Forțele ruse au lansat miercuri dimineață atacuri masive cu drone în regiunile Kiev, Jitomir şi Hmelniţki. Cel puțin nouă persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite. Apărarea antiaeriană ucraineană a anunțat că a interceptat 16 din cele 21 de drone Shahed-136, de fabricaţie iraniană. La Odesa, o clădire a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei, a fost lovită de o rachetă rusească.

Ruinele unui colegiu din Rjisciv dupa atacul cu drone al rusilor Foto: Tarasov Volodymyr/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care miercuri a vizitat linia frontului şi i-a încurajat pe soldaţi, le-a mărturisit compatrioţilor - în mesajul de seară, care pare înregistrat într-un subsol - că a fost tulburat de ceea ce a văzut, dar rămâne optimist că victoria este posibilă, subliniind că este important ca Harkovul „să rămână puternic”, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat, inclusiv Crimeea.
  • Cel mai înalt diplomat chinez laudă călătoria lui Xi în Rusia, respingând "unilateralismul și hegemonismul". Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a declarat miercuri că relația țării sale cu Rusia ar putea fi "și mai prețioasă în fața unilateralismului și hegemonismului galopant", în timp ce a lăudat călătoria președintelui Xi Jinping la Moscova, potrivit CNN.
  • Blinken cere revenirea SUA la UNESCO pentru a contracara China. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a cerut miercuri ca Statele Unite să revină în UNESCO pentru a contracara influența Chinei, potrivit AFP.
  • Cât de ridicat este riscul unui război nuclear? Riscul unui conflict nuclear se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, potrivit agenției de presă de stat TASS.
  • Președintele rus Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina, astfel că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru mult timp de acum încolo, iar statele NATO ar trebui să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru The Guardian.
  • Cel puțin opt persoane au fost ucise și șapte au fost rănite când două cămine și un colegiu au fost lovite în Rjîșciv, 64 km sud de capitala Kiev, au declarat serviciile de urgență pe Facebook. Câteva ore mai târziu, două clădiri rezidențiale au fost avariate într-o lovitură cu rachete în orașul Zaporojie, din sud-estul orașului. O persoană a fost ucisă, iar 33 de persoane au fost transportate la spital, au spus oficialii.
  • Președintele Republicii Cehe se așteaptă ca sprijinul occidental pentru Ucraina să scadă în timp, potrivit cotidianului german Sueddeutsche Zeitung. Aceasta este una dintre primele declarații ale unui membru NATO care semnalează că sprijinul acordat Kievului ar putea scădea, spune Reuters.
  • Prinţul William al Marii Britanii a făcut miercuri o călătorie neanunţată în Polonia pentru a mulţumi trupelor britanice şi poloneze implicate în acordarea de sprijin Ucrainei şi pentru a se întâlni cu ucrainenii care au fugit de conflictul cu Rusia ascultându-le experienţele.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 392, LIVETEXT:

Blinken cere revenirea SUA la UNESCO

01:23Zelenski: Este foarte important ca Harkovul să rămână puternic. El dă putere întregului nostru est

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care miercuri a vizitat linia frontului şi i-a încurajat pe soldaţi, le-a mărturisit compatrioţilor - în mesajul de seară, care pare înregistrat într-un subsol - că a fost tulburat de ceea ce a văzut, dar rămâne optimist că victoria este posibilă, subliniind că este important ca Harkovul „să rămână puternic”, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat, inclusiv Crimeea.

00:42Cel mai înalt diplomat chinez laudă călătoria lui Xi în Rusia, respingând "unilateralismul și hegemonismul"

Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a declarat miercuri că relația țării sale cu Rusia ar putea fi "și mai prețioasă în fața unilateralismului și hegemonismului galopant", în timp ce a lăudat călătoria președintelui Xi Jinping la Moscova, potrivit CNN.

Qin a descris relațiile dintre China și Rusia ca reprezentând "direcția corectă a dezvoltării istorice" și având "o semnificație mondială care depășește sfera de acțiune a celor două părți", potrivit unei declarații publicate după vizita de stat a lui Xi.

00:05Blinken cere revenirea SUA la UNESCO pentru a contracara China

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a cerut miercuri ca Statele Unite să revină în UNESCO pentru a contracara influența Chinei, potrivit AFP.

