Parlamentul Suediei a aprobat miercuri în mod oficial un proiect de lege care permite țării să adere la NATO, atunci când cererea sa va fi ratificată de toți cei 30 de membri ai alianței, proces care rămâne în așteptarea aprobărilor finale, relatează Reuters.

Tobias BillstromFoto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Suedia și vecina Finlanda au cerut anul trecut să se alăture alianței militare transatlantice, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Dar procesul a fost întârziat de Turcia, care, împreună cu Ungaria, nu a ratificat încă aderările.

Proiectul de lege a fost adoptat conform așteptărilor cu o majoritate covârșitoare - 296 pentru și 37 de voturi împotrivă - micul Partid de Stânga și Verzii fiind singurele partide care s-au opus propunerii.

Suedia, în special, s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei, care spune că Stockholm găzduiește membri ai unei grupări, despre care Turcia spune că este teroristă - o acuzație pe care Suedia o neagă - și a cerut extrădarea acestora ca un pas către acordarea dreptului de aderare a Suediei la NATO.

Ankara cere de mai mulţi ani Stockholm-ului extrădarea de militanţi kurzi şi de persoane apropiate de mişcarea fondată de predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de autorităţile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Vorbind în parlament, ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a fost optimist cu privire la șansele Suediei de a se alătura alianței până la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, în iulie.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că parlamentul Turciei va începe să ratifice aderarea Finlandei, dar a renunțat să aprobe candidatura Suediei. În mod similar, legislativul Ungariei a declarat în aceeași zi că va vota ratificarea aderării Finlandei pe 27 martie, dar nu și a Suediei.