O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins cât de rapid își poate schimba poziția un lansator multiplu de rachete MARS II primit de armata ucraineană din partea Germaniei.

Lansator multiplu de rachete MARS IIFoto: Chris Emil Janaxen / imago stock and people / Profimedia

Înregistrarea care durează puțin peste un minut și care a surprins un MARS II efectuând o lansare de pe o șosea, la acoperirea unei liziere, arată cum vehiculul militar pornește la drum după aproximativ 45 de secunde după lansarea ultimei rachete.

Deși înregistrarea nu a surprins și începutul atacului, lansatoarele MARS II își pot trage toate cele 12 rachete cu care este înarmat în 60 de secunde, potrivit producătorului său german, compania de armament Krauss-Maffei Wegmann. De altfel cadența cu care rachetele sunt lansate poate fi observată în filmare.

Asta înseamnă că MARS II își poate lansa toate rachetele și schimba poziția de luptă în mai puțin de două minute de la inițierea unui atac, un atu uriaș pe câmpul de luptă.

Ucrainenii au descris lansatoarele MARS II drept un „coșmar” pentru invadatorii ruși

Armata ucraineană a prezentat în luna noiembrie a anului trecut aceste lansatoare de rachete pe care le-a primit din Germania, ele fiind descrise într-o înregistrare video publicată de ministerul Apărării de la Kiev drept un „coșmar” pentru armata rusă.

Potrivit specificațiilor tehnico-tactice, raza de acțiune a sistemelor MARS II este de 84 de kilometri și precizia lor este de plus/minus 7 metri. Spre comparație, rachetele primite de ucraineni pentru sistemele HIMARS pot lovi ținte aflate la o distanță de 70 de kilometri, deși lansatoarele americane în sine au o rază maximă de acțiune de 270 de kilometri.

Lansatoarele MARS II sunt variante modificate ale sistemului M270 de fabricație americană, ele fiind dotate, printre altele, cu un sistem avansat de control a focului dezvoltat de Airbus Defense.

Germania a promis de la începutul verii anului trecut că va trimite Ucrainei mai multe astfel de sisteme din depozitele sale militare, 5 ajungând la Kiev până pe 1 septembrie. Guvernul condus de Olaf Scholz a anunțat ulterior că va continua să furnizeze lansatoare MARS II forțelor armate ucrainene.

Zelenski a mulțumit Germaniei pentru sprijinul militar acordat

Duminica aceasta președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit guvernului de la Berlin pentru sprijinul acordat, în timp ce s-a întâlnit duminică cu omologul său Frank-Walter Steinmeier, în prima sa vizită în Germania de la începerea invaziei rusești.

„În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, Germania este mândră să fie prietenul nostru adevărat și aliatul nostru de încredere”, a scris Zelenski în cartea de oaspeți a președinției germane, adăugând că „împreună vom învinge și vom readuce pacea în Europa".

Zelenski s-a întălnit și cu cancelarul german Olaf Scholz și cu cabinetul său de securitate înainte de a se îndrepta spre Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi prestigiosul premiu Carol cel Mare în onoarea serviciilor aduse Europei.

Guvernul lui Scholz a anunțat sâmbătă un nou ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest tip de până acum de la declanșarea invaziei rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 446-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.