​FOTO Competiția de 2.1 miliarde de euro pentru sistemele de apărare aeriană pe rază scurtă și foarte scurtă. Care sunt marile companii interesate și ce rachete pun la bătaie pentru România

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 21 mai 2018, 9:06 Actualitate | Esenţial


Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAM
Foto: Raytheon
După achiziția sistemului de rachete Patriot de apărare sol-aer cu bătaie lungă, România va demara procesul de achiziție a unor noi sisteme antiaeriene cu rachete pentru rază scurtă și foarte scurtă - VSHORAD/SHORAD după denumirea în engleză. Parlamentul a aprobat încă din 2017 programul de circa 2.1 miliarde de euro, dar procedurile urmează a fi lansate abia în viitorul apropiat. „Lupta” pentru sistemele VSHORAD/SHORAD se anunță încă de pe acum una foarte strânsă, cu nume mari din domeniul apărării ce s-au arătat interesate să propună României diferite de rachete și sisteme și să propună diferite tipuri de colaborări cu industria locală.

Pe lângă cele aproape 4 miliarde pe care România le pune la bătaie pentru cele șapte baterii de rachete sol-aer Patriot cu bătaie lungă , Armata vrea să achiziționeze și sisteme de rachete pentru apărarea pe rază scurtă (SHort Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very SHort Range Air Defense - VSHORAD). Sistemele ar urmă să lucreze într-un mod stratificat, împreună cu Patriot și mai bătrânul sistem HAWK aflat în dotarea forțelor armate.

Sistemele de apărare pe rază scurtă și foarte scurtă vin să completeze capabilitatea dobândită de România prin achiziția sistemelor Patriot ce asigură o apărare aeriană pe o rază mare. Sistemele VSHORAD/SHORAd sunt folosite, mai ales prin mobilitatea lor, pentru apărarea aeriană a unui obiectiv, unei unități sau pentru apărarea în teren, iar România în momentuld e față stă deficitar la acest capitol, folosindu-se în mare parte doar pe tunuri antiaeriene, fie cele de tip Oerlikonde 35mm, fie Ghepardurile donate mai demult de la Germania.

În aprilie 2017 Parlamentul aproba un plan de înzestrare întocmit de MApN ce prevedea un program de 2,1 miliarde de euro, din care 1,4 miliarde de euro pentru achiziția de 21 de anti-aeriane pe rază scurtă - SHORAD. 

Deși a fost aprobat încă de anul trecut, programul nu a mai înaintat printr-o procedură ofială, accentul fiind pus pe achiziția Patriot, achiziția sistemului de artilerie cu rachete HIMARS și în 2018, pe selecția și contractarea celor patru corvete mulifunționale produse în România, precum și modernizarea și înarmarea celor două fregate cumpărate în urmă cu 15 ani de la Marea Britanie.

Cu toate acestea, demararea procedurilor oficiale pentru achiziția sistemelor VSHORAD/SHORAD e posiblă în viitorul apropiat, poate chiar din 2019. De reținut că una din cerințele armatei ar fi ca sistemele VSHORAD să fie de tipul MANPADS (Man-portable air-defense systems) - adică un sistem ușor, portabil, lansat de către militari din teren.

Prezente la Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018, salonul specializat pe apărare găzduit săptămâna trecută la Romaero, mai multe firme ș-au manifestat interesul de a participa cu oferte și pun pe masă o paletă diversă, cu avantaje și dezavantaje pentru România și programele sale de înzestrare.

    Oferta MBDA: sisteme de rachete Mistral și VL Mica

Europenii de la MBDA pun pe masa Armatei un sistem integrat VSHORAD/SHORAD cu rachete Mistral și VL Mica, două modele considerate a fi printre cele mai bune la ora actuală. Sistemul Mistral este cel portabil, care permite angajarea țintelor pe rază scurtă, iar VL Mica este sistemul pentru raza scurtă (până la 20 km).

