Armata ucraineană a lăudat luni recentele progrese făcute de soldații săi pe frontul din Bahmut, în timp ce președintele Volodimir Zelenski vizitează Marea Britanie, țară ce a anunțat că va oferi un nou ajutor militar major Kievului, respectiv sute de drone cu rază lungă de acțiune, dar și numeroase rachete de apărare antiaeriană.

Tun ucrainean în acțiune pe frontul din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 446, LIVETEXT:

07:52 Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

00:52 Un număr de 31 de tancuri M1 Abrams au sosit în Germania pentru un program de instruire a forţelor ucrainene pe tancurile americane, a anunțat luni Pentagonul.

Forţele ucrainene ar urma să înceapă instrucţia la Grafenwohr, în Germania, în următoarele două săptămâni, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder. Programul de pregătire ar trebui să dureze câteva luni, iar tancurile ar urma să ajungă apoi în Ucraina cândva în toamnă.

00:10 Zelenski se întoarce în Ucraina cu arme mai puternice. „Victoria noastră e mai aproape”, le spune el concetăţenilor într-un mesaj înregistrat pe drum

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors luni la Kiev, după „trei zile lungi” în Europa, un turneu în care a obţinut „noi arme puternice”, dar şi mai mult sprijin politic. El a sintetizat rezultatele întâlnirilor sale de la Roma, Berlin, Paris şi Londra în mesajul zilnic adresat compatrioţilor, pe care l-a înregistrat undeva pe drum, probabil în avionul care îl aducea acasă.

Rusia a cheltuit 40% din bugetul alocat pentru apărare în acest an în primele două luni

23:26 Rusia a cheltuit aproape 23 de miliarde de euro pentru apărare doar în ianuarie și februarie

Rusia a cheltuit 2.000 de miliarde de ruble (aproape 23 de miliarde de euro) pentru apărare numai în primele două luni ale acestui an, potrivit datelor postate pe site-ul Trezoreriei Federale a Rusiei, scrie Sky News. Este o creștere cu 282% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor citate, cheltuielile Rusiei pentru apărare s-au ridicat la 1.180 de miliarde de ruble în ianuarie și la 822,4 miliarde de ruble în februarie. Asta în condițiile în care planul său de cheltuieli prevede o cheltuială totală de 4.980 de miliarde de ruble pentru tot anul 2023.

Astfel, Rusia a cheltuit deja 40% din alocarea planificată pe 2023 în primele două luni ale anului.

22:47Televiziunea din Belarus publică imagini cu Lukaşenko la o bază militară, în contextul speculațiilor privind starea lui de sănătate / Un misterios avion al guvernului rus a venit în weekend la Minsk

Televiziunea de stat a difuzat un clip cu Lukaşenko spunând că a vizitat o bază de comandă a forţelor aeriene. În imagini, liderul din Belarus, în vârstă de 68 de ani, este arătat stând pe un scaun şi vorbind cu militarii. Îmbrăcat într-o uniformă militară, Lukaşenko pare să aibă uneori dificultăţi de respiraţie, are vocea foarte răguşită şi pare să aibă în continuare la mâna stângă bandajul observat marţea trecută când a fost la parada de la Moscova.

22:17Franța este deschisă să pregătească piloți de vânătoare ucraineni, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului francez TF1, după ce l-a primit duminică seara la Elysee pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am deschis ușa pentru instruirea piloților de vânătoare”, a spus Macron. „Aceasta poate începe imediat”.

Când a fost întrebat dacă Franța va trimite avioane de luptă în Ucraina, Macron a răspuns că nu a vorbit despre „avioane”, ci mai degrabă despre „rachete” și „antrenament”.

„Nu vom livra arme care ar permite [Ucrainei] să atingă teritoriul rusesc”, a spus Macron.

21:30Germania a plasat o comandă de peste 1 miliard de euro pentru încă 50 de vehicule de luptă de infanterie Puma

„Un parteneriat fără precedent”. Casa Albă spune că Iranul şi Rusia sunt pe cale să îşi amplifice cooperarea militară

21:10 Statele Unite spun că văd indicii privind o cooperare ruso-iraniană în domeniul apărării

Statele Unite văd tot mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat fără precedent în domeniul apărării, care va ajuta Moscova să își prelungească războiul declanșat în Ucraina, dar și să reprezinte o amenințare pentru vecinii Iranului, relatează Reuters.

Ca parte a acestei cooperări, Iranul furnizează Rusiei drone de atac „kamikaze” - inclusiv peste 400 livrate începând din august, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing de presă.