23:25Cât de ridicat este riscul unui război nuclear?

Riscul unui conflict nuclear se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Ar putea scădea sprijinul occidental pentru Ucraina?

23:05 Președintele rus Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina, astfel că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru mult timp de acum încolo, iar statele NATO ar trebui să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru The Guardian, potrivit News.ro.

21:40Potrivit unui nou bilanț, atacurile aeriene ruse asupra orașelor ucrainene au ucis cel puțin nouă persoane, relatează Reuters.

Cel puțin opt persoane au fost ucise și șapte au fost rănite când două cămine și un colegiu au fost lovite în Rjîșciv, 64 km sud de capitala Kiev, au declarat serviciile de urgență pe Facebook.

Câteva ore mai târziu, două clădiri rezidențiale au fost avariate într-o lovitură cu rachete în orașul Zaporojie, din sud-estul orașului. O persoană a fost ucisă, iar 33 de persoane au fost transportate la spital, au spus oficialii.

21:20De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile ruse au luat măsuri împotriva politicienilor, jurnaliștilor și activiștilor anti-război, dar acum oamenii se tem că autoritățile vor începe să vizeze spațiile alternative, după ce clienții unor baruri punk și de hipsteri au fost amenințați și forțați să cânte cântece pro-Kremlin, scrie Moscow Times. Aproximativ 50 de persoane – inclusiv personalul și patronii barurilor – au fost reținute și audiate de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB).

20:57Președintele ceh spune că sprijinul occidental pentru Ucraina ar putea scădea / Miza alegerilor din SUA

Președintele Republicii Cehe se așteaptă ca sprijinul occidental pentru Ucraina să scadă în timp, potrivit cotidianului german Sueddeutsche Zeitung. Aceasta este una dintre primele declarații ale unui membru NATO care semnalează că sprijinul acordat Kievului ar putea scădea, spune Reuters.

20:30Prinţul William al Marii Britanii a făcut miercuri o călătorie neanunţată în Polonia pentru a mulţumi trupelor britanice şi poloneze implicate în acordarea de sprijin Ucrainei şi pentru a se întâlni cu ucrainenii care au fugit de conflictul cu Rusia ascultându-le experienţele, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Moscova nu crede că poate câștiga războiul din Ucraina fără ajutorul economic al Chinei

20:20Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că orice țară europeană care este parte la Curtea Penală Internațională (CPI) ar trebui să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta va veni în vizită, relatează CNN.

„Cred că oricine este parte a instanței și are obligații ar trebui să-și îndeplinească obligațiile”, a spus Blinken ca răspuns la o întrebare a senatorului republican Lindsey Graham la o audiere în Senat.

„Nu cred că are niciun plan să călătorească aici în curând”, a spus Blinken, întrebat dacă autoritățile americane l-ar preda pe președintele rus CPI dacă ar veni în această țară, menționând că SUA nu este parte a acestui tribunal.

Putin a părăsit cu greu Rusia în ultimii ani și nu a mai călătorit în SUA din 2015.

19:48 În primele luni ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, rachetele de croazieră trase de Moscova asupra țării sale vecine au rămas blocate zile întregi în clădirile și în străzile provinciei Harkov. Apoi acestea au fost strânse și mutate într-o zonă împrejmuită într-un cartier industrial al orașului Harkiv, care a devenit cunoscut drept „cimitirul de rachete”, relatează The Guardian.

18:56Moscova nu crede că poate câștiga războiul din Ucraina fără ajutorul economic al Chinei, a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru Financial Times, aceasta deplângând că Rusia va ajunge o „colonie” a Beijingului.

18:43Președintele belarus Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat miercuri că Rusia va furniza Belarusului muniție care conține „uraniu adevărat”, dacă Marea Britanie va furniza obuze perforante cu uraniu sărăcit.

18:07Parlamentul Suediei a aprobat miercuri în mod oficial un proiect de lege care permite țării să adere la NATO, atunci când cererea sa va fi ratificată de toți cei 30 de membri ai alianței, proces care rămâne în așteptarea aprobărilor finale, relatează Reuters.

