Premierul japonez Fumio Kishida a anunțat luni un nou pachet uriaș pentru a contracara influența Chinei în zona Indo-Pacificului, promițând zeci de miliarde de dolari în investiții în regiune, relatează Reuters.

Premierul japonez Fumio KishidaFoto: Sajjad Hussain / AFP / Profimedia Images

Planul anunțat luni la New Delhi este văzut drept marele pariu al Japoniei de a crea parteneriate mai puternice în Asia de Sud și Sud-Est în contextul acțiunilor tot mai insistente ale Japoniei.

Kishida a afirmat că noul plan al guvernului de la Tokyo pentru regiune se bazează pe „patru stâlpi”: menținerea păcii, asigurarea siguranței mărilor și a spațiului aerian, gestionarea noilor probleme globale în cooperarea cu țările din regiunea Indo-Pacificului și atingerea interconectivității globale prin diferite platforme.

Kishida a promis că Japonia va aloca 75 de miliarde de dolari pentru investiții și împrumuturi țărilor și companiilor din această regiune, precum și sporirea ajutoarelor guvernamentale și a numărului de granturi.

Anunțul vine după ce la jumătatea lunii februarie ministerul japonez al Apărării a anunțat că o nouă analiză a obiectelor zburătoare neidentificate care au survolat spaţiul aerian nipon în ultimii ani sugerează „puternic” că este vorba de baloane spion chineze.

Cresc tensiunile între Japonia și China

Executivul de la Tokyo „a cerut ferm guvernului chinez să confirme faptele” incidentului şi „ca o astfel de situaţie să nu se mai repete”, potrivit unui comunicat remis presei.

„Încălcările spaţiului aerian de către baloane de recunoaştere fără pilot străine şi alte mijloace sunt total inacceptabile”, se mai arăta în comunicat.

Acesta a fost doar ultimul dintr-o serie de evenimente care au dus la escaladarea tensiunilor între Tokyo și Beijing în ultima perioadă, în contextul pozițiilor și acțiunilor tot mai belicoase ale Chinei.

În luna august a anului trecut ministrul japonez de Externe Yoshimasa Hayashi a cerut „oprirea imediată” a manevrelor militare chineze în jurul Taiwanului, lansate de Beijing ca ripostă față de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

„Acţiunile Chinei au de data aceasta un impact grav asupra păcii şi stabilităţii în regiune. Cer încă o dată oprirea imediată a acestor manevre militare”, a declarat Hayashi în faţa jurnaliştilor la Phnom Penh, capitala Cambodgiei, unde a participat la momentul respectiv la reuniunea Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est.

Comentariile sale au venit după ce China a lansat o serie de exerciții militare cu muniție reală fără precedent care puteau bloca insula Taiwan, la puțin timp după plecarea lui Pelosi.

Japonia se reînarmează

La jumătatea lunii decembrie guvernul japonez a anunțat o revizuire radicală a doctrinei sale de apărare, pentru a încerca în special să contracareze puterea militară chineză, percepută ca o provocare la adresa securităţii arhipelagului.

În centrul noii sale „strategii de securitate naţională”, Japonia prevede dublarea bugetului anual de apărare de la aproximativ 1% din PIB la 2% până în 2027.

Tokyo s-ar alinia astfel unui angajament similar deja luat de ţările membre ale NATO.

Japonia intenţionează în special să se doteze cu o capacitate de „contraatac”, un concept care până de curând ar fi fost considerat incompatibil cu Constituţia sa. Acest lucru i-ar permite să lovească ţinte din ţările vecine care ameninţă arhipelagul.

Ministerul japonez al Apărării solicitase încă de la sfârșitul lunii august un nou buget anual record, subliniind că lumea se confruntă cu „cele mai mari provocări de la Al Doilea Război Mondial”, cu referire directă la China, dar și Rusia.

Japonia este una dintre țările care s-au aliniat amplelor sancțiuni impuse de Occident împotriva Rusiei, tensiunile dintre Moscova și Tokyo crescând la rândul lor.