătă la reședința sa de la Roma pe președintele ucrainean.

„Este o onoare să vă avem aici, la Roma", i-a spus președintele Sergio Mattarella lui Zelenski în declarații difuzate de televiziunea italiană.