Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a purtat discuții sâmbătă la Vatican cu Papa Francisc, care a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Sfântul Scaun a fost implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Reuters. În timpul întrevederii, președintele ucrainean i-a făcut cadou Papei o icoană cu Fecioara Maria pictată pe o vestă antiglonț.

Volodimir Zelenski si Papa FranciscFoto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Este o mare onoare”, i-a spus Zelenski lui Francisc, ducându-și mâna la inimă și aplecându-și capul în timp ce îl saluta pe papa în vârstă de 86 de ani, arată un scurt videoclip al întâlnirii celor doi.

Sâmbătă mai devreme, Zelenski s-a întâlnit și cu premierul italian Giorgia Meloni, care a promis sprijin militar și financiar deplin pentru Ucraina și a reiterat sprijinul pentru candidatura sa de aderare la UE.

Zelenski, care vizita Roma pentru prima dată de la începutul războiului, a vorbit cu papa timp de 40 de minute și i-a oferit o vestă antiglonț care fusese folosită de un soldat ucrainean și pictată ulterior cu imaginea Fecioarei Maria.

„Papa a dat asigurări privind rugăciunea constantă, mărturisită de numeroasele sale apeluri publice și de invocarea continuă către Domnul pentru pace, din februarie a anului trecut”, a în timpul întrevederii cu Zelenski, a spus biroul de presă al Vaticanului, potrivit CNN.

„Amândoi au convenit asupra necesității de a continua eforturile umanitare pentru a sprijini populația”, a adăugat acesta.

Zelenski l-a întâlnit ultima dată pe papa la Vatican în 2020 și cei doi au avut mai multe conversații telefonice de la începutul războiului.

La începutul războiului, papa a încercat să adopte o abordare echilibrată în speranța de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu forță acțiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei din timpul erei sovietice.

Misiunea de pace a Vaticanului

Întorcându-se dintr-o călătorie în Ungaria pe 30 aprilie, Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. "Există o misiune în curs acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", a spus el reporterilor în timpul zborului său spre casă.

Francisc s-a întâlnit săptămâna aceasta cu ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexander Avdeyev, iar ziarul italian Il Messaggero a raportat că Vaticanul ar fi transmis acestuia o scrisoare pentru președintele rus Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.