Avantajul europenilor de la MBDA este sistemul integrat pe cele doua niveluri cu rachete Mistral și VL Mica a fost dezvoltat tocmai dupa ce a negociat astfel de cerințe cu România în urmă cu mai bine de zece ani, deci e un sistem cunoscut experților din armata română. Detalii în clipul de mai jos:
"[Reprezentanții Forțelor Aeriene] ne-au cerut să livrăm un sistem integrat pe două niveluri. În cazul nostru e bazat pe rachetele de ultima generație Mistral și Mica. Un sistem în care este folosit același radar și același sistem de control și comandă care să opereze pe ambele niveluri, în funcție de amenințare, de condițiile meteo", a explicat Didier Philippe într-un intervu acordat HotNews.ro în urmă cu un an.

"Sistemul propune trăgătorului tipul de rachetă pe care să o lanseze în funcție de țintă. Spre exemplu, o rachetă Mica cu radar activ pentru un tip de țintă, o rachetă Mistral cu senzor infraroșu pentru un alt tip de țintă. Acest concept a fost o idee bună și l-am dezvoltat astfel încât acum e un produs în sine în oferta MBDA, un produs pe care l-am vândut și altor țări. În continuare e conceptul pe care l-ar vrea [n.r. Forțele Aeriene] să-l achitioneze. Știu exact ce putem propune", a declarat reprezentantul MBDA.

Ca ofertă de colaborare cu industra națională, MBDA a semnat deja un acord cu Electromecanica Ploiești unde ar putea fi asamblate o parte din rachete.

Un alt avantaj al MBDA ar fi că sistemele Mistral și VL Mica pot fi folosite, dacă ar fi alese, și pe corvete și fregate pentru apărarea antiaeriană. 


Mistral:


VL Mica:
----


    Oferta Raytheon: Rachete portabile Stinger și sistemul NASAMS cu rachete AMRAAM

Raytheon, unul dintre cei mai mari producători de rachete din lume, compania americană care realizează sistemul de rachete cu bătaie mare Patriot pe care România tocmai de l-a achiziționat, intenționează să intre și ea în lupta pentru VSHORAD/SHORAD.

Prezenți la BSDA 2018, reprezentanții Raytheon au precizat pentru HotNews.ro că ar putea intra în competiția pentru apărarea aeriană pe rază scurtă și foarte scurtă cu rachetele portabile Stinger și sistemul NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System - dezvoltat împreună cu Kongsberg) ce folosește rachete AIM-120 AMRAAM, aceleași ce sunt folosite și pe avioanele F-16.

Dincolo de faptul că Raytheon deja dezvoltă parteneriate cu industria locală (Aerostar, Romaero - detalii aici), iar sistemul NASAMS vine cu un tip de rachetă cumpărată deja de România pentru propriile avioane F-16, producătorul american mai are un mare avantaj: Sistemul NASAMS, prin sistemul de comandă şi control, poate fi integrat direct cu alte sisteme de armament cum ar fi sistemele antiaeriene Hawk şi Patriot, ambele ce fac parte deja din dotarea forțelor române. (detalii, aici)

Mai trebuie precizat că sistemul NASAMS mai folosește și rachete AIM9X Sidewinder, folosite tot pe F16, precum și RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM), tip de rachete ce ar urma să fie propuse în varianta navală pentru dotarea corvetelor construite de Damen.

Stinger:

NASAMS:

---

    Oferta Diehl Defence: rachete IRIS-T și IRIS-T

Nemții de la Dhiel Defence, prezenți și ei la BSDA, au adus la salon rachetel sale anti-aeriene IRIS-T pe care ar vrea să le propună forțelor române, deși soluția germanilor pe rază scurtă nu este una portabilă, de tip MANPADS.

Astfel, Dhiel ar propune o apărare VSHORAD/SHORAD care să se bazeze pe racheta IRIS-T și pe varianta sa cu rază și altitudine mărită IRIST-T SL.

