Slovacia a devenit vineri a doua țară europeană care a anunțat oficial că va trimite avioane de luptă MiG-29 Ucrainei pentru a-și consolida asistența militară acordată Kievului, relatează Reuters.

MiG-29Foto: Andreas Franke / DPA / Profimedia

Anunțul a fost făcut vineri dimineața de premierul slovac Eduard Heger.

Slovacia are în total 11 avioane MiG-29 pe care le-a retras din serviciul activ anul trecut. Majoritatea vor avea nevoie de lucrări pentru a putea fi operate în condiții de luptă.

Anunțul făcut de premierul Eduard Heger vine după ce săptămâna trecută ministrul său al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că Slovacia trebuie să ia o decizie în acest sens.

„Cred că este momentul să luăm o decizie. Oamenii mor în Ucraina, îi putem ajuta cu adevărat, nu este loc pentru politicianisme slovace”, a scris el într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, cu referire la escadrila de 11 avioane MiG-29.

Polonia și Slovacia trimit avioane de luptă Ucrainei

Premierul Heger a invocat posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă MiG-29 Ucrainei încă din luna iulie a anului trecut însă ulterior Bratislava nu a anunțat nimic oficial.

„Dar nu vreau să intru în detalii fiindcă Ucraina ne-a cerut să nu detaliem informațiile despre aceste [livrări] de echipamente”, a afirmat el vara trecută într-o emisiune a televiziunii CT24 la care a participat alături de omologul său ceh, Petr Fiala.

Jaroslav Nad a mai spus joia trecută că a discutat deja despre acest subiect cu ministrul polonez al Apărării și că i s-a transmis că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de a preda acest model de avioane Kievului.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat ieri că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG către Ucraina în următoarele zile.

„În primul rând, literalmente în următoarele câteva zile, vom preda, din câte îmi amintesc, patru avioane Ucrainei în stare de funcționare", a declarat Andrzej Duda într-o conferință de presă. „Restul sunt în curs de pregătire, de revizie", a precizat liderul polonez. Polonia mai are circa 10-20 de avioane MiG 29, a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 387-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.