MApN a solicitat Parlamentului aprobarea pentru achiziţionarea mai multor echipamente militare pentru Forţele Aeriene şi cele Terestre, notează News.ro.

ASCOD ca MLI și tanc mediu de luptăFoto: General Dynamics European Land Systems

Birourile reunite permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, marţi, trimiterea la comisii de apărare ale celor două Camere a solicitării Ministerul Apărării Naţionale privind aprobarea pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente pentru Programul de înzestrare.

MApN solicită aprobarea de către Legislativ pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente programelor de înzestrare: „Sistem integrat de arme SHORAD - VSHORAD”, „Maşina de lupă a infanteriei, pe şenile - MLI”, „Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion”, „Rachetă aer-aer dirijată radat cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” şi „Rachetă aer-aer dirijată infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”.

Sisteme antiaeriene pe rază scurtă și foarte scurtă - SHORAD-VSHORAD

Ministerul Apărării Naţionale solicită aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente pentru Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4,2 mld euro.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 6 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 6 sisteme SHORAD, respectiv 6 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre.

Iniţierea etapei va fi realizată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 8 ani, până în anul 2030. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,1 mld euro.

Pentru etapa a II-a iniţierea va fi realizată după anul 2030, valoarea estimată a acestei etape va fi mai mare de 100 milioane euro.

Vezi care ar putea fi unii dintre competitori la această achiziție:

Blindate de luptă pentru infanterie

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2,99 mld euro.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,545 mld. euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

Vezi care ar putea fi unul dintre competitorii la această achiziție:

Obuziere autopropulsate de calibru 155mm

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a 5 sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 1,923 mld dolari.

Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 6 ani, până în anul 2028.

Valoarea estimată a contractelor de achiziţie este de 1,158 mld de dolari. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 2 sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare estimată va fi mai mare de 100 milioane euro.

Vezi care ar putea fi unul dintre competitorii la această achiziție:

Noi rachete antiaeriene pentru avioanele F-16

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” constă în achiziţia a 186 rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune, de tipul AIM-120, AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene.

Achiziţia va fi realizată în baza unor acorduri cu SUA de tip „Guvern la Guvern”, cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane de dolari.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate prin infraroşu cu rază scurtă de acţiune, de tipul AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane de dolari.