Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminică de la Berlin orice atac asupra teritoriului rusesc, după ce sâmbătă cinci aeronave rusești ale unui grup de raid aerian au fost doborâte. Mai mult, declarația acestuia vine după ce în presa americană au apărut informații cum că președintele ucrainean plănuia atacuri în interiorul Rusiei. Pe de altă parte, asigurările lui Zelenski ar fi o încercare de a liniști aliații occidentali pentru a-i convinge să ofere Kievului avioane de luptă moderne.

Volodimir Zelenski si Olaf ScholzFoto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia

Rusia acuză în mod frecvent Ucraina că loveşte ţinte din interiorul Rusiei, învinovăţind-o inclusiv pentru atacul cu drone asupra Kremlinului de la începutul acestei luni. În plus, Washington Post a publicat sâmbătă un articol despre un document scurs de la serviciile secrete americane care ar arăta, pe baza unor interceptări, că Zelenski ar fi propus atacarea şi ocuparea unor aşezări ruseşti de la graniţa Ucrainei cu Rusia pentru a avea pârghii de negociere cu Kremlinul.

Ucraina neagă aceste acuzaţii, subliniind în acelaşi timp că are dreptul legitim de a folosi forţa şi alte mijloace pentru a-şi elibera complet teritoriile aflate în prezent sub controlul Rusiei. Acestea includ patru regiuni din sud şi est, precum şi peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

"Nu atacăm teritoriul rusesc. Ne eliberăm teritoriul. Nu suntem interesaţi să atacăm Rusia. Nu avem timp pentru asta, nu avem suficientă forţă şi armament suplimentar. Ne concentrăm pe contraofensiva noastră în conformitate cu dreptul internaţional, în conformitate cu Constituţia noastră - eliberarea doar a teritoriului ucrainean", a declarat duminică Zelenski.

Apel la o coaliție de avioane în Germania

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat duminică în vizită la Berlin, i-a cerut cancelarului Olaf Scholz să sprijine eforturile mai multor aliaţi ai Kievului de a livra avioane de luptă pentru a respinge invazia rusă, dând totodată asigurări că Ucraina nu va ataca teritoriul Rusiei, relatează AFP şi BBC, potrivit News.ro.

"În prezent lucrăm la crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă", a declarat Volodimir Zelenski. "Voi cere Germaniei să susţină Ucraina şi în această coaliţie", a adăugat el într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german, în condiţiile în care Berlinul a refuzat până acum să livreze avioane direct Ucrainei.

"Ucraina nu atacă teritoriul rusesc", a dat asigurări liderul de la Kiev. "Nu avem nici timpul, nici forţa de a face acest lucru şi nu avem nici armele necesare pentru a face acest lucru. Noi pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile cucerite în mod ilegitim", a explicat Zelenski.

Aceasta este prima deplasare a preşedintelui ucrainean în Germania de la începutul conflictului. Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă seara târziu la Berlin, subliniind pe Twitter că vizita sa va fi consacrată "unui pachet foarte important" de livrări de arme către ţara sa, precum şi "reconstrucţiei" Ucrainei.

Deplasarea are loc pe fondul pregătirilor pentru o ofensivă de primăvară a armatei ucrainene, atât Kievul, cât şi Moscova revendicând succese în Bahmut şi în jurul acestui oraş din estul regiunii Donbas.

Olaf Scholz a promis că va sprijini Ucraina "atât timp cât va fi necesar", anunţând că Berlinul va oferi Kievului arme în valoare de 2,7 miliarde de euro. Acest pachet include tancuri germane avansate Leopard şi mai multe sisteme antiaeriene pentru a apăra Ucraina de atacurile aproape zilnice cu rachete şi drone ruseşti. Preşedintele Zelenski a punctat că noua tranşă de ajutor este "cea mai mare de la începutul agresiunii" ruse, în februarie 2022.

Războiul a transformat atitudinea Germaniei faţă de Ucraina. De la un furnizor reticent de echipamente militare, practic şi-a dublat contribuţia peste noapte, notează BBC.

Preşedintele ucrainean se va deplasa duminică în oraşul Aachen, situat în vestul Germaniei, pentru a primi prestigiosul premiu Charlemagne - o distincţie acordată pentru eforturile depuse în vederea promovării unităţii europene. Printre laureaţii anteriori ai acestui premiu se numără Winston Churchill, Papa Francisc, Bill Clinton, dar şi preşedintele Klaus Iohannis.

Măsuri de securitatea pentru vizita lui Zelenski la Berlin

Anton Gerashcenko, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei, a postat pe Twitter un scurt videoclip cu măsurile de securitate în vigoare astăzi în Germania pentru vizita președintelui Zelenski.

Scurtul videoclip arată străzi închise, mașini de poliție și efective de securitate.