Evgheni Prigojin, liderul forței de mercenari Wagner, s-a oferit să dezvăluie guvernului ucrainean poziția trupelor rusești, a relatat duminică Washington Post, citând documente ale serviciilor secrete americane.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia
  • UPDATE 12:35 Într-un mesaj audio postat pe Telegram de serviciul său de presă, Prigojin a calificat informațiile drept „prostii” și a sugerat că anumite persoane din cartierul Rubliovka din Moscova (unde locuiesc mulți din elita politică și economică rusă) au orchestrat un atac împotriva sa.

Potrivit informațiilor din articolul Washington Post, Prigojin s-a oferit, în ianuarie, să comunice serviciilor ucrainene informații pozițiile forțelor rusești în schimbul retragerii de către Ucraina a soldaților săi din zona Bahmut, a relatat Post.

Ziarul a precizat că Ucraina a respins oferta. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze pe marginea informațiilor din articol.

Oferta lui Prigojin a venit prin intermediul contactelor sale cu serviciile de informații din Ucraina, potrivit documentelor secrete americane scurse pe platforma de chat Discord de către Jack Teixeira, autorul Pentagon Leaks.

Doi oficiali ucraineni anonimi au confirmat pentru Washington Post că Prigojin a vorbit cu ofițeri de informații ucraineni în mai multe rânduri.

Unul dintre ei a spus că Prigojin a făcut oferta cu privire la Bahmut de mai multe ori, dar liderii de la Kiev, sceptici în privința obiectivelor sale, au refuzat-o.

Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a amenințat public că își va retrage mercenarii din zona din jurul Bahmut, unde se află în avangarda ofensivei rusești, dacă nu vor primi muniția de care au mare nevoie. El a declarat marți, într-un mesaj audio, că el și oamenii săi vor fi considerați trădători dacă vor abandona zona.