Polonia a anunțat miercuri că va desfășura la granița cu Rusia tancurile K2 „Black Panther” și obuzierele K9 „Thunder” pe care le-a comandat din Coreea de Sud, relatează Ukraîinska Pravda, citând presa poloneză.

Tancuri K2 „Black Panther” si obuziere K9 „Thunder”Foto: Wojciech Stryk / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, care a afirmat că o navă de transport a sosit în portul Gdynia, aceasta ducând cu ea încă 5 tancuri K2 și 12 obuziere K9.

Blaszczak a amintit că Polonia și Coreea de Sud au semnat anul trecut contractul pentru cumpărarea acestor vehicule de luptă și că un prim lot a fost recepționat de Varșovia în luna decembrie a anului trecut.

Ministrul polonez a anunțat însă acum în premieră că tancurile și obuzierele de fabricație sud-coreeană vor fi alocate Diviziei 16 Mecanizate din regiunea Varmia-Masurian, care se învecinează cu enclava Kaliningrad a Rusiei.

„Istmul” dintre Belarus și enclavă - coridorul Suwalki - este considerat de analiștii militari un loc foarte probabil de lovit în cazul unui potențial război între Rusia și NATO.

Polonia îi transmite lui Putin „să se gândească de două ori”

„Creăm o forță care ar putea descuraja agresorul. Putin ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua decizia greșită de a ataca Polonia pentru că forțele armate poloneze sunt din ce în ce mai puternice și primesc cele mai noi arme", a spus Mariusz Blaszczak.

Polonia a încheiat în august 2022 un acord cu Coreea de Sud pentru a cumpăra 180 de tancuri Hyundai Rotem K2 „Black Panther” în valoare de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, precum și 212 obuziere autopropulsate Hanhwa Defense K9 „Thunder” ce costă în jur de 2,4 miliarde de dolari.

În decembrie Varșovia a primit primele 10 tancuri și 24 obuziere.

Alte 820 de tancuri K2 vor fi fabricate în colaborare cu o companie sud-coreeană din Polonia.

NATO dezvoltă legături tot mai apropiate cu aliații asiatici ai SUA

Contractul de armament a fost semnat în contextul în care Statele Unite și-a încurajat partenerii din Asia, cu precădere Japonia și Coreea de Sud, să dezvolte legături mai apropiate cu aliații săi din NATO în contextul invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina.

În luna decembrie Japonia, Marea Britanie și Italia au anunțat că își unesc forțele pentru a construi avioane de luptă de ultimă generație într-un parteneriat inovator care reunește Europa și Asia și care reprezintă prima colaborare industrială majoră în domeniul apărării din Japonia în afara Statelor Unite ale Americii de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Acordul, despre care Reuters a relatat în iulie, vizează punerea în funcțiune a unui avion de luptă avansat de primă linie până în 2035, prin combinarea proiectului Future Combat Air System, condus de Marea Britanie, cunoscut și sub numele de Tempest, cu programul japonez F-X, în cadrul unui proiect numit Global Combat Air Programme (GCAP), au anunțat vineri cele trei țări.

Japonia a anunțat de asemenea anul trecut că pregătește un buget record pentru Apărare în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia și acțiunilor tot mai agresive ale Chinei și Coreei de Nord în regiune.

Săptămâna aceasta premierul nipon Fumio Kishida a anunțat de asemenea un nou pachet uriaș pentru a contracara influența Chinei în zona Indo-Pacificului, promițând zeci de miliarde de dolari în investiții în regiune.

Urmărește ultimele evoluții din a 392-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.