Armata rusă a reactivat și a început să trimită pe frontul din Ucraina tancuri medii sovietice din familia T-54/55 fabricate începând cu anii 1940, relatează Ukraîinska Pravda, citând o investigație comună a Radio Svoboda și Conflict Intelligence Team.

Tancuri T-54 rusesti pregatite pentru frontul din UcrainaFoto: East2West News / WillWest News / Profimedia Images

„După cum am aflat, acest eșalon a plecat recent din orașul Arseniev, regiunea Primorie, unde se află a 1295-a Bază de Stocare și Rezervă Centrală de Tancuri”, a Rusiei, notează analiștii de la CIT.

Regiunea Primorie se află în Orientul Îndepărtat Rus, în extremitatea de sud-est a Rusiei unde aceasta are o graniță cu Coreea de Nord.

Anchetatorii au studiat fotografiile de arhivă ale bazei 1295, care sunt în domeniul public, și au descoperit că aceasta a stocat un număr semnificativ de tancuri T-62M(V), dar și modele T-55 și T-54.

Primele modele ale tancului T-54 au intrat în dotarea armatei sovietică în a doua jumătate a anilor '40, în timp ce tancul T-55 în 1958.

Armata rusă apelează la tancuri depășite din toate punctele de vedere

„Chiar și un tanc învechit poate fi mai util decât absența lui, dar considerăm că lipsa telemetrului și a calculatoarelor balistice (să nu mai vorbim de sistemul de control a tirului), obiectivele primitive și (la T-54) stabilizarea inferioară a tunului sunt dezavantaje cheie ale acestor modele”, afirmă analiștii militari.

Aceștia au examinat de asemenea fotografii din satelit disponibile public ale bazei de depozitare Arseniev și imagini obținute de Radio Liberty prin sistemul de fotografiere prin satelit Planet.com, ele aratând zone de depozitare și hangare deschise.

Din imagini rezultă că între 12 iulie și 2 octombrie 2022 cel puțin 191 de tancuri (probabil majoritatea modele T-62) au părăsit baza din Orientul Îndepărtat Rus.

Potrivit CIT, în realitate acest număr poate fi mai mare, deoarece vehiculele care sunt cel mai bine pregătite pentru utilizare în luptă sunt de obicei în hangare și este dificil să fie reperate independent din satelit în timpul transportării lor către front.

Pe rețelele de socializare a apărut însă o înregistrare video cu unele dintre tancurile T-55 transportate pe cale feroviară.

Rusia recurge la măsuri disperate în ceea ce privește vehiculele sale de luptă

Anchetatorii subliniază că trimiterea și utilizarea tancurilor T-62 de către armata rusă în timpul invaziei Ucrainei a fost observată încă de la sfârșitul primăverii anului trecut, dar că aceasta este prima oară când a fost confirmată scoaterea de la naftalină a modelelor T-54/55.

Analiștii afirmă că, împreună cu scoaterea blindatelor BTR-50 din depozite și instalarea de tunuri navale antiaeriene pe blindate MT-LB, reactivarea anticelor T-54/55 arată în mod clar problemele serioase pe care armata rusă le are cu vehiculele sale de luptă.

Ministerul ucrainean al Apărării afirmă în ultimul său bilanț despre pierderile pe care le-a provocat Rusiei că forțele ruse ar fi pierdut 3.557 de tancuri și 6.887 de blindate de la declanșarea invaziei.

Amintim însă că aceste cifre trebuie privite mereu cu o notă de scepticism întrucât nu pot fi confirmate independent și războiul informațional se poartă de ambele părți ale unui conflict.

Urmărește ultimele evoluții din a 392-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.