18:02 China urmărește „foarte atent” să vadă cum reacţionează Washingtonul și lumea la invazia Rusiei în Ucraina, spune secretarul de stat american Antony Blinken, citat de The Guardian.

  • „Mizele din Ucraina trec cu mult dincolo de Ucraina... Cred că au un impact profund în Asia, de exemplu.
  • Invazia Rusiei asupra vecinului său a dus la dezbateri asupra modului în care războiul va influența gândirea militară a Chinei cu privire la Taiwan.
  • Cred că dacă China se uită la asta - și ei se uită la asta cu mare atenție - vor trage lecții despre cum lumea este solidară sau nu pentru a face față acestei agresiuni”, a afirmat Blinken, la câteva ore după ce președintele Chinei Xi Jinping s-a întors la Beijing din vizita sa de stat făcută în Rusia, unde s-a întâlnit două zile la rând cu Vladimir Putin.

Polonia va trimite tancuri K2 „Black Panther” la granița cu Rusia

17:55 Polonia a anunțat miercuri că va desfășura la granița cu Rusia tancurile K2 „Black Panther” și obuzierele K9 „Thunder” pe care le-a comandat din Coreea de Sud și a transmis un mesaj direct președintelui Vladimir Putin.

17:06 Potrivit ultimului bilanț, cel puțin șapte persoane au fost ucise miercuri în atacurile aeriene ruse asupra orașelor ucrainene, relatează Reuters.

Într-o serie de lovituri cu drone de dimineață,șase persoane au fost ucise și 18 au fost transportate la spital, când două cămine și o unitate de învățământ au fost lovite în Rjîșciv, la 64 km sud de Kiev, a declarat șeful poliției regionale Andrii Nebitov.

Atacul a lăsat o gaură la ultimul etaj al unui cămin cu cinci etaje și o grămadă de moloz în locul unei alte clădiri, a spus un martor Reuters.

Câteva ore mai târziu, două clădiri rezidențiale au fost avariate într-o lovitură cu rachete în orașulZaporojie, din sud-estul orașului.

Oficialii locali au spus că o persoană a fost ucisă, iar 33 au fost transportate la spital.

16:53Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a declarat miercuri că puternica Biserică Ortodoxă a Rusiei împărtășește responsabilitatea pentru conflictul din Ucraina, dar că este pregătit să ajute la „regenerarea spirituală” postbelică a Rusiei, relatează Reuters.

Comentariile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu sunt o mustrare pentru Patriarhul rus Kirill, care a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume prin susținerea sa fățișă a invaziei Ucrainei de către Moscova.

16:52VIDEO Măsuri extreme: Armata rusă a reactivat și a început să trimită pe frontul din Ucraina tancuri medii sovietice din familia T-54/55 fabricate începând cu anii 1940.

16:47 Între timp, România a pregătit noi achiziții militare majore pentru Armată: obuziere autopropulsate, blindate de luptă, sisteme antiaeriene și rachete pentru avioanele F-16.

16:35Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a anunțat miercuri că va bloca accesul la alte cinci site-uri de propagandă a Kremlinului, care „promovează informații false ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență”, scrie deschide.md.

Viceministrul rus de externe: Probabilitatea unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii

16:20Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat miercuri că probabilitatea unui conflict nuclear este la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, au informat agențiile de presă ruse, relatează Reuters.

El a mai spus că nu se poate vorbi despre negocieri secrete sau deschise cu Washingtonul pentru restabilirea Tratatului de reducere a armelor nucleare New START, după ce Putin a anunțat a anunțat că Rusia își suspendă participarea în tratatul privind armele nucleare.

15:54Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a anunțat miercuri că va bloca accesul la alte cinci site-uri de propagandă a Kremlinului, care „promovează informații false ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență”, scrie deschide.md.

15:48O instanță militară din Rusia a dispus miercuri arestarea comandantului adjunct al districtului militar centru al Gărzii Naționale a Rusiei, general-maiorul Vadim Dragomirețki, acesta fiind acuzat de luare de mită în contextul în care suspiciuni de corupție planează și asupra comandantului Rosgvardia, generalul Viktor Solotov, considerat omul de încredere al președintelui Vladimir Putin înainte de declanșarea războiului din Ucraina.