20:48Ucrainenii ar fi reușit să avarieze un sistem antiaerian rusesc Pantsir cu o lovitură de precizie realizată cu un lansator multiplu de rachete:

20:14 Putin a semnat un decret care facilitează obţinerea cetăţeniei ruse de către străinii care se înrolează în armată

Acest nou document modifică un decret anterior - emis de Vladimir Putin în septembrie anul trecut - care cerea ca străinii să servească timp de cel puţin un an şi să fie implicaţi activ în luptă timp de cel puţin şase luni pentru a se califica pentru o procedură simplificată de obţinere a cetăţeniei. Acum, noua versiune a decretului nu implică participarea directă la ostilităţi.

19:40 ​Rusia spune că a trimis un Suhoi pentru opri avioane de patrulare franceze și germane să intre în spațiul său aerian

Ministerul rus al Apărării anunță că a trimis luni un avion de vânătoare pentru a împiedica avioane de patrulare franceze și germane să intre în spațiul său aerian, deasupra Mării Baltice, după ce le-a detectat zburând spre Rusia. Moscova afirmă că zborurile erau efectuate de un aparat de patrulare german P-3C și de un avion de patrulare maritimă francez Atlantic-2.

19:16Presa de stat din Belarus a publicat luni o fotografie a președintelui Alexander Lukașenko, despre care au existat informații că ar fi grav bolnav. Dacă imaginea este autentică, ar fi prima sa apariţie publică după aproape o săptămână, timp în care s-a speculat că dictatorul de 68 de ani are probleme de sănătate, scrie Sky News.

Jens Stoltenberg: Dacă aliaţii NATO încep să emită bilateral garanţii de securitate pentru Ucraina, suntem foarte aproape de Articolul 5

18:41Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns categoric, luni, că va pleca de la șefia alianței nord-atlantice în luna octombrie, așa cum este stabilit, după ce și-a prelungit deja mandatul cu un an, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, conform Reuters.

18:23Liderii NATO discută despre modalităţi de a se asigura că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia, odată ce războiul se va încheia, dar sunt îngrijoraţi să facă ceva care ar putea antrena NATO într-un conflict mai amplu, a declarat luni şeful alianţei militare, Jens Stoltenberg.

„Nu ştim cum se va încheia acest război, dar ceea ce ştim este că, atunci când se va încheia, este extrem de important să fim capabili să împiedicăm ca istoria să se mai repete”, a declarat Jens Stoltenberg. Dincolo de anexarea Crimeei, el a menţionat şi conflictul Rusiei cu Georgia din 2008, spunând că „acest lucru trebuie să înceteze”.

„Singura modalitate de a ne asigura că acest lucru se opreşte este, în parte, să ne asigurăm că Ucraina are forţa militară pentru a descuraja şi a se apăra împotriva unei noi agresiuni din partea Rusiei, dar şi să găsim un fel de cadru pentru a-l împiedica pe preşedintele Putin să continue să ciopârţească securitatea europeană”, a explicat Stoltenberg. Însă, a precizat el, „dacă aliaţii NATO - şi în special, desigur, cei mari - încep să emită garanţii de securitate în mod bilateral pentru Ucraina, suntem foarte aproape de Articolul 5. Deci, nu există nicio modalitate de a găsi o soluţie uşoară la aceste probleme”, a punctat Stoltenberg.

17:37Vicepreședintele Asociației Germane de Fotbal (DFB), Hermann Winkler, și-a cerut scuze luni după ce a ironizat pe rețelele sociale vizita pe care președintele Ucrainei a făcut-o în weekend la Berlin, conform Reuters.

El s-a plâns de închiderea drumurilor și de alte restricții de securitate, spunând că orașul s-a închis pentru vizita „unui fost actor ucrainean” și că „cel puțin Memorialul Sovietic din Treptower Park este încă în picioare”.

Winkler, care și-a șters postarea, și-a cerut scuze luni, afirmând că a avut și o discuție cu conducerea DFB pe această temă. Germania va găzdui Euro 2024.

17:25Cum a reacționat Ambasada Rusiei în Marea Britenie la vizita făcută luni la Londra de președintele Volodimir Zelenski:

Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană

17:13 Noul guvernator (bașcan) al Găgăuziei, regiunea autonomă pro-rusă din sudul Republicii Moldova, a declarat luni după câștigarea alegerilor locale că dorește relații mai apropiate cu Moscova și deschiderea unui birou diplomatic în capitala rusă.

17:02 Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană, pe care intenţionează să le desfăşoare în regiunea ce se învecinează cu Rusia, a anunţat luni ministrul apărării polonez.

