Directorul general al agenţiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat luni că insulele Kurile, subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi redenumite după nave ruseşti şi evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea, transmit Reuters și Agerpres.

Insula Iturup, una dintre Insulele KurileFoto: Sergei Krasnoukhov / TASS / Profimedia Images

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte "teritoriile sale nordice", a împiedicat Tokio şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial.

Rogozin, fost viceprim-ministru care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus să schimbe numele uneia dintre insule în Variag în onoarea unui crucişător a cărui scufundare a declanşat în 1904 războiul ruso-japonez din 1904.

Cunoscut pentru declaraţiile sale tăioase şi prezenţa activă pe reţelele de socializare de la invadarea Ucrainei la sfârşitul lunii februarie, Rogozin a mai propus ca insulele Habomai să poată fi denumite arhipelagul marinarilor eroi ruşi.

"Întotdeauna când statele şi-au adăugat teritorii, ei le-au dat nume (...) De ce nu au nume ruseşti aceste insule?" a spus Rogozin la postul de radio Sputnik. "Acest lucru ar fi mult mai logic decât denumirile folosite acum pentru aceste insule şi care distrug limba rusă", a adăugat el.

Japonia s-a alăturat aliaţilor săi occidentali pentru a impune sancţiuni economice Rusiei.

Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia şi a îngheţat proiectele economice comune legate de insulele Kurile din cauza sancţiunilor impuse de Tokio după invadarea Ucrainei.