În timp ce Rusia a tras rachete în adâncime în zone din Ucraina precum Ternopil, forțele Kievului au făcut „încercări masive" de a sparge apărarea din Bahmut, relatează agențiile de presă rusești, potrivit Reuters. Doi colonei ar fi murit în timp ce respingeau atacurile.

Bahmut este cea mai fierbinte zonă de pe linia frontuluiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Interfax l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, care a declarat că atacurile, care au avut loc pe parcursul a 24 de ore, au fost respinse. Reuters nu a putut verifica independent informațiile.

„La nord și la sud de Artemivsk (numele rusesc al Bahmut, n.r.), inamicul a făcut încercări masive de a străpunge apărarea trupelor noastre în ultimele 24 de ore. Toate atacurile unităților Forțelor Armate Ucrainene au fost respinse. Nu a existat nicio străpungere a apărării trupelor ruse", a declarat el, potrivit Interfax.

Separat, ministerul a confirmat loviturile cu rază lungă de acțiune asupra Ternopil, afirmând că acestea au vizat „unități ale forțelor armate ucrainene și depozite de muniție".

Declarația este oarecum în dezacord cu autoritățile locale ucrainene, care au declarat că rachetele au lovit „zone populate" și clădiri rezidențiale, inclusiv o instituție de învățământ.

Potrivit lui Konașenkov, detașamentele de asalt, așa cum sunt numiți mercenarii Wagner de către presa rusească, susținute de unități de trupe aeropurtate continuă să lupte pentru cucerirea cartierelor din vestul Bahmutului, mai scrie TASS.

Niciuna dintre părți nu a reușit să preia controlul deplin asupra Bahmut, în ciuda lunilor de război crâncen care a provocat pierderi grele pentru ambele părți.

Moscova a recunoscut vineri că forțele sale s-au retras la nord de oraș pe fondul unui val de atacuri ucrainene, dar Kievul a minimalizat sugestiile că o contraofensivă uriașă, planificată de mult timp, a început oficial.

Colonelul Viaceslav Makarov, comandantul Brigăzii a 4-a de pușcași motorizați, și colonelul Evgheni Brovko, comandantul adjunct al corpului de armată pentru activități militare și politice, au fost uciși în timp ce respingeau atacurile, a precizat Ministerul ru al Apărării, potrivit RIA Novosti.

În ciuda afirmațiilor Rusiei potrivit cărora Ucraina a făcut încercări „masive" eșuate de a străpunge apărarea în Bahmut în ultimele 24 de ore, forțele Kievului au recâștigat circa 17 km pătrați de teren în trei zile, potrivit grupului de reflecție american Institul pentru Studiul Războiul.

Multiple rapoarte de contraatacuri în apropierea orașului pe care rușii încearcă să îl cucerească de 11 luni au venit în această săptămână, sugerând grade diferite de succes.

Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat că au fost recuceriți aproape 17 km pătrați, în timp ce bloggeri militari ruși au declarat că atacurile din vest au protejat accesul ucrainenilor la oraș printr-o autostradă critică și au avertizat că retragerile rusești ar putea deveni mai frecvente.

Urmărește ultimele evoluții din a 445-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.