Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că planul de pace prezentat înspre sfârșitul lunii februarie de China poate fi o bază pentru încheierea conflictului din Ucraina, relatează BBC.

Xi Jinping si Vladimir PutinFoto: Vladimir Astapkovich / Associated Press / Profimedia Images

Multe puncte ale planului de „pace” pentru Ucraina propus de China „se corelează cu punctul de vedere” al Rusiei, a susținut Vladimir Putin în conferința de presă susținută alături de liderul de la Beijing, Xi Jinping, la finalul noilor discuții avute marți, scrie și The Guardian.

Putin a spus că el și Xi „au petrecut mult timp” și „au acordat multă atenție” planului Beijingului de a pune capăt conflictului din Ucraina.

„Credem că multe puncte ale planului de pace al Chinei se corelează cu punctul de vedere al Federației Ruse și multe dintre aceste puncte pot fi adoptate în vest și la Kiev”, a susținut Putin.

Xi Jinping a declarat la rândul său că guvernul de la Beijing este în favoarea unei „reconcilieri active” și „mereu pentru pace și dialog”.

China este imparțială, susține „prietenul” lui Vladimir Putin

China este de partea corectă a istoriei în ceea ce privește războiul din Ucraina, a adăugat Xi Jinping, insistând că poziția Beijing-ului este una de imparțialitate.

Beijingul are o „poziție imparțială” față de conflictul din Ucraina și „sprijină pacea și dialogul”, a susținut președintele Xi Jinping, scrie The Guardian, citând presa de stat rusă.

Xi, care a vorbit prin intermediul unui traducător, a spus că discuțiile cu Putin au fost „deschise și prietenoase”.

Cei doi lideri au subliniat că „dialogul responsabil” este „cea mai bună modalitate de a rezolva în criza din Ucraina”, a scris și presa de stat chineză. Potrivit acesteia, partea rusă „și-a reafirmat angajamentul de a relua discuțiile de pace cât mai curând posibil”.

Într-un document publicat în 24 februarie, la un an de la declanșarea invaziei rusești, ​guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare.

În documentul său în 12 puncte privind „soluționarea politică a crizei ucrainene", China a îndemnat ambele părți să fie de acord cu o dezescaladare treptată care să ducă la o încetare completă a focului.

Deși planul prevede protejarea civililor și respectarea suveranității tuturor țărilor, China s-a abținut de la a condamna Rusia pentru invazia sa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat după publicarea acestui plan că dorește să aibă o întâlnire cu Xi Jinping pentru a discuta propunerile Chinei.

Însă Zelenski a făcut aceste comentarii înainte de vizita oficială efectuată de Xi Jinping la Moscova, în timpul căreia liderul chinez a vorbit despre „prietenia” sa cu Vladimir Putin și a reafirmat colaborarea economică și diplomatică dintre Rusia și China.

Discuțiile de luni dintre Xi și Putin au durat mai bine de 4 ore, președintele chinez invitându-l la rândul său pe liderul de la Kremlin să vină într-o vizită oficială în țara sa.

SUA au respins planul de pace chinezesc

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că această vizită făcută la Moscova de Xi arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, în loc să le condamne.

„Președintele Xi călătorește în Rusia la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele Putin, iar asta sugerează că China nu simte nicio responsabilitate de a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, preferă să ofere acoperire diplomatică pentru ca Rusia să continue să comită acele crime”, a declarat Blinken într-o conferință de presă.

Președintele american Joe Biden în schimb a respins planul de pace chinezesc imediat după publicarea sa.

„Nu am văzut în acest plan nimic care să indice că există acolo ceva care să fie benefic pentru oricine în afară de Rusia dacă planul chinez este urmat”, a declarat liderul de la Casa Albă pe 25 februarie.

El a adăugat că „ideea că China ar urma să negocieze deznodământul unui război care este un război total injust pentru Ucraina pur şi simplu nu este raţională”.

„Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun?”, a spus Joe Biden despre planul chinez. „Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer”, a subliniat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 391-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.