​Rusia va continua întotdeauna să fie importantă pentru Europa, a declarat miercuri ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, remarcând că a gândi altfel este iluzoriu, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Alexander Schallenberg alaturi de Serghei Lavrov, ministrul rus de ExterneFoto: Russian Foreign Ministry / TASS / Profimedia Images

Schallenberg a luat apărarea Raiffeisen Bank International, a doua cea mai mare bancă a ţării, criticată pentru că a continuat să facă afaceri în Rusia după declanșarea invaziei în Ucraina, şi a apreciat că nu este rezonabil ca această instituţie bancară să fie dată drept singur exemplu în contextul în care multe alte firme occidentale au procedat similar.

„A crede că Rusia va înceta să existe şi că ne putem decupla de ea în toate domeniile este iluzoriu”, a declarat Schallenberg pentru Reuters, adăugând că, şi în cazul în care Austria şi-ar slăbi legăturile cu această ţară, acest lucru „nu s-ar putea întâmpla peste noapte”.

„Dostoievski şi Ceaikovski rămân parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Ea (Rusia) va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua putere nucleară a lumii”, a spus şeful diplomaţiei austriece.

Austria, care s-a promovat drept o punte între Est şi Vest, transformându-şi capitala, Viena, într-un magnet pentru banii ruseşti, face parte de asemenea dintr-o alianţă occidentală mai largă care a impus sancţiuni Rusiei după invazia ei în Ucraina în februarie 2022.

Austria, deranjată de investigațiile americane privind afacerile Raiffeisen Bank în Rusia

Austria importă în continuare gaze ruseşti, deşi a spus că va încerca să reducă această dependenţă în anii următori, remarcă Reuters. Cu toate acestea, unii oficiali austrieci speră într-o încheiere rapidă a războiului şi o revenire la relaţii mai normale cu Rusia, după cum mărturisesc persoane familiarizate cu acest subiect.

Schallenberg a făcut acest comentariu după ce autoritatea SUA în materie de sancţiuni a lansat o anchetă mai devreme în acest an privind Raiffeisen în legătură cu afacerile sale legate de Rusia, intensificând monitorizarea băncii austriece.

Raiffeisen este profund ancorată în Rusia, fiind una din cele două bănci străine dintre cele 13 instituţii sistemice de pe lista Băncii Centrale a Rusiei, ceea ce subliniază importanţa sa pentru economia rusă, care se confruntă cu sancţiuni occidentale drastice.

O schemă rusească de amânare a rambursării împrumuturilor de care beneficiază militarii Moscovei trimişi să lupte în Ucraina, la care Raiffeisen a participat, a atras, de asemenea, critici dure din partea investitorilor.

Schallenberg a declarat că este de competenţa Austriei să aplice sancţiuni şi a spus că şi alte bănci occidentale fac afaceri în Rusia.

Șeful diplomației austriece vorbește de „realism” în relațiile cu Rusia

„Companiile austriece trebuie să respecte regulile Austriei, dintre care o parte o reprezintă sancţiunile Uniunii Europene”, a afirmat ministrul austriac, exclamând: „Haideţi să fim realişti!”.

„91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia, făcând ceea ce trebuie: aşteptare, restricţionare, izolarea activelor”, a adăugat el.

„Există destule bănci americane, una cu numele Bank of America, prezente în Rusia”, a adăugat Schallenberg. „Lista este o 'Who's who' din lumea bancară occidentală”, a mai spus acesta.

Un purtător de cuvânt al Bank of America a reacţionat: „Activităţile noastre sunt axate pe respectarea tuturor sancţiunilor”.

Schallenberg a declarat că este mai degrabă în favoarea aplicării sancţiunilor europene existente decât a introducerii unor măsuri suplimentare.

„Este o armă foarte dură”, a spus ministrul austriac. „Am avut pachete masive de sancţiuni. Daţi-le timp să funcţioneze!”, a îndemnat el, în declaraţiile făcute pentru Reuters.

Schallenberg a fost și cancelar al Austriei între 11 octombrie și 6 decembrie 2021, asigurând interimatul funcției după demisia lui Sebastian Kurz pe fondul acuzațiilor de corupție care i-au marcat ultima parte a mandatului.

Urmărește ultimele evoluții din a 392-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.