Președintele belarus Alexandr Lukașenko, care nu a mai fost văzut în public de marți, nu a apărut nici duminică la o ceremonie desfășurată în capitala Minsk, declanșând speculații că veteranul lider este grav bolnav, transmite Reuters.

Alexander Lukașenko a apărut bandajat la o mana in timpul paradei de Ziua Victoriei de la MoscovaFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images
  • UPDATE 13:24 Moscova a subliniat luni că nu a existat niciun anunț oficial de la Minsk cu privire la starea de sănătate a președintelui belarus Alexandr Lukașenko. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cel mai bine este să ne raportăm la acest subiect cu ajutorul declarațiilor oficiale ale autorităților belaruse.

Agenția de știri de stat BelTA a relatat că premierul Roman Golovcenko a citit un mesaj din partea lui Lukașenko în timpul unei ceremonii anuale la care tinerii jură credință drapelului acestui fost stat sovietic.

BelTA nu a oferit niciun motiv pentru absența lui Lukașenko, la cinci zile după ce acesta a părut că nu se simte bine și a lipsit de la o parte din evenimentele desfășurate la Moscova de Ziua Victoriei 9 mai.

De asemenea, pentru prima dată în lunga sa președinție, Lukașenko a lipsit de la un eveniment aniversar din Minsk. Biroul lui Lukașenko a refuzat să comenteze absența acestuia din spațiul public, notează Reuters.

„S-a îmbolnăvit pur și simplu, probabil are nevoie de odihnă”

Potrivit postului de știri al opoziției Euroradio, Lukașenko a fost dus sâmbătă la o clinică de elită din Minsk.

O publicație online rusă, Podyom, a citat un membru de rang înalt al camerei inferioare a parlamentului Duma, Konstantin Zatulin, care a declarat că „(Lukașenko) s-a îmbolnăvit pur și simplu ... și probabil are nevoie de odihnă".

Cotidianul rusesc Kommersant a publicat, de asemenea, un articol despre starea de sănătate a lui Lukașenko, citându-l pe Zatulin și presa belarusă de opoziție. Presa rusă publică rareori articole despre starea de sănătate a liderilor ruși sau al țărilor aliate vecine.

Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, conduce Belarusul din 1994, folosind poliția pentru a reprima protestele, iar justiția a închis instituțiile media disidente și a aplicat sentințe de ani mulți de închisoare celor care se opun regimului Lukașenko.

Lukașenko a primit sprijin din partea lui Vladimir Putin pentru a înăbuși protestele, iar de anul trecut permite ca teritoriul țării sale să fie folosit în cadrul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ministrul de externe al Belarusului, Serghei Aleinik, este așteptat luni să înceapă o vizită de trei zile la Moscova, potrivit unui anunț de săptămâna trecută al Ministerului rus de Externe.