Două posibile indicii date marți de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și unul dintre cei mai cunoscuți corespondenți de război din Ucraina ar putea semnala că Kievul se pregătește să declanșeze mult așteptata ofensivă de primăvară împotriva forțelor ruse de invazie.

Tancuri Leopard din dotarea fortelor armate poloneze alaturi de tancuri Abrams americaneFoto: ASWphoto / Alamy / Profimedia Images

În discursul său adresat națiunii marți seara Zelenski a vorbit din nou de situația dificilă din jurul orașului Bahmut, afirmând că „Rusia nu se uită deloc la numărul oamenilor, îi trimite să ia cu asalt constant poziţiile noastre” și că „intensitatea luptelor creşte”.

Cea mai mare parte a discursului său s-a învârtit în jurul vizitei pe care procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan o face în Ucraina, Zelenski întâlnindu-se cu el marți.

„Politica de genocid a Rusiei împotriva poporului nostru va avea cu siguranţă consecinţe legale inevitabile pentru toţi cei care au conceput, aprobat şi implementat o astfel de politică. Şi vreau să subliniez: nu este vorba doar de executanţi, ci şi despre conducerea la nivel înalt, politică şi militară, a statului terorist. Astăzi am discutat aceste lucruri cu Karim Khan în timpul unei întâlniri la Kiev”, a transmis președintele Ucrainei.

Însă o altă declarație a sa de marți seara a fost cea care a atras atenția.

Zelenski vorbește de trecerea la „acțiuni” pentru eliberarea teritoriului ucrainean

„Ne pregătim pentru reîntoarcerea luptătorilor noştri la acţiuni pentru eliberarea pământului nostru. Ne gândim doar la acest scop al nostru şi în fiecare zi ne apropiem de atingerea lui. Ucraina va fi liberă. Toată Ucraina”, a subliniat Zelenski.

Aceasta nu este prima oară când Zelenski vorbește de eliberarea teritoriului ucrainean, el declarând în mod repetat încă din a doua jumătate a anului trecut, după ce negocierile de pace ce au avut loc cu Rusia în Turcia au eșuat, că Kievul nu va accepta decât eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a Crimeii ocupate în urmă cu aproape un deceniu de Moscova.

Noua sa afirmație de marți privind pregătirea unor „acțiuni” de eliberare ar putea fi ușor trecută la capitolul „declarații politicianiste” menite să încurajeze un popor aflat în război, însă ea pare coroborată de o informație publicată tot marți de unul dintre cei mai cunoscuți corespondenți de război din Ucraina.

„Numeroase informații despre un blackout mediatic care urmează să intre în vigoare aici în Donbas și [regiunea] Zaporojie. De asemenea discuții despre numere mari de soldați ucraineni sosind în ultimele zile. Urmăriți această zonă”, a transmis pe pagina sa de Twitter Neil Hauer în același interval orar în care Zelenski se adresa ucrainenilor.

Hauer este unul dintre cei mai credibili jurnaliști străini aflați în Ucraina, fiind un colaborator al CNN, The Guardian, CBC, New York Magazine și a altor publicații și televiziuni occidentale reputabile.

Guvernul ucrainean a cerut presei să nu scrie nimic despre ofensiva din Herson

Amintim că pe 29 august, la scurt timp după ce presa ucraineană anunța cu entuziasm începerea mult așteptatei ofensive din sudul țării, biroul lui Zelenski cerea un „blackout mediatic” pentru a nu oferi informații trupelor ruse cu privire la acțiunile forțelor armate ale Kievului.

„Înțeleg dorințele și visurile voastre. Dar totuși sugerez să trecem la un format de comentariu prudent cu privire la oricare dintre acțiunile noastre militare”, transmitea consilierul prezidențial Mihailo Podoliak într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

„De aceea, aș dori să reamintesc încă o dată tuturor politicienilor, experților și liderilor opiniei publice (este clar că ei știu totul mult mai bine decât executorii direcți) despre importanța de a nu manipula și de a nu specula informațiile despre desfășurarea operațiunilor militare înainte de declarațiile oficiale ale reprezentanților Forțelor Armate sau ale Ministerului Apărării al Ucrainei”, a subliniat el în prima reacție oficială a guvernului ucrainean cu privire la informațiile transmise de presa de la Kiev.

Timp de zile și săptămâni după aceea singura imagine cu privire la ce se întâmplă în sudul Ucrainei a putut fi construită din informațiile și înregistrările video apărute sporadic pe rețelele de socializare, comunicatele eclectice ale armatei ucrainene privind zonele în care se duc lupte și anunțurile ministerului rus al Apărării despre noile victorii „zdrobitoare” ale armatei sale în Herson.

În momentul de față analiștii militari nu se pot pune de acord dacă Ucraina va încerca să demareze o ofensivă de primăvară cât mai curând, pentru a nu lăsa și mai mult timp forțelor ruse să își fortifice pozițiile defensive, sau va aștepta sosirea tancurilor promise de Occident pentru a avea mai multe șanse de reușită.

Urmărește ultimele evoluții din a 371-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.