O instanță militară din Rusia a dispus miercuri arestarea comandantului adjunct al districtului militar centru al Gărzii Naționale a Rusiei, general-maiorul Vadim Dragomirețki, acesta fiind acuzat de luare de mită, relatează presa de stat rusă citată de Reuters.

Vladimir Putin alaturi de ministrul sau al Apararii, Serghei SoiguFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Deputatul rus Alexander Khinshtein, secretarul adjunct al partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin, a declarat luni că procurorii militari au deschis un dosar penal pe numele lui Dragomirețki după ce acesta a fost acuzat de primirea unor sume mari de bani.

Deputatul nu a oferit detalii cu privire la dovezile împotriva ofițerului rus sau care este rolul său în acest caz, dar a spus că arestarea a avut loc în urma eforturilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) și a Gărzii Naționale.

Khinstein a mai spus că generalul este suspectat că a primit mită de la un contractor militar pentru acordarea unui contract în regiunea Moscovei.

Presa de stat rusă scrie că datele preliminare ale anchetei arată că în conturile lui Dragomirețki ar fi intrat 19 milioane de ruble (în jur de 250.000 de dolari).

Astfel de arestări sunt extrem de rare în Rusia, țară cunoscută pentru corupția sa generalizată care nu face rabat nici de la forțele armate ale țării.

Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naționale, era considerat înainte de declanșarea războiului din Ucraina unul dintre generalii în care președintele Vladimir Putin are cea mai mare încredere, nefiind însă clar în ce măsură acesta a rămas în grațiile liderului de la Kremlin după ce unitățile sale au suferit pierderi uriașe în timpul luptelor.

Suspiciuni de corupție în jurul generalului care comandă Rosgvardia

Zolotov a fost el însuși implicat într-un dosar cu iz de corupție, mai multe site-uri de investigații rusești relatând în toamna anului trecut că în urmă cu 5 ani acesta a zburat la bordul unui avion privat până în Seychelles, acompaniat de o armată de femei frumoase și alți câțiva ofițeri de rang înalt ai Rosgvardia.

Călătoria este considerată controversată deoarece cu doar o zi înainte Zolotov semnase un contract de exclusivitate cu companii ale oligarhului Boris Vaninski pentru aprovizionarea cu hrană a Rosgvardia.

Jurnaliștii de investigație au dezvăluit că prețurile prevăzute în contract au fost peste prețul pieței.

Artem, nepotul lui Zolotov, studiază la prestigiosul liceu Crainleigh School din Marea Britanie, deși propaganda oficială a televiziunilor controlate de Kremlin și însuși Putin aduc critici constante „decadenței” occidentale.

Roman, fiul lui Zolotov, deține o moșie evaluată la 10 milioane de dolari, în timp ce fiica sa, Zhanna, are un apartament de 500 metri pătrați în Moscova, evaluat la 5 milioane de dolari.

Potrivit unor estimări averea totală a familiei lui Zolotov s-ar ridica la peste 30 de milioane de dolari, jurnaliștii de investigație ruși scriind anterior că majoritatea acesteia provine din proprietăți făcute cadou de Putin generalului său favorit.

Urmărește ultimele evoluții din a 392-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.