Taiwanul se pregătește pentru o posibilă demonstrație de forță din partea Chinei, în așteptarea vizitei președintelui Camerei Reprezentaților din SUA, Nancy Pelosi, care ar urma să ajungă pe insulă marți seară.

Vizita lui Nancy Pelosi in Asia ridica tensiunea intre SUA si ChinaFoto: Andy Wong / AP - The Associated Press / Profimedia

Pelosi, în vârstă de 82 de ani, ar fi cel mai înalt oficial ales american care va vizita Taiwan în ultimii 25 de ani. Vizita ei nu este susținută oficial de administrația președintelui Joe Biden care s-a delimitat, în mod repetat, de acest demers, însă a susținut că nu are control asupra deciziilor lui Pelosi.

Vizita pune, de asemenea, China într-o dificultate. După ce s-a opus atât de vehement și public la călătoria ei și a avertizat cu potențiale represalii militare sau economice, președintele Xi Jinping nu își poate permite acum să arate slab.

Demonstrație de forță a Beijingului

Beijingul a avertizat marți că Statele Unite vor avea „responsabilitatea” pentru o vizită în Taiwan lui Nancy Pelosi, și că vor trebui „să plătească prețul”. „Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying.

China priveşte Taiwanul drept teritoriu chinezesc şi a spus că îl va uni politic chiar dacă va trebui să o facă forţat.

Marți, China a trimis avioane de război până la linia mediană, linia de despărțire informală din strâmtoarea Taiwan între China continentală și Taiwan.

Forțele sale au organizat, de asemenea, exerciții, iar comandamentul estic al armatei chineze a postat un videoclip în care spune că este „pe deplin pregătit pentru orice eventualitate”.

Un gest al lui Pelosi din urmă cu 30 de ani care nu a fost uitat de China

Călătoria lui Pelosi în Taiwan, dacă va avea loc, ar fi o lovitură diplomatică, însă mai mult simbolică. Astfel de demonstrații de sprijin internațional sunt rare pentru Taipei, pe care Beijingul a încercat sistematic să-l izoleze de recunoașterea diplomatică.

Nancy Pelosi este un critic acerb al politicilor chineze, atrăgând atenția asupra încălcării drepturilor omului, nu de acum, ci chiar de la începutul carierei sale politice.

În urmă cu trei decenii, la doi ani după ce autoritățile chineze a reprimat violent protestele masive din Piata Tiananmen, Pelosi s-a alăturat unei delegații bipartizane a congresului SUA care a afișat în Beijng un banner dedicat „celor care au murit pentru democrație în China”. Micul protest a fost oprit rapid de poliția chineză.

Taiwan, prins între doi giganți

O vizită a lui Pelosi în Taiwan, insulă pe care China o revendică, ar crește și mai mult fricțiunile dintre Washington și Beiing, într-un moment de tensiuni militare și retorică în creștere.

De altfel, pe toată durata existenței sale politice moderne, Taiwanul a fost prins între doi rivali giganți: Statele Unite și China.

Timp de decenii, Taiwan a fost supus unei legi marțiale de către regimul Chiang Kai-shek, susținut de SUA, după care a fugit pe insulă alungat de Mao Zedong. În anii 1950, Beijingul și Washingtonul au fost de două ori aproape de a intra în război când China a atacat teritoriile controlate de Taiwan.

Dinamica Războiului Rece a lăsat în cele din urmă locul unor legături mai pragmatice în anii 1980 și 1990, pe măsură ce Taiwan s-a democratizat și China a arătat o deschidere după perioada devastatoare a Revoluției Culturale.

Limitele noilor relații au fost testate în 1995 și 1996, când China s-a opus unei vizite a președintelui de atunci al Taiwanului, Lee Teng-hui, la Universitatea Cornell unde trebuia să susțină un discurs despre „Experiența de democratizare a Taiwanului”. China a lansat rachete în apropierea insulei principale a Taiwanului ca un avertisment pentru Lee și, din nou, în timp ce Taiwanul se pregătea pentru primele alegeri prezidențiale. Criza s-a încheiat când președintele Bill Clinton a trimis două grupuri de luptă de portavioane la capetele strâmtorii Taiwan.

Astăzi, Taiwanul este din nou prins în rețeaua ostilităților marilor puteri. China este atât cel mai mare partener comercial, cât și cea mai gravă amenințare a sa. Sub Xi Jinping, atitudinea militară a Chinei a devenit mai pregnantă, avioanele și navele militare chineze navigând adesea în apropierea insulei.

Statele Unite, principalul garant al securității Taiwanului, au părut adesea distrase de problemele interne și conflictele din alte părți ale lumii- cel mai recent, războiul din Ucraina - chiar dacă Taiwanul se bucură de sprijin bipartizan rar din partea Congresului. O putere economică, Taiwan este, de asemenea, cheia de boltă a lanțului de aprovizionare cu electronice și poate cea mai importantă sursă de microcipuri avansate din lume. (Surse: New York Times, Bloomberg, BBC)