15:53 Țări influente precum India, Vietnam și Africa de Sud ezită să critice invazia rusă, deoarece consideră că principiile internaționale nu sunt aplicate în mod egal, a declarat luni, într-un discurs, cancelarul german Olaf Scholz.

„Când vorbesc cu liderii din aceste țări, mulți mă asigură că nu pun la îndoială principiile care stau la baza ordinii noastre internaționale. Ceea ce îi deranjează este aplicarea inegală a acestor principii. Ceea ce așteaptă ei este o reprezentare în condiții de egalitate și încetarea standardelor duble occidentale", a spus el.

15:42 ​Kremlinul a denunțat luni „înţelegerea greşită” a relaţiilor dintre Moscova și Beijing a lui Emmanuel Macron, după ce preşedintele francez a declarat că Rusia intră într-o „formă de vasalizare faţă de China”.

15:31 Ministerul rus al Apărării a susținut luni, pentru prima dată, că a doborât o rachetă Storm Shadow cu rază lungă de acțiune furnizată Ucrainei de Marea Britanie.

Ministerul a afirmat în raportarea sa zilnică privind conflictul din Ucraina că a doborât racheta de croazieră, precum și rachete trase de lansatoare HIMARS, dar și rachete anti-radar HARM. (Reuters)

Pușilin: Forțele ucrainene s-au activat pe tot frontul

15:19 Șeful administrației instalate de ruși în regiunea Donețk, Denis Pușilin, a declarat luni că forțele separatiste au observat o „activare” a trupelor ucrainene de-a lungul întregii linii de contact din acest sector al frontului.

15:14 În zonele ocupate din regiunile Zaporojie și Herson sunt peste 150.000 de soldați ruși, potrivit serviciilor de informații ucrainene.

Aproximativ 152.000 de militari ruși sunt staționați în regiunile Zaporojie și Herson, a declarat luni Andrii Chernyak, un reprezentant al serviciilor secrete militare ucrainene, potrivit Kyiv Independent.

15:04 UE este pregătită să sancționeze companiile străine care ajută Rusia să eludeze restricțiile comerciale, a afirmat din nou șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele 27 de state membre ale UE discută planuri de a pune pe lista neagră mai multe companii chineze pentru rolul lor în livrearea către Rusia de bunuri interzise de sancțiunile occidentale.

Propunerea face parte dintr-un set mai amplu de măsuri de sancționare a țărilor din Caucaz, Asia Centrală și Orientul Mijlociu, despre care se crede că ajută Rusia să evite sancțiunile occidentale.

Însă, notează The Guardian, unele state membre ale UE, în frunte cu Germania, principalul motor de export al UE, se tem că, vizând China și alte țări din afara UE, ar putea să le determine să se apropie și mai mult cu Rusia.

Miliardar ucrainean, acuzat de deturnări de fonduri

14:48 Patru persoane au fost ucise într-un atac rusesc cu rachete care a lovit luni un spital din orașul Avdiivka, în estul țării, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko.

„Rușii au atacat orașul cu rachete în această dimineață, au lovit un spital", a scris oficialul pe Telegram. El a făcut apel la locuitorii micului oraș din regiunea industrială Donbas să se evacueze cât mai repede posibil.

14:36 Agenția ucraineană de securitate de stat i-a transmis omului de afaceri Dmytro Firtash și managerilor de top ai companiilor pe care acesta le controlează „notificări de suspiciune" privind deturnări de fonduri, a anunțat luni Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Un reprezentant al lui Firtash, care se află în prezent la Viena, nu a răspuns imediat la o solicitare de declarații din partea Reuters.

SBU a precizat că, acționând împreună cu Biroul de Securitate Economică, a descoperit furtul a 485 de milioane de dolari între 2016 și 2022, ca parte a unei „scheme pe scară largă" care implică sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina.

14:23 Zelenski a salutat ajutorul militar „important și puternic" din partea Marii Britanii, Franței și Germaniei și s-a declarat mulțumit de acordurile încheiate în timpul turneului său din Europa.

„Prioritatea (în timpul discuțiilor noastre) au fost acțiunile noastre de contraofensivă, sunt foarte mulțumit de realizările și acordurile încheiate", a declarat el în limba ucraineană, în timp ce se afla în vizită în Marea Britanie.

Zelenski și Sunak au discutat „o coaliție pentru avioane de luptă”

13:54 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că se așteaptă ca la summitul din iulie de la Vilnius, aliații să convină asupra unui program multianual pentru a ajuta Ucraina să se apropie de standardele militare ale Alianței.