15:30Aproape 20 de persoane au fost rănite în urma atacului lansat de ruși asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Zaporojie, conform oficialilor ucraineni, citați de The Guardian.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat miercuri o înregistrare video care arată momentul în care o rachetă rusească lovește blocul de locuințe.

15:05Livrarea de către Londra Ucrainei a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, evocată recent de o responsabilă britanică, ar constitui „o agravare serioasă” a conflictului, a atenţionat miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, citat de AFP.

„Acesta este un pas spre o agravare suplimentară, o agravare serioasă a conflictului”, a declarat Serghei Lavrov într-o conferință de presă la Soci, evocând consecinţe asupra sănătăţii populaţiei şi un risc de contaminare a solului.

14:58Separatiștii pro-ruși din Donețk au declarat din nou miercuri după-amiaza că au încercuit complet orașul Bahmut.

„Orașul se află într-un mediu operațional, adică toate căile de acces, toate arterele de transport care duc în oraș, sunt controlate de artileria noastră. Și, în principiu, putem spune că orașul este practic blocat”, a afirmat Yan Gaghin, consilier pe probleme militare al lui Denis Pușilin, conducătorul autorităților de ocupație din Donețk.

14:35Încă un tanc T-72 al armatei ruse a fost scos din acțiune în urma unei lovituri cu o dronă kamikaze. Forțele armate ucrainene afirmă în bilanțul publicat miercuri dimineața că au distrus 5 tancuri rusești în ultimele 24 de ore.

Momentul în care o rachetă rusească lovește un bloc din Zaporojie

14:24VIDEO Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat miercuri o înregistrare video care arată momentul în care o rachetă rusească lovește un bloc de locuințe din orașul Zaporojie, liderul de la Kiev transmițând lumii un nou mesaj tranșant despre agresiunea Moscovei.

14:00Rusia va continua întotdeauna să fie importantă pentru Europa, a declarat miercuri ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, acesta făcând o serie de declarații șocante privind relațiile pe care Viena le dorește în continuare cu Moscova.

13:36Președintele Ucrainei, Volodimir Zekenski, a vizitat o poziție militară din prima linie din apropierea orașului asediat Bahmut, a transmis biroul său, conform The Guardian. În timpul vizitei sale, Zelenski a fost informat „despre situația operațională și despre cursul ostilităților din prima linie”, precizează sursa citată.

Iuliia Mendel, fost purtător de cuvânt al lui Zelenski, a postat un videoclip despre care spune că îl arată pe Zelenski lângă Bahmut:

Și Andri Yermak, șeful biroului prezidențial, a postat pe Twitter fotografii cu Volodimir Zelenschi alături de soldați ucraineni. „Bakhmut e în picioare. Forțele de apărare dețin orașul”, a scris el.

13:33 Anka Feldhusen, ambasadoarea Germaniei la Kiev, afirmă că Rusia trebuie trebuie să fie înconjurată cu un „zid puternic” de către statele vecine după ce a declanșat cel mai mare conflict militar din Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

13:01Rusia a reluat miercuri teza privind așa-zisele „laboratoare biologice” americane care ar fi existat în Ucraina. Irina Yarovaya, co-președinte al unei comisii din Duma de Stat care a fost înființată pentru a „investiga” presupusele informații, a declarat că deputații ruși au primit acum „confirmarea deplină” privind existența acestor laboratoare.

Amintim că Rusia nu a oferit nicio dovadă palpabilă privind așa-zisele „biolaboratoare”, deși informația s-a răspândit printre adepții teoriilor conspirației după ce propaganda rusă a promovat intens această teză.

12:39Mai multe posturi de radio rusești din Crimeea au cerut miercuri evacuarea regiunii după ce transmisiunile lor au fost din nou deturnate de pirații ucraineni.

Noi bombardamente în Zaporojie

12:25Andrii Yermak, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, a confirmat că orașul Zaporojie a fost lovit din nou de forțele rusești, acesta afirmând că mai multe clădiri rezidențiale au fost afectate.

12:06 Numărul persoanelor ucise în atacul cu drone lansat de ruși în orașul Rjîșciv din regiunea Kiev a ajuns la patru, în timp ce alți șapte oameni, între care un copil, au fost răniți, scrie The Guardian.

