Șeful administrației instalate de ruși în regiunea Donețk, Denis Pușilin, a declarat luni că forțele separatiste au observat o „activare” a trupelor ucrainene de-a lungul întregii linii de contact din acest sector al frontului, relatează TASS.

Armata ucraineanaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Vedem o activare pe întreaga linie de contact, însă nu este încă contraofensiva despre care se vorbește și s-a vorbit foarte mult. Vedem că inamicul încearcă să ne testeze pozițiile, încearcă să efectueze recunoașteri prin luptă pe anumite sectoare”, a declarat el într-o intervenție la postul TV Rossiya-24.

„Am fost nevoiți să ne pregătim pentru asta și, desigur, suntem pregătiți”, a dat însă asigurări Pușilin.

Despre faptul că mult așteptata ofensivă ucraineană ar fi iminentă se zvonește de luni de zile însă dacă Kievul nu o va declanșa în următoarele două săptămâni ceea ce era descris inițial drept o contraofensivă „de primăvară” se va transforma în una de vară.

La sfârșitul lunii aprilie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina are capacitățile militare necesare pentru a-și recupera teritoriul, anunțând totodată că partenerii săi occidentali i-au livrat aproape toate vehiculele de luptă promise.

„În total am instruit și echipat peste 9 brigăzi blindate ucrainene noi, lucru care va pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recâștige teritoriu ocupat [de Rusia]”, a mai anunțat el.

Ofensiva ucraineană: multe declarații și deocamdată puține acțiuni

Câteva zile mai târziu, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a deplâns că o ofensivă ucraineană ar putea reprezenta „o tragedie pentru Rusia” din cauza situației legate de aprovizionarea cu muniție pe front.

Prigojin, care a dat vina pe ofițerii militari ruși pentru lipsa muniției, a spus că se așteaptă la o contraofensivă ucraineană la jumătatea lunii mai. „Această contraofensivă ar putea deveni o tragedie pentru țara noastră”, a avertizat el.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski a declarat însă la începutul lui mai că Moscova încearcă să păcălească Kievul pentru a-și declanșa mai repede contraofensiva printr-o strategie cinică îndreptată împotriva civililor ucraineni.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a avertizat că forțele rusești au început să atace din nou pe scară largă orașele ucrainene pentru a provoca o grăbire a contraofensivei, pentru ca forţele Kievului să nu se pregătească suficient pentru aceasta.

El a mai spus că Moscova încearcă de asemenea prin aceste atacuri să influenţeze locuitorii ţărilor occidentale, care, impresionaţi de uciderea de civili ucraineni, ar putea începe să ceară negocieri urgente.

Urmărește ultimele evoluții din a 446-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.