Statele Unite s-au oferit să vândă Slovaciei 12 elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper cu un discount de 66% după ce Bratislava și-a donat cele 11 avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, a anunțat miercuri ministrul slovac al Apărării Jaroslav Nad, citat de Reuters.

Elicoptere Bell AH-1Z ViperFoto: US Marines Photo / Alamy / Profimedia Images

Nad a precizat că guvernul încă trebuie să aprobe contractul prin care ar urma să plătească 340 de milioane de dolari în decurs de 3-4 ani pentru aeronave militare care valorează peste un miliard de dolari.

Ministrul slovac a precizat că diferența de preț va fi acoperită de programul „Foreign Military Financing” al SUA.

Contractul include componente de schimb, instruirea piloților slovaci și peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire II.

„Această ofertă este extrem de avantajoasă și va crește semnificativ potențialul de apărare al Slovaciei”, a declarat Nad.

Forțele armate slovace nu dețin în prezent elicoptere de luptă iar Bratislava și-a retras vara trecută din serviciul activ cele 11 avioane MiG-29 pe care le deținea, bazându-se între timp pe Cehia, Polonia și Ungaria pentru protecție aeriană.

Slovacia și Polonia, primele țări care donează avioane MiG-29 Ucrainei

Vinerea trecută guvernul slovac a anunțat că va dona Ucrainei cele 11 avioane MiG-29 retrase din uz, devenind astfel doar a doua țară care oferă Kievului avioane de luptă.

Cu o săptămână înainte de anunț, ministrul Jaroslav Nad a fost cel care a ieșit cu un apel public pentru a îndemna la luarea unei decizii în acest sens.

„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris el într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook în data de 9 martie, cu referire la escadrila de 11 avioane MiG-29.

Premierul slovac Eduard Heger a invocat posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă MiG-29 Ucrainei încă din luna iulie a anului trecut însă până săptămâna trecută Bratislava nu a mai anunțat nimic în acest sens.

Slovacia a anunțat oficial că își va dona avioanele MiG-29 Ucrainei la o zi după Polonia.

Prim-ministrul polonez Andrzej Duda a declarat că Varșovia va trimite 4 avioane MiG-29 Ucrainei, fiind pregătite și altele. Polonia mai are circa 10-20 de avioane MiG-29, a mai precizat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 392-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.