Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică seara la Paris pentru o cină la Palatul Elysee în cadrul căreia vor fi abordate „nevoile urgente ale Ucrainei, la nivel militar și umanitar”, potrivit președinției franceze, relatează AFP.

Macron si ZelenskiFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

După Italia și Germania, președintele ucrainean a ajuns în jurul orei locale 20:55 la baza aeriană Vélizy-Villacoublay, la sud-vest de Paris.

La coborârea din avion, președintele ucrainean a fost întâmpinat de premierul Elisabeth Borne, cu care a schimbat câteva cuvinte.

„Cu fiecare vizită, capacitățile defensive și ofensive ale Ucrainei se extind. Legăturile cu Europa devin mai puternice, iar presiunea asupra Rusiei se intensifică”, a scris Zelenski pe Twitter la sosirea sa, adăugând că urmează să se întâlnească cu „prietenul său Emmanuel” Macron.

A plecat apoi cu mașina spre Elysée, unde Emmanuel Macron „va reafirma sprijinul neclintit al Franței și Europei pentru a reda Ucrainei drepturile sale legitime și pentru a-și apăra interesele fundamentale”, a precizat Elysée.

Este a doua vizită a șefului statului ucrainean la Paris de la începutul ofensivei ruse în țara sa, în februarie 2022. Emmanuel Macron îl primise deja pe 8 februarie la Elysée, alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Zelenski a venit la Paris direct din Germania, unde a lăudat sprijinul militar oferit de Germania, pe care l-a descris drept un „prieten adevărat” și „aliat de încredere” după anunțul unei noi livrări de arme pentru a sprijini contraofensiva împotriva Rusiei.

După luni în care guvernului german a amânat să livreze armele cerute de Kiev, acum a sosit timpul pentru armonie între cele două țări.

A primit imediat Premiul Carol cel Mare, o distincție care răsplătește angajamentul pentru unificarea europeană, la Aix-la-Chapelle (vest). El urma să meargă apoi la Paris.

Înainte de vizita sa la Berlin, președintele ucrainean a fost primit sâmbătă la Roma de Papa Francisc și liderii italieni.

Acest turneu european vine pe fondul pregătirilor pentru o ofensivă a armatei ucrainene, în timp ce Kievul și Moscova își revendică succesul în și în jurul lui Bahmutului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminică de la Berlin orice atac asupra teritoriului rusesc, după ce sâmbătă cinci aeronave rusești ale unui grup de raid aerian au fost doborâte. Mai mult, declarația acestuia vine după ce în presa americană au apărut informații cum că președintele ucrainean plănuia atacuri în interiorul Rusiei. Pe de altă parte, asigurările lui Zelenski ar fi o încercare de a liniști aliații occidentali pentru a-i convinge să ofere Kievului avioane de luptă moderne.

Reamintim că Germania a anunțat sâmbătă 2,7 miliarde de euro ajutor militar pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de până acum de la invazia Rusiei, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât este necesar.