12:00Postul public ucrainean Suspilne relatează că au fost auzite explozii în regiunile Zaporojie și Herson, scrie The Guardian.

11:37 Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au luat în vizor crearea unei noi ordini mondiale în timpul vizitei făcute de liderul chinez la Moscova pe fondul războiului din Ucraina.

11:25Noi imagini cu misiunile la altitudine extrem de joasă ale piloților de elicoptere ucraineni:

11:00Cu uzinele sale de muniţie şi vastele câmpuri de trandafiri, oraşul bulgăresc Kazanlak se ridică în sfârşit la înălţimea renumelui său de „Guns and Roses”, după ce Rusia a invadat Ucraina, scrie AFP. Exporturile de armament ale Bulgariei au doborât orice record, în timp ce România și Polonia sunt intermediari în drumul spre Ucraina.

SUA se oferă să vândă Slovaciei, cu discount, 12 elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper

10:50Pe rețelele de socializare au apărut noi imagini video cu lansatoarele multiple de rachete Rm-70 MRL primite de forțele armate ucrainene din partea Cehiei. Acestea au o rază maximă de doar 20 de kilometri, deci au fost duse în apropierea frontului din regiunea Donețk, unde a fost filmată înregistrarea.

10:41 Statele Unite s-au oferit să vândă Slovaciei 12 elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper cu un discount de 66% după ce Bratislava și-a donat cele 11 avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, a anunțat miercuri ministrul slovac al Apărării Jaroslav Nad.

10:33 Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A Brink, a reacționat Twitter în urma atacurilor cu drone Shahed de fabricație iraniană lansate peste noapte de forțele ruse.

10:28Asaltul rusesc în Bahmut și-ar putea pierde din avânt, spune Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de miercuri a situației de pe front. Conform sursei citate, acesta ar putea fi efectul relocării unor trupe rusești în alte zone.

10:22Forțele ucrainene au doborât, pe parcursul nopții, trei drone rusești în regiunea Jîtomîr, unde a fost avariat un obiectiv de infrastructură, fără a exista victime, scrie The Guardian, citând postul public ucrainean Suspilne.

09:53„Peste 20 de drone ucigașe iraniene, precum și rachete și numeroase bombardamente - toate într-o singură noapte de teroare rusă împotriva Ucrainei. De fiecare dată când cineva încearcă să facă să se să audă cuvântul „pace” la Moscova, Rusia dă un alt ordin pentru astfel de lovituri criminale”, a spus miercuri dimineață Zelenski. El a adăugat că „succesul forțelor ucrainene pe uscat, pe cer și pe mare aduce cu adevărat pacea mai aproape”.

Atac cu drone în regiunea Kiev: Trei morți și cel puțin 20 de răniți

09:30 Un atac cu drone a fost declanșat în această dimineață în regiunea Kiev: o clădire de locuințe a fost atacată, ucigând 3 persoane, în timp ce în jur de 20 de oameni au fost duși la spital, scrie presa ucraineană. Poliția și serviciile de urgență au evacuat peste 200 de persoane. O parte a clădirii căminului a fost aproape complet distrusă.

09:01 Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a declarat miercuri că Rusia îndeamnă Statele Unite să nu continue escaladarea tensiunilor din Ucraina, a informat agenția de presă Interfax.

09:00Administrația susținută de Rusia din Sevastopol a declarat miercuri că a suspendat rutele feriboturilor, relatează Reuters, la scurt timp după ce guvernatorul orașului a declarat că un atac cu dronă ucraineană a fost respins de apărarea aeriană.

08:07Xi Jinping tocmai a părăsit Moscova după summitul său de două zile cu Vladimir Putin, relatează AFP, citând presa rusă.

08:04Sevastopolul a fost atacat de dronele navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, flota rusă de la Marea Neagră a respins atacul, scrie presa din Rusia

Japonia promite să ajute Kievul să „pună presiune” pe Moscova

07:46Japonia a promis să promoveze sancțiuni împotriva Federației Ruse și să ajute Kievul să „pună presiune” asupra Moscovei, scrie presa rusă de stat (Pravda.ro)

07:10Ţările occidentale vor analiza cu siguranţă fiecare detaliu al discuţiilor dintre Xi Jinping şi Vladimir Putin - doi dintre cei mai puternici, dar şi mai secretoşi lideri din lume - , în condiţiile în care Putin caută sprijinul lui Xi pentru invazia din Ucraina şi ajutorul Chinei pentru a umple golurile din economie lăsate de sancţiunile occidentale radicale, relatează Reuters.

