Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au luat în vizor crearea unei noi ordini mondiale în timpul vizitei făcute de liderul chinez la Moscova pe fondul războiului din Ucraina, scrie Reuters.

Vladimir Putin si Xi Jinping alaturi de delegatiile celor doua tariFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Xi a părăsit miercuri capitala rusă fără să își exprime direct sprijinul pentru invazia declanșată de Putin anul trecut însă a afișat o solidaritate puternică față de liderul rus, chiar dacă la nivel declarativ a spus că China are o poziție „imparțială” față de conflictul din Ucraina.

„Schimbări au loc acum care nu s-au întâmplat în 100 de ani. Când suntem împreună suntem motorul acestor schimbări”, i-a spus Xi lui Putin după reuniunea în format extins de marți.

„Sunt de acord”, i-a răspuns liderul rus, la care președintele Chinei i-a transmis:

„Ai grijă de tine, prieten drag”.

Comentând despre întâlnirea dintre Xi și Putin, Casa Albă a spus că poziția Chinei nu este imparțială și a îndemnat Beijingul să pună presiuni pe Rusia să se retragă de pe teritoriul Ucrainei pentru a pune capăt celui mai mare conflict din Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Vizita lui Xi Jinping la Moscova s-a încheiat cu o salvă lansată împotriva Ucrainei

Peste noapte, când Xi încă era la Moscova, forțele rusești au lansat un nou atac aerian masiv asupra Ucrainei, folosind 21 de drone Shahed-136 primite din Iran, potrivit declarațiilor făcute miercuri de Statul Major al Ucrainei.

În timp ce Xi se pregătea să plece din Rusia, în aproape întreaga Ucraină sunau alarmele de raid aerian, chiar dacă noul atac nu a provocat de data aceasta distrugeri majore.

Prezentată de Kremlin drept o manifestare a sprijinului din partea celui mai puternic prieten al Rusiei, vizita lui Xi la Moscova a fost regizată cu grijă și pompa de rigoare, însă spectacolul a fost presărat și cu multe afișări ale unei pretinse prietenii între cei doi autocrați.

Xi și Putin s-au descris reciproc drept „prieteni dragi”, au promis cooperare economică și au declarat că relațiile dintre țările lor nu au fost niciodată atât de apropiate precum în prezent.

„Ei (cei doi lideri) împărtășesc viziunea că această relație a mers cu mult mai departe decât natura bilaterală și a ajuns de o importanță critică pentru peisajul global și viitorul omenirii”, afirmă un comunicat publicat de guvernul chinez.

„Lucrăm în solidaritate la formarea unei lumi multipolare mai juste și democrate, care ar trebui să se bazeze pe rolul central al ONU, consiliului său de securitate, dreptului internațional, scopurilor și principiilor Cartei ONU”, afirmă și un mesaj publicat pe site-ul Kremlinului și semnat de Putin.

China a pregătit o perdea de fum să-l ajute pe Vladimir Putin

Într-un comunicat comun remis presei anterior de cei doi, Xi și Putin au acuzat Occidentul de subminarea stabilității globale și NATO de intrarea în zona Asia-Pacific, afirmând însă că parteneriatul dintre China și Rusia nu constituie o „alianță politico-militară”.

Pe subiectul Ucrainei, Putin a lăudat planul de pace prezentat de China luna trecută și a condamnat Kievul și cancelariile occidentale pentru respingerea sa.

Occidentul vede acest plan al Chinei drept un tertip care să câștige timp pentru Putin să își regrupeze forțele și consolideze strânsoarea asupra teritoriilor ucrainene ocupate.

Documentul cu 12 puncte prezentat de Beijing nu are niciun detaliu specific cu privire la modul în care ar trebui să se încheie războiul din Ucraina, ci cere încetarea ostilităților, ceea ce ar lăsa teritoriile ucrainene ocupate în mâna lui Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 392-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.