Avantajul propunerii nemților este că prin cele două rachete - IRIS-T și IRIS-T SL - rază acoperită este mult mai mare. IRIS-T operează pe o rază de 10 km și o altitudine de 5 km, dar IRIS-T SL operează pe o rază de 40 de km și o altitudine de circa 20 de km, depășind specificațiile competitorilor.

Reprezentanții companiei germane au explicat pentru HotNews.ro că un alt avantaj pe care îl văd este că sistemul lor poate funcționa cu o mare varietate de radare.

Pe de altă parte, niciuna din rachetele propuse de Diehl în oferta lor nu ar putea fi folosite și pentru dotarea corvetelor și fregatelor românești.

Sistemul IRIS T SLS:

----

    Oferta Rafael: Sistemul SPYDER cu rachete Python 5 (Infra Red) pe rază scurtă și I Derby (radar) pe rază medie

Contrar ceea ce s-a scris prin presa românească sau israeliană în ultimele zile, Rafael NU a semnat nici un contract pentru a furniza României un nou sistem antiaerian. Știrile false care au circulat în ultimele zile spuneau că Rafael va vinde României celebrul „scut” Iron Dome, însă adevărul e de fapt altul.

Rafael a semnat la BSDA 2018 doar un parteneriat cu Romaero ca, în caz că România ar opta pentru soluția propusă de israelieni, o parte din elemente să fie produse local - similar cu ce propun și ceilalți competitori.

Rafael a adus la Romaero, la BSDA 2018 (și a afișat și un mare banner pe una dintre hale) sistemul SPYDER pentru apărarea VSHORAD/SHORAD, la care ar vrea să atașeze și interceptorul Tamir, din sistemul Iron Dome, folosit în Israel pentru apărarea pe rază foarte scurtă, dar în special împotriva rachetelor, loviturilor de mortier și artilerie.

La standul companiei au fost expuse cele trei tipuri de rachete ce ar urma să fie folosite pe sistemul SPYDER: Tamir (Iron Dome), pentru atacuri C-RAM (Counter rockets, artillery and mortars), Python 5 (Infra Red) pe rază scurtă și I Derby (radar) pe rază medie.

La fel ca în cazul nemților de la Diehl, dezavantajul ofertei israeliene e că nu oferă un sistem portabil de tip MANPADS pentru componenta VSHORAD.

În schimb, israelienii de la Rafael ar vrea să ofere același tip de interceptori - Tamir - în varianta navalizată - sistemul C-Dome - pentru apărarea aeriană a corvetelor și fregatelor. Dezavantajul acestei oferte e că sistemul se adresează doar pentru apărarea aeriana a navelor pe raza mică, iar sistemul abia ce a fost testat de marina Israeliană, fără a fi operaționalizat în alte părți.

Cele trei rachete: Iron Dome (Tamir), Python 5 (Infra Red) și I Derby (radar)

Varianta navalizată, C-Dome:


----


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8857 vizualizari

 • -18 (30 voturi)    
  asa tata, fara numar... (Luni, 21 mai 2018, 9:18)

  demaGOGU [utilizator]

  ...in indestularea complexului militar-industrial amerloc si , mai nou, francez!