Stoltenberg a spus și că intenționează să părăsească postul de secretar general al NATO la sfârșitul mandatului său, în octombrie.

13:42 Volodimir Zelenski a declarat că el și Rishi Sunak au discutat despre furnizarea de avioane de luptă pentru Kiev de către națiunile occidentale și că doresc să creeze „o coaliție pentru avioane de luptă".

„Consider că, în cel mai scurt timp, veți auzi niște decizii, cred, foarte importante, dar trebuie să mai lucrăm puțin la asta", a declarat el după întâlnire cu premierul britanic. (Reuters)

13:15 Kievul nu poate exclude varianta ca acordul care permite exportul în siguranță de ucrainene pe Marea Neagră să se încheie la 18 mai, când urmează să expire, a declarat luni un oficial din cadrul Ministerului de Externe, adăugând că săptămâna aceasta nu sunt programate alte discuții

Olha Trofimtseva, un ambasador special al ministerului de externe, a spus că Ucraina primește semnale contradictorii cu privire la viitorul acordului, a cărui prelungire a fost discutată în cadrul negocierilor de săptămâna trecută din Turcia. (Reuters)

Reacția Kremlinului la noua livrare de arme britanice către ucraineni

13:09 Kremlinul a afirmat luni că noile livrări de arme britanice către Ucraina, anunțate luni înainte de întâlnirea Sunak - Zelenski, vor provoca „și mai multă distrugere".

„Marea Britanie vrea să fie în fruntea țărilor care continuă să inunde Ucraina cu arme", a declarat Dmitri Peskov, susținând că livrările nu vor avea „niciun impact semnificativ asupra cursului" conflictului, ci vor „provoca și mai multă distrugere". (AFP)

12:47 VIDEO O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins cât de rapid își poate schimba poziția un lansator multiplu de rachete MARS II primit de armata ucraineană din partea Germaniei.

12:45 Vladimir Putin va organiza o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse în cursul acestei zile, a anunțat Kremlinul. Întrunirea, care de obicei are loc vineri, a fost devansată, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (Reuters)

12:19 Rubla rusă s-a depreciat luni, ajungând la cel mai scăzut nivel de după începutul lunii mai în raport cu dolarul, sub presiunea prețurilor scăzute la petrol, a ofertei reduse de valută și a perspectivei unor noi sancțiuni împotriva Moscovei.

La ora 07:49 GMT (10:49 în România), rubla era cu 1,7% mai slabă față de dolar, la 79,25 unități pentru un USD cel mai slab nivel de după 4 mai. De asemenea, a pierdut 1,7% față de euro, până la o rată de schimb de 86,25 ruble pentru un euro. (Reuters)

Rușii pierd tunuri pe bandă rulantă

12:03Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat luni inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din acordul privind constituirea Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (CSI), scrie deschidemd.

12:00 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 580 de soldați, 3 tancuri, 11 alte blindate, 21 de piese de artilerie, 16 diferite vehicule, 24 de drone, 2 sisteme antiaeriene, 3 echipamente speciale și 3 rachete de croazieră.

De remarcat că în dreptul pieselor de artilerie numărul a rămas ridicat. În ultima săptămână ucrainenii ar fi distrus 106 de tunuri rusești în cadrul a ceea ce pare o campanie țintită de anihilare a cât mai mult din capacitățile de artilerie ale inamicului.

11:40 Zelenski a lansat luni un nou apel către NATO pentru a lua o „decizie politică pozitivă" cu privire la cererea de aderare a Kievului la summitul din iulie de la Vilnius, transmite Reuters.

„Este timpul să eliminăm cea mai mare incertitudine în materie de securitate din Europa printr-o decizie politică pozitivă cu privire la aderarea (Ucrainei) la NATO", a declarat el într-un discurs video la summitul pentru democrație de la Copenhaga. „Acest lucru merită făcut încă la summitul din iulie. Va fi un semnal oportun”, a adăugat el.

Marea Britanie va da Kievului sute de drone cu rază lungă de acțiune

11:29 Un emisar chinez de rang înalt urmează să viziteze Ucraina marți și miercuri, a declarat luni un oficial guvernamental ucrainean pentru Reuters. Oficialul ucrainean a refuzat să ofere mai multe detalii.

11:20 Nou ajutor militar major pentru Ucraina: Sute de drone cu rază lungă de acțiune din Marea Britanie

10:03Președintele Ucrainei a anunțat că va merge luni la Londra pentru discuții cu premierul Marii Britanii, „prietenul” Rishi Sunak.

