Forțele ruse au desfășurat, în primele ore ale zilei de marți, un atac de o „intensitate excepțională” asupra Kievului, fiind trase asupra capitalei ucrainene zeci de rachete și valuri de drone kamikaze. Atacul a avut loc în condițiile în care marți urmează să vină în Ucraina un emisar chinez de rang înalt ce va merge apoi și în Rusia și în câteva țări europene, Beijingul spunând că misiunea acestuia este găsirea unei „soluții politice a crizei”. Tot marți, în Islanda începe un summit de două zile al Consiliului Europei în care liderii de pe Bătrânul Continent urmează să-și reafirme sprijinul pentru Ucraina.

Soldați ucraineni în acțiune în zona BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 447, LIVETEXT:

07:21Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de marţi seară: „18 din 18 rachete au fost doborâte. Le mulţumesc tuturor partenerilor care au ajutat ţara noastră cu sisteme de apărare aeriană adecvate. Avem un început bun pentru o coaliţie a avioanelor”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat marţi seară că toate cele 18 rachete pe care Rusia le-a trimis asupra Kievului în noaptea de luni spre marţi au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană şi a mulţumit cu această ocazie partenerilor occidentali care au oferit echipamentele adecvate, exprimându-şi încrederea că Ucraina va primi şi avioane, după ce a avut „un început bun” al discuţiilor în acest sens cu liderii din Marea Britanie, Franţa şi Olanda.

00:26Prigojin arată cadavrul unui presupus combatant american

În imagini publicate pe canalul său de Telegram, șeful mercenarilor Wagner a arătat marţi corpul neînsufleţit al unui bărbat pe care l-a identificat drept cetăţean american ce a luptat la Bahmut alături de trupele ucrainene, prezentând şi un act de identitate, aparent american.

„Îl predăm Statelor Unite, îl aşezăm într-un sicriu, acoperit cu un drapel american, cu respect, pentru că nu a murit în patul său ca un bunic, ci a murit în război, probabil într-un mod demn”, spune Evgheni Prigojin în mesajul redat de agenţia EFE, citează Agerpres.

SUA evaluează posibila avariere a unui sistem Patriot

23:58Rusia susține că nu a lansat atâtea rachete Kinjal pe cât spun ucrainenii că au doborât

Moscova a respins marţi afirmaţiile Kievului potrivit cărora apărarea sa antiaeriană ar fi doborât şase rachete hipersonice ruseşti Kinjal în timpul atacului masiv din cursul nopții. „Rusia nu a lansat atâtea (rachete) Kinjal câte spun (ucrainenii) că au doborât. Numărul acestor (aşa-zise) "interceptări ucrainene" este de trei ori mai mare decât ceea ce tragem”, a declarat Serghei Şoigu.

22:11 Un cetăţean columbian, condamnat în Rusia la 5 ani de închisoare pentru discreditarea armatei ruse

Un tribunal din Moscova a condamnat un cetăţean columbian la cinci ani şi două luni de închisoare pentru „discreditarea forţelor armate ale Rusiei”. Potrivit procurorilor ruşi, el ar fi lucrat pentru o organizaţie străină legată de Departamentul de Stat al SUA şi ar fi fost de asemenea plătit de aceasta.

21:17SUA evaluează posibila avariere a unui sistem Patriot pe care Rusia susţine că l-a lovit în timpul atacului masiv cu rachete asupra Kievului

Un sistem Patriot fabricat în SUA a fost „probabil avariat, dar nu distrus”, în urma atacului în serie cu rachete ruseşti care a avut loc în noaptea de luni spre marţi în apropierea Kievului, a declarat un oficial american pentru CNN. Potrivit acestuia, Statele Unite încă evaluează amploarea pagubelor. Evaluarea va determina dacă sistemul trebuie retras în întregime sau pur şi simplu reparat la faţa locului de către ucraineni.

