Soldaţii ucraineni avansează în unele zone ale frontului în direcţia Bahmut, în timp ce ruşii pierd echipamente şi soldaţi, a informat sâmbătă Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, citat de EFE.

General-colonelul Oleksandr SirskîiFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

„Operaţiunea defensivă în direcţia Bahmut continuă. Soldaţii noştri avansează în unele zone ale frontului, în timp ce inamicul pierde echipamente şi oameni'', a scris Sîrski într-un mesaj pe Telegram, potrivit agenţiei Ukrinform, citată de Agerpres.

După cum a relatat vineri Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), forţele armate ucrainene au câştigat teritoriu la nord-vest de Bahmut în contraatacuri localizate în zona dintre Bogdanivka şi Berhivka, după cum se poate vedea în imaginile înregistrate care arată retragerea trupelor ruseşti sub tirul artileriei ucrainene pe malul sudic al lacului de acumulare Berhivske.

„Aceste imagini confirmă vizual afirmaţiile făcute de mai mulţi bloggeri militari ruşi potrivit cărora forţele ucrainene au câştigat teren la nord-vest de Bahmut, în zona dintre Bogdanivka şi Berhivka'', se arată în raport.

Generalul Oleksandr Sîrski este considerat cel mai temut comandant ucrainean în urma succeselor repurtate în cursul războiului.

Generalul a comandat apărarea Kievului în primele luni ale războiului și a condus ofensiva ucraineană din Harkov.

El a enumerat motivele pentru care Bahmutul este important pentru apărarea estului Ucrainei:

  • orașul este un hub defensiv important, a cărui păstrare asigură sustenabilitatea apărării grupului de forțe din zonă ca întreg;
  • Bahmutul este o fortăreață naturală cu un amplasament bun, înconjurat de râuri și situat pe dealuri care ajută apărătorii;
  • apărarea orașului este de asemenea ajutată de clădiri cu mai multe etaje și o infrastructură dezvoltată pe malul stâng al râului Bahmutova, unde se află în prezent trupele ucrainene;
  • bătălia pentru capturarea orașului presupune un tip specific de lupte care necesită abilități speciale și creează dificultăți pentru trupele rusești care atacă dintr-o zonă de pădure/stepă.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.