Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, un critic vehement al politicii Beijingului, a sosit marți în Taiwan, într-o vizită asupra căreia China a avertizat că ar submina relațiile dintre cele două țări, scrie Reuters.

Nancy PelosiFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Pelosi a fost într-un turneu în Asia, care include vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia.

Beijingul a avertizat marți că Statele Unite vor avea „responsabilitatea” vizitei în Taiwan lui Nancy Pelosi și că vor trebui „să plătească prețul”.

„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying.

Marți, China a trimis avioane de război până la linia mediană, linia de despărțire informală din strâmtoarea Taiwan între China continentală și Taiwan.

Forțele sale au organizat, de asemenea, exerciții, iar comandamentul estic al armatei chineze a postat un videoclip în care spune că este „pe deplin pregătit pentru orice eventualitate”.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său şi, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.