20:43Şeful Curţii Supreme a Ucrainei a fost demis după ce a fost reţinut într-o anchetă de corupţie. Mita pentru care este suspectat este cea mai mare din istoria ţării

Armata ucraineană revendică progrese la Bahmut

20:05Ucraina acuză Tbilisi că face jocul Moscovei. Ucraina a criticat marţi reluarea legăturilor aeriene între Rusia şi Georgia, decisă de Moscova săptămâna trecută, după o interdicţie de patru ani, în plin război cu Kievul.

19:46Exporturile de petrol ale Rusiei au ajuns la cel mai ridicat nivel de la începutul invaziei din Ucraina. Cum inundă țițeiul rusesc piețele din Europa, în ciuda sancțiunilor

19:10Ucraina susţine că a recucerit 20 km pătraţi în jurul Bahmut, dar admite că și forţele ruseşti înaintează în oraş

„Trupele noastre au eliberat aproximativ 20 de kilometri pătrați din suburbiile Bahmutului, în nordul și în sudul orașului”, a scris ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram. Oficialul ucrainean a recunoscut totodată că și forţele ruseşti au avansat „oarecum” în interiorul Bahmut, aducând parașutiști și „distrugând orașul cu artileria”, iar luptele grele au continuat.

18:25 Noul proiect de sancţiuni al UE împotriva Rusiei este mai precaut faţă de China

Noua propunere asupra celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei impuse de UE după agresiunea rusă contra Ucrainei cuprinde o formulare mai precaută cu privire la sancţionarea statelor terţe unde există companii care livrează Rusiei bunuri ce pot fi folosite de complexul militar-industrial al acesteia, relevă un document consultat marţi de agenția Reuters.

Lukașenko le interzice oficialilor de rang înalt să iasă din Belarus

18:04 Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko le-a interzis marți oficialilor de rang înalt de la Minsk să părăsească țara fără aprobare, măsura venind în contextul speculațiilor privind starea sa de sănătate

17:31 Soţia fostului cancelar german Gerhard Schroeder a fost concediată după ce a participat la o recepţie la Ambasada Rusiei

16:50China le-a cerut ambasadelor străine de la Beijing să nu folosească faţadele clădirilor lor pentru „propagandă politică”, cu referire, din câte se pare, la semnele care arată sprijin pentru Ucraina, au indicat mai multe surse diplomatice din capitala chineză marţi.

O notă transmisă de Ministerul de Externe chinez, datată 10 mai, îndeamnă ambasadele şi organizaţiile internaţionale să nu folosească faţadele clădirilor pentru propagandă şi „să evite să provoace conflicte între state”. Măsura a declanşat o ripostă din partea unor diplomaţi din Europa şi alte zone, părând că niciunul nu s-a conformat solicitării.

15:58Duma de Stat (Camera Deputaţilor) a Federaţiei Ruse a denunţat marţi Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa.

Ucraina elimină barierele la export pentru unele produse agricole

15:47 Obuzele și minele neexplodate din Ucraina nu numai că amenință viețile oamenilor, dar ar putea face ca terenurile agricole fertile să devină inutilizabile timp de ani de zile, a avertizat marți Crucea Roșie.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a spus că toate munițiile neexplodate care împânzesc zona rurală ucraineană ar putea avea consecințe grave asupra agriculturii, un sector vital pentru economia națională.

„Fermierii se confruntă adesea cu o alegere imposibilă. Zilnic, ei trebuie să decidă dacă își riscă viața pentru a-și cultiva pământul sau riscă să își piardă veniturile și mijloacele financiare necesare pentru a-și întreține familiile", a declarat Andrew Duncan, un oficial al CICR din capitala ucraineană

15:26 Rusia și Ucraina au acceptat să primească o delegație de lideri africani pentru a discuta un posibil plan de pace - Ramaphosa

14:26 Sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat într-o singură zi șapte rachete de croazieră Storm Shadow furnizate Ucrainei de către Marea Britanie, a susținut marți ministerul Apărării de la Moscova.

14:24 Ucraina a eliminat barierele la exportul unor produse agricole, impuse anul trecut pentru a preveni penuria de alimente, în încercarea de a crește veniturile în valută, a anunțat marți guvernul său.

