Germania a pregătit un nou pachet de echipamente militare pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro, cel mai mare de la invazia Rusiei, a relatat sâmbătă Der Spiegel, potrivit Reuters. Informația a fost confirmată ulterior de Kiev și Berlin. Pachetul este cel mai mare de până acum al Germaniei pentru Ucraina.

Blindat german MarderFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

11:20Noul pachet arată că Berlinul este și va rămâne serios în ceea ce privește susținerea Kievului în urma invaziei Rusiei, a declarat sâmbătă ministrul german al apărării, informează Reuters.

„Ne dorim cu toții un sfârșit rapid al acestui război teribil și ilegal.... Din păcate, acest lucru nu este încă previzibil. Prin urmare, Germania va oferi tot ajutorul pe care îl poate oferi - atât timp cât va fi nevoie", a declarat Boris Pistorius într-un comunicat de presă.

11:17Germania va oferi un nou pachet de ajutor militar de 2,7 miliarde de euro Ucrainei, inclusiv 30 de tancuri Leopard, a declarat sâmbătă șeful de cabinet al președintelui ucrainean, potrivit Reuters, confirmând informațiile din presa germană.

Andrii Yermak a declarat că Berlinul va furniza, de asemenea, patru sisteme de apărare antiaeriană Iris-T, 20 de transportoare blindate Marder, 200 de drone de recunoaștere, 100 de vehicule blindate și o cantitate mare de muniții.

-----------

Pachetul va include 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri antiaeriene Gepard, 200 de drone de recunoaștere, patru sisteme antiaeriene Iris-T suplimentare, inclusiv muniție, muniție suplimentară de artilerie și peste 200 de vehicule blindate de luptă și logistice, scrie publicația germană, potrivit Reuters.

Potrivit Der Spiegel, acest pachet va fi anunțat în paralel cu decernarea Premiului Charlemagne președintelui ucrainean Volodimir Zelenski duminică la Aachen, ca un simbol al solidarității Berlinului cu Kievul.

Se speculează că președintele ucrainean ar putea participa la eveniment, după ce poliția germană a anunțat măsuri de securitate sporite pe tot parcursul zilei de duminică în zonă.

Ukrainska Pravda relatează că nu există o confirmare oficială, dar se cunoaște informația că Zelenski va ajunge sâmbătă în Italia.

Presa germană anunțase deja că Zelenski va merge pentru prima dată de la începutul războiului în Germania, la invitația președintelui federal Frank-Walter Steinmeier.

Cancelarul Olaf Scholz urma să îl primească oficial pe Zelenski a doua zi, însă liderul de la Kiev și-ar fi anulat vizita din cauza scurgerilor de informații.

La începutul lunii mai, Kievul a spus că anunțul privind vizita lui Zelenski în Germania este considerat „iresponsabil” de către oficialii ucraineni, scrie Reuters.

Cotidianul berlinez Tagesspiegel a scris că Zelenski va fi primit de Scholz cu onoruri militare înainte de a zbura spre Aachen, în vestul Germaniei.

De la începutul războiului, Volodimir Zelenski a vizitat doar câteva state, în ultimele luni. El a mers în SUA, Franța, Polonia, Marea Britanie, Finlanda, vizitele sale fiind anunțate după sosirea în țările respective, din cauza riscurilor sporite de securitate.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.