Procurorii anticorupție austrieci au efectuat percheziții miercuri dimineața la birourile cancelarului Sebastian Kurz, ale consilierilor săi apropiați și la sediul partidului său din Venia, relatează presa locală, citată de Politico.

Sebastian KurzFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

Potrivit agenției de presă APA, perchezițiile au fost efectuate în contextul acuzațiilor aduse lui Kurz și Partidului Popular Austriac (ÖVP) pe care îl conduce conform cărora l-ar fi mituit pe Wolfgang Fellner, proprietarul unui ziar din Austria, să publice sondaje de opinie favorabile cancelarului.

Procurorii suspectează că sondajele au fost plătite de fonduri ale ministerului de finanțe condus de un ministru al ÖVP, potrivit ORF, radiodifuzorul public al Austriei.

Grupul media Mediengruppe Österreich deținut de Fellner a reacționat rapid, afirmând că investigația se bazează pe o „gravă neînțelegere”.

În ultimele zile membri ai partidului lui Kurz au speculat în public despre eventuale percheziții la birourile lor, denunțându-le preventiv ca tentative voite de a aduce prejudicii de imagine formațiunii și lui Kurz.

Secretarul general adjunct al ÖVP, Gaby Schwartz, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută că „vor exista percheziții”, adăugând că „nu se va găsi nimic”.

Schwarz s-a plâns de asemenea că jurnaliștii ar fi la curent cu faptul că astfel de percheziții ar fi iminente.

„Găsesc acest lucru ca fiind remarcabil”, a acuzat acesta, sugerând că o anchetă a procurorilor ar putea fi „o diversiune”.

Fostul secretar general al ÖVP Andreas Hanger i-a criticat dur pe procurorii anticorupție marți, acuzând parchetul că ar fi infiltrat de „celule stângiste” și că lucrează în favoarea adversarilor politici ai partidului său.

Acuzațiile sale au fost amplu relatate de presa austriacă, mai ales că acesta nu a dorit să le răspundă jurnaliștilor când aceștia l-au întrebat de ce crede că procurorii anticorupție ar fi stângiști din moment ce au obținut condamnarea fostului primar social democrat al orașului Salzburg în 2019.

Noile percheziții și acuzații reprezintă cel mai recent scandal în care sunt implicați Kurz și aliați apropiați ai săi pe care ÖVP a încercat să le minimalizeze.

Cea mai notabilă dintre acestea este ancheta privind așa numitul „scandal Ibiza” care a dus la căderea guvernului anterior.

Procurorii anticorupție au anunțat în luna mai că Sebastian Kurz este anchetat în acest caz.

În luna februarie procurorii anticorupție au efectuat de asemenea percheziții la locuința și birourile ministrului de finanțe Gernot Bluemel, un alt aliat apropiat al lui Kurz.