06:36 Forțele de apărare aeriană au doborât noaptea trecută toate dronele inamice detectate în spațiul aerian din jurul Kievului, potrivit autorităților ucrainene citate de Ukrinform. „Inamicul nu încetează să atace Kievul. În această noapte, țara teroristă a atacat în direcția capitalei. Toate țintele detectate în spațiul aerian din jurul Kievului au fost distruse de forțele noastre”, a declarat Serhiy Popko, șeful KMVA.

06:10 Mihail Podolyak, consilier al șefului Președinției, le-a cerut jurnaliștilor, inclusiv celor străini, să nu numească deportarea forțată a copiilor ucraineni de către Rusia o „evacuare”. „O cerere adresată tuturor, în special jurnaliștilor străini: nu considerați îndepărtarea lor forțată din Ucraina ca fiind o evacuare”, a scris Podolyak pe Twutter.

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: „În Crimeea a început deja migraţia celor mai prevăzători şobolani ai statului terorist”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în discursul de marţi seară despre vizita premierului nipon la Kiev şi a subliniat că aceasta este cu atât mai semnificativă cu cât a intervenit exact în ziua în care Ucraina marchează un an de la prima victorie împotriva forţelor de ocupaţie ruse, iar Japonia, care deţine preşedinţia G7, doreşte să ajute şi să mobilizeze lumea pentru a proteja „ordinea internaţională” existentă.

Marea Britanie, după reacția lui Putin: Obuzele cu uraniu nu au nimic în comun cu armele nucleare

01:18Zborurile dronelor au rămas în spațiul aerian internațional, dar de la coliziunea dintre un avion rusesc și drona MQ-9 Reaper, marțea trecută, SUA și-au mutat zborurile dronelor mai departe de spațiul aerian care înconjoară peninsula Crimeea și porțiunile estice ale Mării Negre, potrivit CNN.

Sinteza ultimelor 24 de ore

  • Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit pentru un al doilea set de discuții la Kremlin. Cei doi au semnat o serie de documente privind o „cooperare strategică” după ceea ce Putin a descris discuțiile ca fiind „reușite și constructive”, ele confirmând că relațiile dintre China și Rusia se află la „cel mai înalt punct” din istoria celor două țări.
  • Xi a mai spus că China are o „poziție imparțială” față de conflictul din Ucraina și că sprijină pacea și dialogul, a informat presa de stat rusă. Xi a spus că discuțiile cu omologul său rus au fost „deschise și prietenoase”. Putin, vorbind la conferința de presă comună, a spus că propunerea Beijingului de a pune capăt conflictului din Ucraina ar putea fi baza pentru o reglementare pașnică - atunci când Occidentul va fi pregătit pentru aceasta.
  • Xi l-a invitat pe Putin să viziteze China anul acesta, într-o demonstrație simbolică de sprijin, după ce instanța penală internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele Rusiei. Putin ar putea vizita China în acest an, potrivit consilierului pentru politică externă a Kremlinului, Yury Ushakov.
  • Putin a condamnat Marea Britanie pentru intenția de a trimite muniție Ucrainei. Dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniție, Rusia va fi obligată să reacționeze, a avertizat liderul rus la conferința de presă cu președintele Xi.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a sugerat Chinei să se alăture unei formule de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei în țara sa. Zelenski, vorbind în timpul unei conferințe de presă comună la Kiev cu prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a spus că Ucraina încă așteaptă un răspuns de la Beijing. El a mai spus că se va alătura unui viitor summit G7 în Japonia prin link video.
  • Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că o explozie în orașul Dzhankoi din Crimeea a distrus rachete de croazieră rusești destinate utilizării de către flota Moscovei de la Marea Neagră.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat China să nu furnizeze arme letale Rusiei. „Nu am văzut nicio dovadă că China livrează Rusiei arme letale, dar am văzut câteva semne că a existat o cerere din partea Rusiei și că aceasta este luată în considerare la Beijing”, a spus Stoltenberg.