Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care miercuri a vizitat linia frontului şi i-a încurajat pe soldaţi, le-a mărturisit compatrioţilor - în mesajul de seară, care pare înregistrat într-un subsol - că a fost tulburat de ceea ce a văzut, dar rămâne optimist că victoria este posibilă, subliniind că este important ca Harkovul „să rămână puternic”, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat, inclusiv Crimeea, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„Este dureros să priveşti oraşele din Donbas, în care Rusia a adus suferinţă şi ruină teribilă. Sirena de alertă aeriană (suna) aproape constant, din oră în oră, în Kramatorsk, ameninţarea constantă a bombardamentelor, ameninţarea constantă a vieţii... Chiar acolo, în Donbas, în regiunea Harkov - oriunde a ajuns răul rusesc, este evident că statul terorist nu poate fi oprit decât de un singur lucru: victoria noastră. Şi noi o vom asigura - victoria ucraineană”, a spus preşedintele Zelenski în mesajul video de miercuri seară.

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean spune că a sesizat că în toate zonele din estul ţării, acolo unde există un steag ucrainean, există şi speranţă. „Se simte. Vom face totul astfel încât culorile albastru şi galben să îşi continue mişcarea de eliberare, readucând viaţa normală în întreaga noastră ţară, de la Doneţk până la graniţă”, a promis Zelenski reluându-şi mesajele menite să dea populaţiei încredere şi curaj.

„Vom răspunde cu siguranţă ocupantului pentru fiecare atac asupra oraşelor noastre... Loviturile ruseşti de astăzi la Zaporojie, atacul de peste noapte asupra regiunii Kiev... Toate loviturile ruseşti vor primi un răspuns militar, politic şi juridic. Rusia va pierde acest război. Nu există nimeni în lume care să nu simtă deja acest lucru. Toată lumea înţelege toate acestea. Şi fiecare ucigaş rus ar trebui să înţeleagă că un mandat de arestare este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla”, a punctat liderul de Kiev.

El le-a spus ucrainenilor că şi-a petrecut întreaga zi pe teren, mergând în Donbas, pe linia frontului, în zona Bahmut, unde s-a întâlnit cu militarii care luptă acolo, apoi a mers la Harkov. De altfel, şi discursul său pare înregistrat de Zelenski însuşi, cu telefonul, undeva la un subsol, şi nu la Kiev.

„Astăzi am lucrat toată ziua în regiuni. Donbas - linia frontului, luptătorii noştri, regiunea. După aceea, regiunea Harkov - situaţia din Harkov, de la graniţă, din toate raioanele regiunii, reconstrucţia, protecţia infrastructurii critice. Am început de pe front, din zona Bahmut. Este o onoare pentru mine să îi sprijin pe luptătorii noştri care apără ţara în cele mai grele condiţii de front. Am înmânat distincţii de stat, le-am mulţumit soldaţilor noştri pentru curajul lor, pentru rezistenţa lor, pentru Ucraina - pe care o păstrăm datorită unor astfel de eroi, datorită fiecăruia dintre ei care luptă împotriva răului rusesc”, a arătat Volodimir Zelenski.

„Am făcut o vizită la luptătorii răniţi. Le-am urat - şi sunt sigur că şi în numele dumneavoastră, al întregului nostru popor - o recuperare rapidă. Le-am mulţumit medicilor şi asistentelor. Şi acum vreau să le mulţumesc tuturor celor care îi sprijină pe soldaţii noştri care se recuperează. Sunt recunoscător fiecărui voluntar, fiecărui partener al nostru care ne ajută!”, a mai spus Zelenski.

El a insistat asupra importanţei regiunii Harkov pentru strategia ucraineană, spunând că „dă putere întregului est” ucrainean.

„Este foarte important ca Harkovul să fie puternic. Foarte bine lucrat! Mulţumesc, oameni din Harkov! Rezistaţi cu încredere. Oraşul trăieşte, oraşul luptă, Harkov dă putere întregului nostru est. Le mulţumesc tuturor celor care au rămas în Harkov, care muncesc, care dau de lucru altora, care menţin securitatea, protejează graniţa! Mulţumesc tuturor - în posturi, la posturi, la instalaţiile de infrastructură critică, lucrătorilor din serviciile publice, autorităţilor locale, întreprinderilor, educatorilor...” - a arătat Zelenski, promiţând întreaga asistenţă a guvernului pentru a asigura o „securitate socială stabilă”.

Zelenski şi-a încheiat discursul amintind că este începutul lunii Ramadanului, iar tătarii din Crimeea sunt nevoiţi să şi-o petreacă sub ocupaţie rusă. Făcându-le urări de Ramadan, preşedintele ucrainean a schiţat şi un orizont de timp în care şi-ar dori să se încheie războiul - un an.

„În această seară începe luna sfântă a Ramadanului pentru musulmani. O parte semnificativă a comunităţii noastre musulmane ucrainene, poporul tătar din Crimeea, este forţată să petreacă Ramadanul sub ocupaţie, sub ameninţarea represiunii şi abuzurilor ruseşti în Crimeea, sub bombardamente în alte părţi ale Ucrainei şi în bătăliile de pe front. Nu am nicio îndoială că vom reda libertatea, respectul şi securitatea întregului nostru stat şi tuturor comunităţilor. Şi fie ca puterea rugăciunii din această lună sfântă să ne ajute să curăţăm Ucraina de răul rusesc lipsit de Dumnezeu, de cei care nu cred cu adevărat în nimic şi de aceea sunt capabili de o asemenea teroare. Fie ca următorul Ramadan să înceapă în pace şi pe întreg pământul ucrainean liber de Rusia. Ramadan Mubarak!” - a spus Zelenski.