Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că avioanele ucrainene au lovit două situri industriale din orașul Lugansk din estul Ucrainei, controlat de Rusia, cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, transmite Reuters.

Rachetă Storm Shadow / SCALPFoto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Marea Britanie a devenit joi prima țară care a declarat că a început să aprovizioneze Kievul cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, care îi vor permite să lovească trupele rusești și depozitele de aprovizionare aflate mult în spatele liniilor de front, în timp ce pregătește o contraofensivă majoră.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că rachetele ar putea fi folosite pe teritoriul ucrainean, lăsând să se înțeleagă că a primit asigurări din partea Kievului că nu vor fi folosite pentru a ataca ținte în interiorul granițelor acceptate la nivel internațional ale Rusiei.

Ministerul rus a declarat că rachetele au lovit vineri o uzină producătoare de polimeri și o fabrică de procesare a cărnii din Lugansk.

„Rachetele aer-sol Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie au fost folosite pentru acest atac, contrar declarațiilor Londrei că aceste arme nu vor fi folosite împotriva unor ținte civile", a declarat ministerul.

Acesta a mai spus că Rusia a doborât două avioane de război ucrainene - un Su-24 și un MiG-29 - care au lansat rachetele.

În ultimul său buletin, ministerul a mai spus că forțele rusești au obținut controlul asupra unui alt bloc din orașul Bahmut din estul țării, pe care Moscova încearcă să-l captureze de mai bine de 10 luni într-o luptă de artilerie de uzură.

„Unitățile forțelor aeropurtate au oferit sprijin unităților de asalt și au blocat inamicul pe flancuri", a precizat acesta.

Cu toate acestea, ministerul britanc al Apărării a precizat în evaluarea de sâmbătă dimineață că forțele ucrainene au recâștigat cel puțin un kilometru de teritoriu în Bahmut, pe fondul unei retrageri rusești care reflectă „lipsa severă a unităților de luptă pregătite" ale acesteia.

Ministerul folosește deseori termenul „unități de asalt" referindu-se la mercenarii Wagner, care au fost vârful de lance al asaltului asupra Bahmut, cu pierderi extrem de mari.

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 444-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.