Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a cerut miercuri ca Statele Unite să revină în UNESCO pentru a contracara influența Chinei, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

„Cred cu adevărat că ar trebui să ne întoarcem la Unesco”, a declarat secretarul de stat în fața unei comisii parlamentare.

„Nu pentru a le face un cadou, ci pentru că ceea ce se întâmplă acolo contează cu adevărat”, a spus el, citând în special dezbaterile din cadrul organizației cu sediul la Paris privind inteligența artificială și educația.

Statele Unite s-au retras din agenția ONU pentru educație, știință și cultură sub conducerea fostului președinte Donald Trump la sfârșitul anului 2018, ca represalii pentru ceea ce au considerat a fi o prejudecată anti-Israel. Acestea suspendaseră deja plata cotizațiilor în 2011, când palestinienii au devenit membri.

„China este acum cel mai mare contribuabil la UNESCO”, a spus Blinken, „iar noi nici măcar nu suntem la masă. Este important să revenim.

Departamentul de Stat al SUA a solicitat 150 de milioane de dolari pentru a finanța o eventuală revenire în propunerea de buget pentru 2024 a administrației Biden, care a fost recent înaintată Congresului pentru aprobare.