Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat sâmbătă la remarcile fostului președinte al SUA Donald Trump conform cărora va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales președinte al SUA, relatează CNN.

Donald Trump si Zelenski in 2019Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

În timpul vizitei lui Zelenski la Roma, un reporter l-a întrebat ce părere are despre remarcile lui Trump, la care a spus: „(Când Trump era președintele SUA) nu a existat o invazie pe scară largă, dar era un război. Era deja o agresiune rusă. Crimeea a fost ocupată, o parte din Donbas a fost ocupată. Nu sunt sigur dacă a fost profund implicat în această problemă, dar, cu toate acestea, nu a rezolvat această problemă. Nu sunt sigur că a fost o prioritate pentru el. Nu-l acuz de nimic. Dar avem faptele. Și trebuie să ne uităm la ele”, a spus Zelenski.

Trump a declarat miercuri pentru CNN că ar rezolva problema războiului Rusiei în Ucraina într-o singură zi.

„Vreau ca toată lumea să înceteze să moară. Ei mor. Ruși și ucraineni. Vreau să nu mai moară”, a spus el.

Trump, care nu a spus dacă vrea ca Ucraina să respingă Rusia, a spus audienței că nu „gândește în termeni de câștig și pierdere”.

„Mă gândesc în termenii unei soluționări astfel încât să nu mai moară acești oameni”, a spus fostul președinte.

Zelenski a mai spus reporterilor de la Roma: „(Trump) a fost președinte; Eu eram președinte. Și două părți ale Ucrainei erau ocupate. Nimeni nu a rezolvat această problemă. Nici unul. Problema nu este despre Trump.”

Zelenski a ajuns la Berlin de la Roma, unde s-a întâlnit sâmbătă cu premierul italian Giorgia Meloni și cu Papa Francisc. Papa a afirmat că Vaticanul va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni luați de ruși.

El a zburat cu un avion al guvernului german, escortat deasupra spațiului aerian german de avioane de vânătoare ale aviației Luftwaffe, ajungând la miezul nopții.

Nou pachet de ajutor militar

Germania, care este cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu critici la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistență financiară și militară pentru Ucraina.

Guvernul a anunțat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest tip de până acum de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.

Pachetul conține 30 de tancuri germane Leopard, precum și vehicule de luptă, drone de recunoaștere și patru sisteme de apărare antiaeriană Iris-T, considerate cruciale pentru a preveni ploaia de rachete rusești asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii critice.

Zelenski a salutat acest „pachet puternic" într-un tweet, indicând că intenționa să discute cu oficialii germani despre furnizarea de arme, precum și despre apărarea aeriană, reconstrucție, candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană și securitate.

Zelenski a vizitat ultima dată Germania pentru Consiliul de Securitate de la Munchen în februarie anul trecut, chiar înainte de izbucnirea războiului.

Germania a fost constrânsă în sprijinul său pentru Ucraina la acea vreme atât de dependența sa energetică față de Rusia, cât și de un pacifism înrădăcinat în istoria sa sângeroasă din secolul XX.

Acest lucru a necesitat o răsturnare majoră a politicii și o schimbare de mentalitate pe care Scholz a numit-o „Zeitenwende" sau schimbarea de epocă, într-un discurs de referință la doar câteva zile după izbucnirea războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 445-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.