Președintele Volodimir Zelenski a dat de înțeles că Forțele Armate au aproape suficiente mijloace și arme pentru a începe să avanseze și că mai are nevoie de câteva vizite în țările sale aliate, relatează Ukrainska Pravda.

Volodimir ZelenskiFoto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Comandantul suprem a fost întrebat dacă armata ucraineană are suficiente arme, având în vedere pachetele de ajutor militar anunțate recent și dacă Ucraina poate începe să avanseze pe front.

Zelenski a răspuns pe scurt că mai are nevoie de câteva vizite în capitalele europene.

„Încă câteva vizite – și gata”.

După aceea, Zelenski a zâmbit, iar Scholz i-a urat succes.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat la Paris la sfârșitul zilei de duminică, după vizitele sale la Roma sâmbătă și duminică în Germania, au spus pentru AFP surse concordante.

Este a doua vizită a șefului statului ucrainean la Paris de la începutul ofensivei ruse în țara sa, în februarie 2022. Emmanuel Macron îl primise deja pe 8 februarie la Elysée, alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Întrebat despre această nouă vizită, Elysée nu a confirmat, nici nu a infirmat.

Călătorind duminică în Germania, Volodimir Zelensky a lăudat sprijinul militar oferit de Germania, pe care l-a descris drept un „prieten adevărat” și „aliat de încredere” după anunțul unei noi livrări de arme pentru a sprijini contraofensiva împotriva Rusiei.

Volodimir Zelensky a fost primit de cancelarul german Olaf Scholz, cu onoruri militare, duminică dimineață.

Nou lobby pentru avioane moderne de luptă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminică de la Berlin orice atac asupra teritoriului rusesc, după ce sâmbătă cinci aeronave rusești ale unui grup de raid aerian au fost doborâte. Mai mult, declarația acestuia vine după ce în presa americană au apărut informații cum că președintele ucrainean plănuia atacuri în interiorul Rusiei. Pe de altă parte, asigurările lui Zelenski ar fi o încercare de a liniști aliații occidentali pentru a-i convinge să ofere Kievului avioane de luptă moderne.

"În prezent lucrăm la crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă", a declarat Volodimir Zelenski. "Voi cere Germaniei să susţină Ucraina şi în această coaliţie", a adăugat el într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german, în condiţiile în care Berlinul a refuzat până acum să livreze avioane direct Ucrainei.

Înainte de vizita sa la Berlin, președintele ucrainean a fost primit sâmbătă la Roma de Papa Francisc și liderii italieni.

Preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a declarat sâmbătă la Roma că rezultatele iminentei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor invadate de Rusia se vor vedea în curând, însă nu a dorit să dea detalii despre operaţiune pentru că acest lucru "nu ar ajuta Ucraina".

Președintele ceh și fostul general NATO, Petr Pavel, care a subliniat că, într-un final, Kievul va primi și avioanele de luptă occidentale, relatează Reuters.

Pavel, care a fost șef al armatei cehe și, de asemenea, principalul consilier militar al secretarului general al NATO în 2015-2018, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă occidentale pe care le-a cerut, dar că este imposibil să le livreze la timp pentru ofensiva viitoare și au existat priorități mai mari, cum ar fi muniția.

Germania a anunțat sâmbătă 2,7 miliarde de euro ajutor militar pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de până acum de la invazia Rusiei, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât este necesar.

Tancuri Leopard, Marder și Gepard

Pachetul va include 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri Gepard, peste 200 de drone de recunoaștere și patru sisteme antiaeriene Iris-T, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării. Pachetul german de sâmbătă a inclus și 18 obuziere. De asemenea, potrivit AFP, pachetul include și 20 de blindate suplimentare Marder, precum și peste 100 de alte vehicule blindate mai mici.

Acesta este, potrivit săptămânalului Der Spiegel, cel mai mare pachet de arme trimis de Berlin Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Planurile privind contraofensiva așteaptă unda verde a lui Zelenski

Acest turneu european vine pe fondul pregătirilor pentru o ofensivă a armatei ucrainene, în timp ce Kievul și Moscova își revendică succesul în și în jurul lui Bahmutului.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, spunea marți că planurile finale pentru contraofensiva Ucrainei nu au fost încă aprobate de Comandantul Suprem al țării.

  • „Oficiul comandantului suprem, președintele țării noastre, este responsabil de decizia finală cu privire la datele și direcțiile [contraofensivei]. Când oamenii încep să vorbească, chiar și oameni din instituțiile occidentale respectabile, credeți-mă: nu există oameni care să cunoască întreaga amploare a planurilor noastre. Pentru că planurile finale nu au fost încă aprobate.
  • Avem mai multe variante [pentru contraofensivă]. Toate sunt luate în considerare. Deciziile vor fi luate în funcție de circumstanțele care prevalează la un moment dat. Nu trebuie să vă aștepțați - sau să nu vă așteptați - la nimic.
  • Am demonstrat deja că suntem o națiune invincibilă și cu siguranță vom [învinge]. În mare parte, datorită ajutorului partenerilor noștri”, a spus Danilov.

Oleksii Danilov declara la începutul lunii aprilie că nu mai mult de cinci persoane de pe planetă au informații despre unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.

Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a spus că ofensiva Ucrainei ar putea să nu fie „decisivă” în încercarea de a minimiza așteptările cu privire la recuperarea zonelor ocupate de ruși în Ucraina, subliniind că „nu este un film de Hollywood”.

O sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski declara în aprilie pentru CNN că Ucraina și-a modificat o parte din planurile militare în urma scurgerii a zeci de documente ale Pentagonului.

Storm Shadow și avansuri în Bahmut

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că avioanele ucrainene au lovit două situri industriale din orașul Lugansk din estul Ucrainei, controlat de Rusia, cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

Marea Britanie a devenit joi prima țară care a declarat că a început să aprovizioneze Kievul cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, care îi vor permite să lovească trupele rusești și depozitele de aprovizionare aflate mult în spatele liniilor de front, în timp ce pregătește o contraofensivă majoră.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune și capacități „stealth”, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată de obicei din aer.

Are o rază de acțiune de peste 250 km, puțin mai mică decât raza de acțiune de 300 de kilometri a sistemelor de rachete tactice sol-sol ale armatei americane, sau ATACMS, fabricate de SUA, pe care Ucraina le cere de mult timp.

În ciuda afirmațiilor Rusiei potrivit cărora Ucraina a făcut încercări „masive" eșuate de a străpunge apărarea în Bahmut în ultimele 24 de ore, forțele Kievului au recâștigat circa 17 km pătrați de teren în trei zile, potrivit grupului de reflecție american Institul pentru Studiul Războiul.

Citește și:

Cinci dintr-o lovitură. Kievul confirmă doborârea grupului de raid aerian, dar plusează: trei elicoptere și două avioane rusești ar fi fost lovite de ruși