  in rastimp, banii de pensii si salarii sunt pe terminate, trenurile circula cu viteze de secolul 19, scolile si spitalele expirate demult avanseaza in decrepitudine iar populatia tanara, care a mai ramas pe aici,! isi face planuri despre cum sa evadeze mai repede din acest infern.
  • +14 (20 voturi)    
   si pentru toate sunt de vina vestul... (Luni, 21 mai 2018, 10:23)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   se stie.
   Faptul ca avem guvern de hoti procupat doar cum sa ajusteze justitia ca sa se scape de puscarie e doar o coincidenta.
   Furi sute de milioane... si faci 3 ani de puscarie.
   Banii furati nu se recupereaza daca sunt pe numele rudelor, sau daca au fost furati in interesul altora.
   P$D fura ca in codru inclusiv viitoarele pensii (pilonul 2) si de vina sunt americanii si EU care face presiuni sa nu mai furam si sa ajustam/distrugem justitia.
   Orice om, oricand de sarac este are usa si yala la intrare.
   Daca cumparam rachete rusesti S-300, tu ai fi scris in chirilice cat de bine ne estein federatia rusa.
   Scarba si dispret postacule
  • +8 (10 voturi)    
   mai gaga, (Luni, 21 mai 2018, 12:23)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   daca nu produci nu ai bani.
   Tu si ai tai in frunte cu dragnea nu faceti decat sa invartiti banii dintr-un buzunar in altul, fara sa aduceti plus valoarea care ar fi fost sursa cresterilor salariale. Dar ce sa inteleaga neamul psd de milogi?!
 • -14 (26 voturi)    
  Spitale, nu rachetute (Luni, 21 mai 2018, 9:25)

  horiav [utilizator]

  Dar spitale mai construim si noi sau toti banii se duc pe rachetute, avionase si corvete??? Eu inteleg ca ne ataca rusii, iranienii, nord coreenii si toti extraterestrii din univers dar totusi nu se poate sa avem si un spital, o autostrada cap-coada, cateva scoli etc???
  • +1 (13 voturi)    
   Sa-ti plateasca tie extraterestrii... (Luni, 21 mai 2018, 10:18)

   rcb [utilizator] i-a raspuns lui horiav

   ... enormitatile pe care le compui (scoli, spitale si altele asemenea). Astea nu sunt vandabile. Nu intereseaza pe nimeni sa investeasca in scoli si spitale. Putinii care o fac se umplu de rusine si mai ca nu mai dau pe-acasa de jena.

   Se vand insa armele, cichi cean, si altele asemenea.

   Asta se vinde. Cu asta defilam.
  • +4 (8 voturi)    
   . (Luni, 21 mai 2018, 12:10)

   Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui horiav

   cine nu hraneste armata proprie va hrani armata dusmanului. sunt de acord ca avem nevoe de scoli dar pentru aceasta psd'ul sa se opreasca de furat si sa vezi cum se gasesc bani pentru reparatia scolilor si a a gradinitelor. daca Romania se va depopula tot asa mai departe atunci nu vei mai avea nevoe de scoli si gradinite ca se vor inchide si acestea care mai sunt functionale. oamenii fug din tara nu din cauza rachetelor procurate dar din cauza ca e coruptie peste tot
  • +4 (6 voturi)    
   voi (Luni, 21 mai 2018, 12:24)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui horiav

   nici nu ati construit, dar v-ati laudat cu inaugurarea de 2 ori (Firea stie) si nici nu o sa construit desi v-ati laudat in campanie ca o sa spargeti muntii.
  • +1 (3 voturi)    
   banii de spitale (Marţi, 22 mai 2018, 10:18)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui horiav

   au fost cheltuiti pe mandate de urmarire, pe securitate nationala. peste 3 miliarde....
   o buna parte, s'o urmareasca pe ...rarinca.:-)
 • -3 (11 voturi)    
  parere (Luni, 21 mai 2018, 9:29)

  Arl [utilizator]

  Mistral portabil? Cand trebuie sa cari un trepied ? Cat dureaza sa il asezi, sa montezi racheta, sa ochesti si sa tragi? In conditiile in care sistemul trebuie sa combata amenintarile aparute brusc, genelicopter, drona etc. Stinger e cu adevarat portabil, il duce soldatul in spate, la nevoie in cateva secunde e in actiune. Comparati si fotografiile cu cele 2 sisteme.
 • -15 (27 voturi)    
  Moldovenii (Luni, 21 mai 2018, 9:35)

  tahomir [utilizator]

