Mai multe posturi de radio rusești din Crimeea au cerut miercuri evacuarea regiunii după ce transmisiunile lor au fost din nou deturnate de pirații ucraineni, relatează Ukraîinska Pravda.

Harta CrimeeaFoto: Marek Uliasz / Alamy / Profimedia Images

„Există rapoarte despre interceptarea semnalului al unui post sau altul de radio. Se răspândesc informații despre evacuarea din peninsulă folosind traversări cu feribotul și alte prostii”, a declarat joi Mihail Razvozhaev, guvernatorul orașului Sevastopol.

El a subliniat că în cazul luării unei asemenea decizii informația va fi transmisă pe toate posturile de radio simultan.

„Fluxurile mai multor posturi de radio au fost întrerupte în Crimeea. Emițătoarele au fost oprite și cauzele hacking-ului sunt eliminate”, a anunțat și Oleg Kryuchkov, consilier al șefului Crimeii.

Razvozhaev a mai spus că deturnarea canalelor de radio este legată de un atac cu drone care ar fi avut loc miercuri dimineața asupra portului Sevastopol.

Presa rusă a scris că Sevastopolul a fost atacat de dronele navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, dar că flota rusă de la Marea Neagră a respins atacul.

Administrația susținută de Rusia din Sevastopol a declarat ulterior că a suspendat rutele feriboturilor.

„O tactică clasică: atacul nu a funcționat în realitate, ei bine, cel puțin vom intimida oamenii”, a spus Razvozhaev cu privire la presupusa mentalitate a ucrainenilor.

„Activitățile” piraților ucraineni în Crimeea

Pirații ucraineni ai undelor și susținătorii lor din alte țări au reușit să deturneze de mai multe ori transmisiunile posturilor de radio din Crimeea după declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut.

De exemplu, la sfârșitul lui august ei au deturnat undele radio Krym, principalul post de radio din peninsulă, pentru a difuza imnul Ucrainei și un mesaj al președintelui Volodimir Zelenski.

„Fiecare dintre oficialii ruși care au confiscat pământul prețios din Crimeea să-și amintească că acesta nu este țara unde vor avea pace”, a amenințat liderul de la Kiev.

În data de 23 februarie a acestui an, la o zi înainte de împlinirea unui an de la începerea invaziei rusești, hackerii au deturnat undele Radio Sputnik în Crimeea, transmițând un mesaj al generalului Kirilo Budanov pentru locuitorii ucraineni ai regiunii.

„Crimeea, Donbasul și întreg sudul Ucrainei se vor întoarce acasă pentru totdeauna. Îl vom găsi pe fiecare trădător al Ucrainei, oriunde s-ar ascunde. Tuturor patrioților: timpul pentru a se acționa a venit. Aşteptați. Venim la voi”, a tunat șeful Direcției Principale de Informații a armatei ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 392-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.