Țara a introdus licențe de export în 2022 pentru a proteja aprovizionarea cu alimente după ce producția agricolă a fost afectată de invazia Rusiei. Deși licențele nu au interzis exporturile, le-au făcut mult mai dificile. Guvernul a declarat că va ridica cerința privind licențele de export pentru bovine vii, carne de vită congelată, carne de pui, ouă, secară, ovăz, mei și alte câteva produse de bază.

Ce spune un expert în rachete și arme nucleare

14:07„Dacă aș fi un strateg nuclear rus, aș fi foarte îngrijorat”. Ce spune un expert în rachete și arme nucleare despre ce s-a întâmplat azi-noapte deasupra Kievului

13:18 Kremlinul a informat marți că Vladimir Putin, a decis să dăruiască Bisericii Ortodoxe Ruse istorica icoană a Treimii realizată de Andrei Rubliov din "motive umanitare", având în vedere importanța acesteia pentru credincioși.

12:49 ​Unele țări din Asia Centrală lasă să se înțeleagă că nu sunt pregătite să-și asume riscuri și s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, a declarat marți ministrul adjunct de Externe de la Moscova.

12:09Emisarul chinez Li Hui este așteptat vineri la Varșovia pentru a discuta despre soluționarea situației din Ucraina, a anunțat marți Ministerul polonez de Externe.

„Așa este", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina, după ce un jurnalist al postului de radio TOK FM a anunțat pe Twitter că emisarul urma să se întâlnească cu un membru al guvernului polonez.

Kadîrov susține că ucrainenii l-au ajutat să-și recupereze calul

11:53 Mină marină pe Marea Neagră: Garda de Coastă a monitorizat-o până când a fost dusă de curenți în apele teritoriale ucrainene

11:40 Ramzan Kadîrov le-a mulțumit luni serviciilor secrete ucrainene despre care afirmă că l-au ajutat să îl recupereze pe Zazu, calul său de curse pe care liderul cecen îl evaluează la 10 milioane de dolari.

11:30 VIDEO „Contactaţi-ne!” Cum încearcă CIA să-i convingă pe ruși să-și trădeze țara

11:05 Ucraina vrea în total între 40 și 50 de avioane F-16, a declarat Iuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, adăugând că astfel ar putea forma trei sau patru escadrile pentru a-și apăra cerul de bombardamentele rusești.

Kievul le-a spus liderilor occidentali că nevoia de avioane moderne a devenit mai acută din martie, când Forțele Aeriene Ruse au început să folosească pe scară largă bombele ghidate cu zbor planat, lovind țintele la distanțe mai mari.

În prezent, Ucraina nu are „nimic care să oprească" avioanele rusești care le transportă, a declarat Sak. (Politico)

Noua estimare a pierderilor rusești

10:48 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 520 de soldați, 3 tancuri, 12 alte blindate, 13 tunuri, 14 diferite vehicule, 3 echipamente speciale și 12 drone.

10:43 Liderul instalat de Rusia în Donețkul ocupat, Denis Pușilin, a declarat că bombardamentele forțelor ucrainene asupra regiunii s-au intensificat.

„Inamicul a intensificat bombardamentele asupra așezărilor. Și totul ar fi în regulă, cu clădirile și structurile înțelegem ce trebuie făcut, dar când civilii sunt răniți și mor, este întotdeauna foarte greu", a declarat acesta în cadrul emisiunii propagandistului rus Soloviov, potrivit Tass.

10:19 Alexandr Bogomaz, guvernatorul regiunii rusești Bryansk, a afirmat pe Telegram că apărarea antiaeriană a doborât peste noapte o dronă ucraineană deasupra orașului Klintsy. „Nu au existat victime. Balconul unei clădiri rezidențiale a fost avariat", a spus el.

Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei a fost reţinut

09:51 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a lăudat pe Twitter performanța „incredibilă” a forțelor antiaeriene, care au doborât toate rachetele rusești trase azi-noapte și a mulțumit aliaților occidentali pentru faptul că au făcut posibil acest lucru:

„Încă un succes incredibil pentru Forțele Aeriene Ucrainene! Noaptea trecută, apărătorii noștri din cer au doborât ȘASE rachete hipersonice rusești Kinjal și alte 12 rachete. Teroriștii ruși nu au nicio șansă de a se impune deasupra Ucrainei. Armele lor pot și trebuie să fie contracarate de cele occidentale. Mulțumim militarilor noștri din Forțele Aeriene și statelor noastre partenere, care au investit în securitatea cerului de deasupra Ucrainei și a întregii Europe”

09:04 Se pare că Rusia a interzis oficialilor de rang înalt să demisioneze în timpul războiului, probabil în încercarea de a menține stabilitatea în cadrul organelor de securitate internă, al organismelor guvernamentale și al comandamentului militar, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Publicația independentă de investigații rusească Vazhnye Isotrii (iStories) scrie că un fost ofițer FSB și surse apropiate de un guvernator regional și de administrația prezidențială au declarat că Moscova a amenințat funcționarii publici din organele de securitate și din organismele guvernamentale cu urmărirea penală pentru că ar fi încercat să sfideze interdicția.

Kremlinul ar fi instituit interdicția deoarece mulți funcționari au dorit să își părăsească posturile după începerea invaziei, deși sursele iStories au subliniat că natura informală și ilegală a interdicției ar putea permite excepții.

08:28Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei, Vsevolod Kniaziev, a fost reţinut, fiind acuzat că ar fi primit mită aproximativ 3 milioane de dolari, scrie publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda, citând surse judiciare, conform Kyiv Independent.

Războaiele „adormite” ale Rusiei din Caucaz

08:25Războaiele „adormite” ale Rusiei din Caucaz. Corespondenta HotNews.ro a vorbit cu refugiați georgieni din Abhazia: „În casa mea locuiesc acum alți oameni”.

08:16 Pornind de la lecțiile crizei ucrainene, un general chinez de rang înalt a îndemnat la o mai mare integrare a unor capacități noi, inclusiv a inteligenței artificiale, cu tacticile de război convenționale înaintea oricărei confruntări cu Occidentul.

Un nou gen de război hibrid a apărut în urma conflictului din Ucraina, în care se întrepătrund „războiul politic, războiul financiar, războiul tehnologic, războiul cibernetic și războiul cognitiv", a scris generalul Wang Haijiang, comandantul Comandamentului Teatrului de Vest al Armatei Populare de Eliberare, într-un articol pe prima pagină al unui ziar oficial. (Reuters)

08:02 UE ar trebui să ia măsuri drastice împotriva Indiei care revinde petrol rusesc în Europa sub formă de combustibili rafinați, inclusiv motorină, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, într-un interviu acordat Financial Times.

Accesul la țiței rusesc ieftin a sporit producția și profiturile rafinăriilor indiene, permițându-le să exporte produse rafinate în mod competitiv în Europa și să câștige o cotă de piață mai mare.

„Dacă motorina sau benzina intră în Europa ... provenind din India și fiind produsă cu petrol rusesc, aceasta este cu siguranță o eludare a sancțiunilor și statele membre trebuie să ia măsuri", a declarat Borrell.

Atac masiv cu drone și rachete asupra Kievului

07:06 FOTO VIDEO Atac aerian „de intensitate excepțională” asupra Kievului / Rușii au tras zeci de rachete și drone asupra capitalei ucrainene

06:39Statele Unite au dezvăluit câte arme nucleare dețin și au cerut Rusiei să facă același lucru

01:11„Un parteneriat fără precedent”. Casa Albă spune că Iranul şi Rusia sunt pe cale să îşi amplifice cooperarea militară

00:10 Zelenski se întoarce în Ucraina cu arme mai puternice. „Victoria noastră e mai aproape”, le spune el concetăţenilor într-un mesaj înregistrat pe drum

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

--------------