Aproximativ 14.000 de militari din 11 ţări membre NATO urmează să ia parte la un exerciţiu major găzduit de Estonia, informează PA Media/dpa. Numărul trupelor care participă a crescut semnificativ după începerea războiului.

Trupele NATO participă la exercițiul Spring StormFoto: Raigo Pajula / AFP / Profimedia Images

Exerciţiul denumit „Spring Storm" - Furtună de Primăvară -, este cel mai mare exerciţiu militar anual care implică grupul de luptă avansat consolidat al NATO condus de Regatul Unit.

Aproximativ 14.000 de militari din 11 ţări membre NATO urmează să ia parte, fiind prima dată când Regatul Unit efectuează o desfăşurare la nivel de brigadă în Estonia.

Peste 1.500 de militari britanici se vor antrena alături de mii de militari din statele membrele NATO ca parte a acestui exercițiu, conform informaţiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării.

În cadrul exerciţiului, trupele terestre vor fi testate în scenarii de câmp de luptă, inclusiv atacuri de tranşee, misiuni de recunoaştere şi tactici de infanterie uşoară.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat: „Sute de trupe britanice din forţele noastre armate se vor antrena din nou cu personal din 11 naţiuni NATO, demonstrând puterea interoperabilităţii noastre cu ţările partenere şi angajamentul nostru combinat faţă de Alianţa NATO. În timp ce armata rusă continuă invazia ilegală a Ucrainei ameninţând stabilitatea în Europa, Marea Britanie şi aliaţii noştri vor continua să sprijine Ucraina şi să apere valorile şi libertatea noastră comune".

În cadrul exerciţiului de două săptămâni, membrii RAF (Forţa Aeriană Regală a Regatului Unit) vor efectua exerciţii de pregătire în recunoaştere şi integrare aero-terestră.

Royal Marines Commandos va efectua, de asemenea, un exerciţiu de asalt pe plajă ca parte a manevrelor.

Locotenent-colonelul Steve Wilson, comandantul husarilor regali, a declarat că prezenţa avansată consolidată „aşteaptă cu nerăbdare oportunităţile oferite de Exerciţiul Spring Storm".„Şansa de a ne antrena pe terenul pe care ar putea să fie nevoie să îl apărăm se adaugă la solemnitatea exerciţiului", a adăugat el.

„Grupul nostru de luptă este pe deplin integrat cu Brigada 1 Estonă şi aduce pe teren trupe britanice şi franceze înalt pregătite şi capabile.Vom aduce o gamă largă de capabilităţi puternice, de la tancuri de luptă principale, antitanc şi artilerie până la lunetişti, mortiere, ingineri şi controlori aerieni tactici. Aşteptăm cu nerăbdare să demonstrăm capacităţile şi hotărârea alianţei NATO în zilele următoare", a mai spus Steve Wilson.

Urmărește ultimele evoluții din a 445-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.