  Auzi, moldovenii aia de moldoveni au venit ieri in Bucale, capitala RRomanicai sa ceara autostrazi!
  Pai de unde bani de autostrazi bai nerecunoscatorilor cand noi avem nevoie de 2,1 milairde de dolari ca sa cumparam sisteme de aparare antiaeriene care, asa cum le zice si numele, trebuie sa protejeze de atacuri aeriene sistemele de aparare antiaeriene Patriot achizitionate anterior?
  Si bani pentru protectia SHORAD/VSHORAD de unde o sa vina bai, de la SHOROS?
  Trebuiesc prioritizate investitille! In plus asa creste PIBul imediat.Cheltui mai mult, PIB mai mare!
  Niste nepatrioti moldovenii astia!
  • +16 (18 voturi)    
   Basescu e de vina (Luni, 21 mai 2018, 10:29)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   ...si Ciolos, asa-i?
   Troli nesimtiti!
   • +7 (7 voturi)    
    . (Luni, 21 mai 2018, 12:14)

    Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    initial banii erau "rezervati" si pentru aparare si pentru autostrada. apoi Dragnea a furat banii pentru autostrazi
   • 0 (4 voturi)    
    ironia lipsei de ironie (Luni, 21 mai 2018, 13:07)

    tahomir [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    Nu prea le ai cu ironia, nu-i asa?
    Cu alte cuvinte nu prea intelegi tu textul si nici contextul asa ca sarmanul de tine crezi ca am ceva cu Ciolos si ca eventual sunt si fan Antena 3 si Putin, nu?
    Ei bine,nu, dar nu prea are rost sa-ti explic ca nu pari a pricepe nici chestii elementare.
    • +2 (2 voturi)    
     Ce faci (Marţi, 22 mai 2018, 9:58)

     zizi_m [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

     tu nu e ironie, ci bascalie. Descrie undeva Plesu diferenta in detaliu. Pe scurt, ironia e inteligenta, bascalia nu. Chestia aia pe care ai scris-o tu e de birt asa, adica reincalzesti ciorba cu "dezarmarea intre popoare" in timp ca sa pari inteligent.
     Ca idee, cele mai multe razboaie au pornit dintr-un dezechilibru de forte, inclusiv al doilea razboi mondial. Adica atunci cand o parte se inarma, iar cealalta zicea "da' de ce sa dam bani pe arme, ce, ne ataca cineva?? Mai bine dam la spitale, scoli etc."
  • +3 (3 voturi)    
   daca nu s-ar mai fura, (Luni, 21 mai 2018, 13:36)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   banii ar ajunge si pentru sanatate/educatie/transport si pentru dotarea armatei.
   Cu dragnea, banii ajung doar pentru armata si lobby, ca restul se fura
 • +11 (15 voturi)    
  Mdeah... (Luni, 21 mai 2018, 10:51)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Citeam mai antzartz cum ca un dit’ai chirurgu, de la Galati, a cerut spaga 10000 RON pentru o operatie si asta in conditiile in care lepra, ca altfel nu-i pot spune jegului, ridica echivalentu la aprox. 3800 euroi la luna. In atari conditii rachetele alea mi se par mult mai prietenoase...
 • -3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 mai 2018, 2:06)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   n'ajungm noi (Marţi, 22 mai 2018, 11:31)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   sa avem puterea militara a greciei, care face fata, de la egal la egal cu turcia.
   iar rusii nu sunt turcii. cu turcii, le dai biru si ai scapat.
   rusii vin sa'ti iau pielea, can' nu esti atent.
   si, sunt unii pe la noi, care i'ar si invita.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 mai 2018, 13:27)

    [anonim] i-a raspuns lui nash pandelica

    • 0 (0 voturi)    
     n'ai mai auzit (Marţi, 22 mai 2018, 14:07)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

     asa ceva ?
     intreaba parintii.
     intreaba cecenii, gruzinii, ukrainienii si chiar pe fratii basarabeni.
     nuuuu, sa dormim linistiti, ne apara merkela.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by