​Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) îi îndeamnă pe ruşi să-i ofere informaţii despre ţara lor, într-o înregistrare video postată pe Telegram, în care îi vizează pe cei nemulţumiţi de politicile preşedintelui Vladimir Putin, relatează France Presse.

Sediu al Agenției de Informații CIAFoto: Kevin Wolf / AP / Profimedia
  • UPDATE 14:41 Comentând clipul video, Kremlinul a spus marți că propriile sale servicii speciale urmăresc activitatea serviciilor secrete occidentale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Sunt convins că serviciile noastre speciale monitorizează acest spațiu în modul necesar. Știm cu toții foarte bine că CIA și alte servicii de informații occidentale nu își reduc activitatea pe teritoriul țării noastre."

Scurta înregistrare video a principalului serviciu de informaţii externe al SUA arată un funcţionar rus, pe soţia acestuia în casa lor cu un copil, care aparent au o viaţă dificilă şi se întreabă dacă aceasta corespunde viselor lor.

Agenţia sugerează că ruşii pot acţiona pentru a îmbunătăţi lucrurile - bunăoară furnizând informaţii CIA - şi rămânând în acelaşi timp patrioţi, în opinia ei. De asemenea ea arată cum se poate proceda, utilizând browserul Tor pentru a accesa „dark web” ( internetul 'ascuns') şi instrumente de criptare a comunicării.

„Informaţiile voastre pot fi mult mai preţioase decât aţi crede”

„CIA vrea să cunoască adevărul despre Rusia şi căutăm persoane de încredere care pot să ne spună acest adevăr„, scrie agenţia în videoclipul său. „Informaţiile voastre pot fi mult mai preţioase decât aţi crede”, asigură ea.

CIA precizează că speră să intre în contact cu persoane din domeniile serviciilor de informaţii, diplomaţiei, ştiinţei şi tehnologiei şi din alte domenii şi că este interesată de toate tipurile de informaţii, inclusiv politice şi economice.

Agenţia americană a utilizat deja alte reţele de social media, dar de acum se concentrează asupra reţelei de mesagerie Telegram, întrucât este principalul mijloc prin care ruşii se informează despre orice, de la politică până la războiul din Ucraina, a declarat pentru AFP un responsabil al CIA.

Serviciul secret american speră că, arătând modalităţi simple de scurgere a informaţiilor pe „dark web", CIA îi va convinge pe cei ezitanţi să se decidă.

„Obiectivul nostru este de a le oferi un mijloc cât mai sigur pentru a ne contacta”, a declarat responsabilul citat, sub rezerva anonimatului.

SUA nu încearcă să provoace o insurecţie sau o schimbare de regim la Moscova, dar speră că unii dintre ruşi vor vedea în aceasta o modalitate de a-şi ajuta ţara să meargă înainte prin transmiterea de informaţii CIA, a spus el.

„Contactaţi-ne!”

Potrivit acestuia, campanii similare pe alte reţele de socializare, dintre care majoritatea sunt acum blocate în Rusia, au dat rezultate.

„Contactaţi-ne!”, insistă CIA. „Poate că oamenii din jurul vostru nu vor adevărul. Noi îl vrem!”, adaugă agenţia americană.

După declanşarea invaziei sale în Ucraina în februarie 2022, Rusia a înăsprit pedepsele pentru criticii regimului. La 28 aprilie, după cum a transmis agenţia de presă de stat RIA Novosti, Putin a promulgat modificările la Codul penal care prevede de acum pedepse mai grele pentru delictul de înaltă trădare, inclusiv până la închisoare pe viaţă.

Aceste modificări se referă la art.275 din Codul penal al Rusiei pentru trădare de stat.

Astfel, pentru spionaj, furnizarea de informaţii care ar constitui în opinia autorităţilor secrete de stat livrate străinilor, trecerea de partea inamicului sau acordarea de asistenţă financiară, logistică, de consultanţă sau de altă natură activităţilor considerate ca fiind îndreptate împotriva Rusiei pot fi pedepsite cu închisoarea pe viaţă, conform RIA Novosti. (Agerpres)