Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg, de luni noul cancelar al țării, consideră că îl aşteaptă o sarcină „extrem de dificilă” după demisia conservatorului Sebastian Kurz, anchetat într-un dosar de corupţie, relatează AFP și Deutsche Welle, potrivit News.ro.

Alexander SchallenbergFoto: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

Alexander Schallenberg, în vârstă de 52 de ani, a fost propus sâmbătă de către Sebastian Kurz pentru a-i urma în funcția de cancelar, acesta întâlnindu-se duminică cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen.

Van der Bellen declarat în urma acestei reuniuni că Schallenberg va depune jurământul luni, pentru ca „activitatea ţării noastre să continue”. „Această criză guvernamentală s-a terminat”, a subliniat într-un discurs televizat președintele austriac.

Schallenberg a evocat, cu puţin mai înainte, „un moment şi o sarcină deosebit de dificile, complicate pentru noi toţi” şi şi-a exprimat satisfacţia că ÖVP, partidul său, dă dovadă de un „incredibil grad de responsabilitate faţă de ţară”.

El s-a întâlnit anterior cu vicecancelarul Werner Kogler, liderul Verzilor care guvernează împreună cu conservatorii, acesta anunțând de sâmbătă seara că susţine nominalizarea lui Schallenberg la Cancelarie, cu scopul de a menţine la putere coaliţia.

A doua furtună pentru Sebastian Kurz

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care a devenit la sfârşitul lui 2017 cel mai tânăr lider ales din lume, a fost afectat a doua oară de un scandal, după o precedentă furtună politică, în 2019, în urma căreia a reuşit să se redreseze în mod spectaculos.

„Ar fi iresponsabl să se alunece către luni de haos sau impas”, aprecia sâmbătă Sebastian Kurz, care a precizat că se retrage în favoarea „stabilităţii” ţării şi a respins „acuzaţiile false”.

„Vreau să cedez locul pentru a evita haosul”, a declarat el. Asupra sa s-au făcut presiuni să se retragă după ce parchetul a anunţat miercuri deschiderea unei noi anchete de corupție împotriva sa și a unor membri ai ÖVP.

El a refuzat să facă acest lucru şi a denunţat acuzaţiile ca fiind „fabricate”. Însă Kurz a demisionat până la urmă, sub ameninţarea unei noi destituiri în Parlament, marţi.

Alexander Kurz este suspectat de faptul că a folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura știri favorabile în presă.

Potrivit parchetului, în perioada 2016-2018, articole elogioase şi studii de opinie „parţial manipulate” au fost publicate în schimbul cumpărării unor spaţii publicitare de către Ministerul austriac al Finanţelor, un portofoliu deţinut la acea vreme de către conservatori.

Sebastian Kurz şi alţi nouă suspecţi, dar şi trei organizaţii, sunt vizaţi într-o anchetă cu privire la diverse infracţiuni în acest dosar.

Procurorii anticorupție au efectuat miercuri percheziţii la sediile ÖVP şi birourile Cancelariei, dosarul întocmit de către magistrați având la bază o serie de mesaje telefonice.

Sebastian Kurz rămâne la conducerea ÖVP şi membru al Parlamentului până la finalizarea anchetei.