10:02Lukașenko nu a mai fost văzut în public de șase zile / Înalt oficial rus: „S-a îmbolnăvit pur și simplu, probabil are nevoie de odihnă”

Ucrainenii înaintează în Bahmut

09:51Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va susține luni un discurs la Summitul pentru Democrație de la Copenhaga, unde va intra prin videoconferință, au anunțat organizatorii, conform The Guardian.

09:03 Apărarea Bahmutului continuă, iar ultimele zile au arătat că Ucraina poate avansa și contracara forțele rusești de acolo, a declarat luni comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sîrski.

„Înaintarea trupelor noastre de-a lungul direcției Bahmut - aceasta este prima operațiune ofensivă de succes în apărarea orașului", a declarat Sîrski, citat pe platforma de mesagerie Telegram a Centrului militar media al Ucrainei.

„Ultimele câteva zile au arătat că putem avansa și distruge inamicul chiar și în condiții extrem de dificile ... Operațiunea de apărare a Bahmutului continuă. Au fost luate toate deciziile necesare pentru apărare", a adăugat el. (Reuters)

08:57 Valurile din ce în ce mai dese de atacuri cu drone și rachete rusești fac probabil parte dintr-o nouă campanie aeriană a Moscovei, care are ca scop degradarea capacității ucrainenilor de a desfășura operațiuni de contraofensivă pe termen scurt, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Forțele rusești au efectuat cel puțin 10 serii de lovituri pe întreg teritoriul Ucrainei, în special în zonele de ariergardă, începând cu 19 aprilie. Ele au folosit semnificativ mai puține rachete de mare precizie în aceste ultime serii de lovituri în comparație cu campania lor eșuată împotriva infrastructurii critice ucrainene din toamna anului 2022 până în iarna anului 2023.

Potrivit ISW, forțele rusești au consumat probabil o proporție semnificativă din rachetele lor de precizie în campania aeriană anterioară, iar acum folosesc mult mai puține dintre aceste rachete, într-un efort de a conserva stocurile limitate rămase.

Prigojin a propus ucrainenilor să dezvăluie pozițiile trupelor rusești

08:03 Prigojin a propus ucrainenilor să dezvăluie pozițiile trupelor rusești, arată documente secrete / Ce a cerut la schimb liderul Wagner.

07:49 Prima oprire a emisarului trimis de Beijing pentru găsirea unei „soluții politice” va fi Ucraina, au declarat două surse Reuters. China nu a dat detalii oficiale despre calendarul vizitelor pe care care le va face Li Hui.

„Vizita ... este o dovadă a eforturilor Chinei de promovare a discuțiilor de pace și demonstrează pe deplin angajamentul ferm al Chinei față de pace", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

06:08 ​Franţa va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski a declarat că Ucraina sa și susținătorii săi occidentali ar putea face „ireversibilă" o înfrângere a Rusiei în război încă din acest an și a mulțumit Germaniei pentru că este un „prieten adevărat" în timpul unei vizite la Berlin. Germania a anunțat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de la invazia Rusiei, și a promis că va continua să sprijine Kievul atât timp cât va fi necesar.
  • Franța a spus că va trimite zeci de vehicule blindate și tancuri ușoare, inclusiv vehicule de luptă AMX-10RCs, în Ucraina în următoarele săptămâni. Anunțul a fost făcut după o cină de lucru între președintele francez Emmanuel Macron și Zelenski la Paris.
  • Liderii Grupului celor șapte națiuni intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei la summitul lor din Japonia din această săptămână, cu măsuri care vizează energia și exporturile care ajută efortul de război al Moscovei, au declarat oficiali care au cunoștință directă despre discuții. De asemenea, G7 și UE vor interzice importurile de gaze rusești pe rutele pe care Moscova a întrerupt livrările, a relatat duminică Financial Times.
  • Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică că doi dintre comandanții săi militari au fost uciși în estul Ucrainei, în condițiile în care forțele Kievului au amplificat eforturile de a sparge apărarea rusă în Bahmut.
  • Trupele ucrainene avansează în două direcții în Bahmut și au capturat peste zece poziții rusești din nordul și sudul orașului, dar situația în centrul orașului este mai complicată, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar.
  • UE trebuie să accelereze furnizarea de muniție către Ucraina, deoarece forțele țării au nevoie de 1.000 de proiectile de artilerie în fiecare zi numai în zona Bahmut, a declarat sâmbătă șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
  • Zelenski a dat de înțeles că Forțele Armate au aproape suficiente mijloace și arme pentru a începe să avanseze și că mai are nevoie de câteva vizite în țările sale aliate.

--------------