Germania va sprijini Ucraina cât timp va fi necesar, a dat asigurări cancelarul Olaf Scholz duminică, primindu-l pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Berlin pentru prima oară de la debutul invaziei ruse, transmit AFP şi dpa.

Olaf ScholzFoto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

''Am spus-o în numeroase rânduri şi o repet astăzi: vă vom susţine atât timp cât va fi necesar'', a declarat Scholz în conferinţa de presă comună. ''Această solidaritate este durabilă şi este puternică'', a mai spus cancelarul.

El a adăugat că sprijinul Berlinului pentru Kiev, inclusiv în armamente, se ridică până acum la 17 miliarde de euro.

În plină pregătire a unei contraofensive, preşedintele Zelenski a dat asigurări că Ucraina ''nu atacă teritoriul rus''.

''Nu avem nici timpul, nici forţe şi nici un surplus de arme pentru aceasta. Pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile ilegitim cucerite'', a declarat el în conferinţa de presă.

Zelenski a mai afirmat că Ucraina lucrează la ''crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă'', şi a cerut Germaniei să se alăture acesteia. ''Este foarte important pentru Ucraina să ne coordonăm eforturile'', a subliniat el.

Rusia deţine în prezent o preponderenţă de putere în spaţiul aerian al Ucrainei, iar această situaţie trebuie să se schimbe, a insistat el.

Cancelarul Scholz a evitat un angajament, spunând că Germania a furnizat Ucrainei o mare cantitate de arme şi va continua să o facă. Berlinul ''se concentrează'' pe furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, a arătat Scholz.