Franţa va începe să antreneze piloţi ucraineni şi va continua să ajute armata de la Kiev să-şi pregătească contraofensiva pentru a respinge forţele ruse de invazie, a anunţat luni preşedintele Emmanuel Macron, într-un interviu la TF1.

Emmanuel MacronFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

La o zi după vizita lui Volodimir Zelenski la Paris, Emmanuel Macron a anunţat că piloţii ucraineni vor fi instruiţi în Franţa „începând de acum”.

„Am deschis uşa pentru formarea piloţilor. Şi asta împreună cu alte câteva ţări europene, care sunt pregătite. Cred că sunt în curs discuţii cu americanii. Instruirea poate începe de acum”, a declarat Emmanuel Macron, potrivit CNN și News.ro.

Cu toate acestea, el nu a precizat pe ce aeronave vor avea loc aceste antrenamente, dar a precizat că Franţa nu intenţionează, deocamdată, să trimită avioane în Ucraina. „Pentru moment, începem cu antrenamentele. În orice caz, ar fi o discuţie teoretică (să trimitem avioane). Trebuie să începem antrenamentele acum”, a insistat el.

„Miza este mare”

În ianuarie, el declarase că „nimic nu este exclus” în legătură cu trimiterea de avioane ucrainenilor.

Acest nou ajutor acordat Ucrainei se înscrie în schema globală a ajutorului acordat de Paris Kievului. „Franţa are în continuare aceeaşi poziţie: să ajute Ucraina să reziste, iar acum miza este mare. Pentru că succesul acestei contraofensive va fi decisiv pentru capacitatea de a construi o pace durabilă”, a punctat Macron la TF1.

„Am decis să livrăm noi muniţii”, a confirmat, pe de altă parte, şeful statului francez, precizând că este vorba inclusiv de rachete cu o rază de acţiune care să permită Ucrainei să îşi desfăşoare contraofensiva. „Nu vom livra arme care ar permite (Ucrainei) să ajungă pe teritoriul rusesc”, a precizat Macron, potrivit CNN.

El a mai spus că a convenit cu Zelenski să trimită Ucrainei piese de schimb şi să asigure instruire tehnică pentru „repararea vehiculelor şi armelor” deja trimise de Franţa.

___