Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat, în timp ce s-a întâlnit duminică cu omologul său Frank-Walter Steinmeier, în prima sa vizită în țară de la invazia Rusiei, informează Reuters.

Volodimir Zelenski la Berlin alaături de președintele Germaniei, Walter SteinmeierFoto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Zelenski a ajuns la Berlin de la Roma, unde s-a întâlnit sâmbătă cu premierul italian Giorgia Meloni și cu Papa Francisc. Papa a afirmat că Vaticanul va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni luați de ruși.

El a zburat cu un avion al guvernului german, escortat deasupra spațiului aerian german de avioane de vânătoare ale aviației Luftwaffe, ajungând la miezul nopții.

Purtând pantalonii kaki și un pulover negru care îl caracterizează, liderul ucrainean a fost întâmpinat mai întâi cu onoruri militare de președintele german Frank-Walter Steinmeier, înainte de a se îndrepta spre cancelarie pentru a se întâlni cu Scholz.

„În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, Germania este mândră să fie prietenul nostru adevărat și aliatul nostru de încredere", a scris Zelenski în cartea de oaspeți a președinției germane. „Împreună vom învinge și vom readuce pacea în Europa".

Zelenski s-a întălnit și cu cancelarul german Olaf Scholz și cu cabinetul său de securitate înainte de a se îndrepta spre Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi prestigiosul premiu Charlemagne în onoarea serviciilor aduse Europei.

Districtul guvernamental al Berlinului a fost paralizat duminică dimineața devreme din cauza securității stricte în jurul vizitei sale, cu unele mijloace de transport public suspendate, elicoptere care se învârteau în zonă și lunetiști pe acoperișuri.

Nou pachet de ajutor militar

Germania, care este cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistență financiară și militară pentru Ucraina.

Guvernul a anunțat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest tip de până acum de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.

Pachetul conține 30 de tancuri germane Leopard, precum și vehicule de luptă, drone de recunoaștere și patru sisteme de apărare antiaeriană Iris-T, considerate cruciale pentru a preveni ploaia de rachete rusești asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii critice.

Zelenski a salutat acest „pachet puternic" într-un tweet, indicând că intenționa să discute cu oficialii germani despre furnizarea de arme, precum și despre apărarea aeriană, reconstrucție, candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană și securitate.

Zelenski a vizitat ultima dată Germania pentru Consiliul de Securitate de la Munchen în februarie anul trecut, chiar înainte de izbucnirea războiului.

Germania a fost constrânsă în sprijinul său pentru Ucraina la acea vreme atât de dependența sa energetică față de Rusia, cât și de un pacifism înrădăcinat în istoria sa sângeroasă din secolul XX.

Acest lucru a necesitat o răsturnare majoră a politicii și o schimbare de mentalitate pe care Scholz a numit-o „Zeitenwende" sau schimbarea de epocă, într-un discurs de referință la doar câteva zile după izbucnirea războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 445-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.