​Kremlinul a denunțat luni „înţelegerea greşită” a relaţiilor dintre Moscova și Beijing a lui Emmanuel Macron, după ce preşedintele francez a declarat că Rusia intră într-o „formă de vasalizare faţă de China”, relatează AFP și News.ro.

Xi Jinping si Vladimir PutinFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Această abordare este absolut falsă şi rezultă dintr-o înţelegere absolut greşită a esenţei a ceea ce se întâmplă” între cele două puteri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Relaţiile noastre cu China sunt de natura unui parteneriat strategic special”, a adăugat el, afirmându-și totodată „dezacordul categoric” cu poziţia exprimată de către Emmanuel Macron.

Într-un interviu acordat ziarului francez L'Opinion, publicat duminică, preşedintele Franței a apreciat că „Rusia a pierdut deja geopolitic” din cauza declanșării invaziei din Ucraina.

„Ea a început de facto o formă de vasalizare faţă de China”, a declarat şeful statului francez.

Peskov a răspuns luni că relaţia Moscovei cu Beijingul ţine „de luarea în calcul a intereselor reciproce, a avantajelor reciproce, de o apropiere a viziunilor asupra lumii şi de respingerea comună a încercărilor de a dicta şi de a impune opinia cuiva asupra dezvoltării ţării noastre”.

De aproape 15 luni, China nu a condamnat niciodată în mod public intervenţia militară rusă în Ucraina, spre deosebire de majoritatea marilor puteri mondiale.

China, front comun cu Rusia împotriva Occidentului

La jumătatea lui martie preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită extrem de mediatizată la Moscova, unde a afișat un front comun împotriva Occidentului cu omologul său rus Vladimir Putin.

China a trimis însă săptămâna aceasta un emisar în Europa, pe Li Hui, în vederea „unei rezolvări politice a crizei ucrainene”. Li Hui urmează să efectueze marţi şi miercuri o vizită la Kiev, în cadrul acestui turneu cu etape în Rusia, Polonia, Franţa şi Germania.

Kremlinul a mai avertizat luni că noile livrări de armament către Ucraina anunţate de către Regatul Unit înaintea unei întâlniri a premierului britanic Rishi Sunak cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la reşedinţa de la ţară a premierilor britanici de la Chequers, vor cauza „şi mai multă distrugere”.

„Marea Britanie aspiră să se plaseze în fruntea ţărilor care continuă să inunde Ucraina cu armament”, a denunțat Dmitri Peskov. Aceste livrări „nu vor avea un impact important asupra desfăşurării” războiului din Ucraina, ci „vor provoca şi mai multă distrugere”, a mai spus acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 446-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.